Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κομοτηνή για τους Βορειοθρακιώτες

29.06.2017 08:08

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Το τριήμερο 7,8 και 9 Ιουλίου το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Όλα είναι έτοιμα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών-Βορειοθρακιωτών, που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.) και ο Δήμος Κομοτηνής το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιουλίου.
 
Το αντάμωμα αναμένεται να προσελκύσει 800-1.000 χορευτές από 50 Συλλόγους, και συνολικά 4.000 επισκέπτες στην περιοχή μας, θα γίνει στις 8 και 9 Ιουλίου στο Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής την πρώτη μέρα και στην Ξυλαγανή τη δεύτερη, με πραγματοποίηση παράλληλων δράσεων από τη Νεολαία της ΠΟΣΑΡ στο πλαίσιο της καθιερωμένης δραστηριότητάς τους «Βραδιές Νεολαίας», που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στην Αίγειρο, μετά την υποδοχή της εικόνας της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδας στην Κομοτηνή, η οποία φυλάσσεται στο ιερό ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορομυλιωτών στη Λιβαδίτσα Πέλλας.
 
Συνέντευξη τύπου για το Αντάμωμα και τη σημασία της πραγματοποίησής του στην περιοχή  παραχώρησαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου και η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Ελπίζουμε ότι θα το αγκαλιάσει όλο το κοινό της Κομοτηνής» 

Την χαρά του Δήμου Κομοτηνής να φιλοξενεί, μετά από πρόταση της ΠΟΣΑΡ, το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών-Βορειοθρακιωτών στην πόλη μας εξέφρασε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, σημειώνοντας πως ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης αποδέχτηκε το αίτημα από τον προηγούμενο Νοέμβριο που έγινε.
 
Η ΔΚΕΠΠΑΚ και η Ομοσπονδία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχτεί το κοινό το διήμερο 7-8 Ιουλίου στην Κομοτηνή, με την κ. Λιβεριάδου να ζητά από όλο τον κόσμο της Κομοτηνής να το αγκαλιάσει, είτε κατάγονται από την ανατολική Ρωμυλία είτε όχι, τονίζοντάς πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να θυμούνται την Κομοτηνή με τον καλύτερο τρόπο όσοι την επισκεφτούν. 

Ευδοκία Παπαχριστούδη «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μετά από πολλά χρόνια στη Θράκη για αυτό το αντάμωμα» 

Τη συγκίνηση τόσο τη ίδιας όσο και όλων των μελών της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι το αντάμωμα θα γίνει στη γη της Θράκης, εξέφρασε η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη, ώστε να ακουστεί το ηχόχρωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας σε όλους.
 
Έτσι ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κομοτηνής για την στήριξη του και την κ. Λιβεριάδου, αλλά και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την περιφέρεια ΑΜΘ, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης αλλά και τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής για τη στήριξή τους.
 
Την πόλη, σημείωσε, θα κατακλύσουν πάνω από 50 σύλλογοι, από την Αθήνα μέχρι τα Δίκαια, και όλοι μαζί ως Θράκες, θα βγάλουν προς τα έξω την ενότητα και την συλλογικότητα του Θρακικού Ελληνισμού.
 
Επίσης ευχαρίστησε και τους συλλόγους της Ροδόπης που στηρίζουν τη διοργάνωση, και όλους τους φορείς που θα δώσουν εθελοντικά τη βοήθειά τους, αλλά και τους χορηγούς.
 
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μετά από πολλά χρόνια στη Θράκη για αυτό το αντάμωμα, και κάθε αντάμωμα μας βοηθάει να αφυπνίσουμε την χαμένη αυτή Ανατολικορωμυλιώτικη συνείδηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτών που βρίσκονται τη Θράκη» σημείωσε, τονίζοντας πως παράλληλα τους αντρειώνει για να βρουν την χαμένη αυτοπεποίθησή τους, επισφραγίζοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων για να κρατήσουν άσβεστες τις εικόνες που έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοι τους. 

Οι εκδηλώσεις του ανταμώματος

Το πρόγραμμα του ανταμώματος έχει ως εξής: 

Θρησκευτικό Πρόγραμμα 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

19.00 Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Αγίας Τριάδος (Πλατεία Ειρήνης στο βάθρο του τροχονόμου)
Λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνας προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
19.30 Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
 
Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
 
7.30-10.00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
19.15-20.15 Μέγας Εσπερινός και Επιμνημόσυνη Δέηση, για τους θανόντες Ανατολικορωμυλιώτες- Βορειοθρακιώτες
 
Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
 
7.30-10.30 Όρθρος-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
11.00 Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας προς το ομώνυμο Ιερό Ίδρυμα στη Λιβαδίτσα Πέλλας 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
 
21.00 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Αιγείρου
-Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από συλλόγους
-Παραδοσιακό Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι
 
Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
 
19.30 Προσέλευση Λαβάρων των Συλλόγων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
20.15 Xορευτική παρέλαση
21.00 Έναρξη εκδήλωσης - Είσοδος των Συλλόγων με Λάβαρα στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής-Δρώμενο Γάμου
Στην εκδήλωση θα υπάρχει προβολή αεροφωτογραφιών οικισμών Ανατολικορωμυλιωτών - Βορειοθρακιωτών του ν. Ροδόπης του Xρήστου Δεληγιώργη - Αερολέσχη Κομοτηνής
21.10 Xαιρετισμοί επισήμων
21.20 Τιμητικές διακρίσεις
21.30 - 22.30 Xοροί Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των απανταχού συλλόγων, μελών και φίλων της
Ομοσπονδίας
22.30 Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι
 
Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
 
12.00 Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής
13.00 Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιώτικο γλέντι στην πλατεία της Ξυλαγανής
 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine

#audi_afs