Εκδηλωσεις απο τον Συλλογο Κυπριων Ξανθης

Για την επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και την επέτειο θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης και τιμής:

  1. «Διαχρονικές σχέσεις Θράκης – Κύπρου με συνδετικούς ιστούς τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Διονύσιο Καρδιανό».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 , ὠρα:19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου (Μαυρομιχάλη 10). Η εκδήλωση περιλαμβάνει: προβολή βίντεο , έκθεση υλικού σύνδεσης των δύο περιοχών από το 4,000 π.Χ, στο σήμερα και για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Παρουσίαση των έργων και δράσεων σχολείων της πόλης: του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης, του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΑΞΙΟΝ,  που απέσπασαν βραβεία σε σχετικούς διαγωνισμούς για την Κύπρο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί και η πρόταση που κατέθεσε στον φετινό διαγωνισμό το 4ο Δ.Σ και γυρίστηκε στο Άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα που σίγουρα θα αποσπάσει και πάλι πρώτο βραβείο. Ο Σύλλογος αναγνωρίζοντας την προσφορά των εκπαιδευτικών και της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης θα αποδώσει στα σχολεία τιμητικές πλακέτες που ετοίμασε ειδικά για τα σχολεία και βιβλία, που είναι προσφορά του «Σπιτιού της Κύπρου», στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, για τις βιβλιοθήκες των σχολείων.

  • Την  Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, ώρα:9:30, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο Αυξέντιο θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για τη θυσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και παράθεση δεξίωσης, με απαγγελίες ποιημάτων από τους φοιτητές μας.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης  και ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη  κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Ο Πρέσβης θα βρίσκεται στην Ξάνθη από την Παρασκευή 1η Μαρτίου και θα συναντηθεί με τους επίσημους φορείς της πόλης, αλλά και με τους φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.