«Ο χορος του αετου» της Ναγιας Δαλακουρα παρουσιαζεται στο Διδυμοτειχο

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και φίλων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» και το βιβλιοπωλείο Κουκουβάγια θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού».

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου Κουκουβάγια, στο Διδυμότειχο (Οδός Μανδαλίδου 2)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θανάσης Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ

Σπυρίδων Ι. Ευσταθίου, Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ-Αξιωματικός Ε.Σ.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Χαϊντού Ξάνθης, 1926, Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων: Έφτασε στο κονάκι κρατώντας κάτω από τη μασχάλη την Οδύσσεια. Τους ανακοίνωσε πως είναι ο δάσκαλος και ζήτησε να δει το σχολείο του τσελιγκάτου. Δεν γνώριζε ακόμη πως εκείνοι οι ποιμένες είχαν υιοθετήσει τη βραδύτητα των δέντρων και η ηρεμία της φυλλωσιάς ήταν αποτυπωμένη στο βλέμμα τους. Πως ήταν φίλοι με τους αετούς. Και πως δίκαια τους θεωρούσαν ορεινούς βασιλιάδες.

Ελατιά Δράμας, 1941, Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων: Η ζωή του δασκάλου ορίζεται από τον αγώνα για το ιδανικό της ελευθερίας. Η φλόγα που καίει μέσα του τον οδηγεί απροσδόκητα ξανά στους Σαρακατσάνους. Αυτή τη φορά ακολουθεί το αρχέγονο πνεύμα τους, τη μυρωδιά της οξιάς και τα κεντίδια στη φούστα μιας γυναίκας που γνωρίζει από παλιά. Τα βουνά, που μέχρι τότε φιλοξενούν τους άνισους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή, θα κρύψουν στο εξής τα πάθη του και έναν απαγορευμένο έρωτα.

Η συγγραφέας στο έργο της κάνει εμβριθή μελέτη στην ιστορία της εποχής μέσα από ιστορικές πηγές και οικογενειακά αρχεία και μας μεταφέρει με τη γραφή της να γνωρίσουμε το νομαδικό πνεύμα της κοινωνίας των Σαρακατσάνων.

…και τη συγγραφέα

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Είναι συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών εντύπων και άρθρων με θέμα τον κόσμο των μουσείων. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησε το 2019 το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Το λιμάνι των χαμένων γυναικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.