Να φυτρωνουν αραγε μονα τους;

Απαρατήρητα

Για το αναξιοποίητο φυσικό κάλλος της περιοχής πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς. Οι προτάσεις ανάδειξης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ουκ ολίγες. Για να μπορέσει όμως να υπάρξει μια τέτοια ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής θα πρέπει, θαρρούμε, πρώτα από όλα, εμείς, οι κάτοικοι αυτού του τόπου να μάθουμε να εκτιμάμε και να σεβόμαστε ετούτο τον πραγματικό πλούτο. Διότι διαφορετικά κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο πολύ φοβόμαστε πως δεν έχει συντελεστεί. Προφανώς το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού χρειάζεται αλλαγή νοοτροπιών και συνηθειών που είναι βαθιά ριζωμένες στην ιδιοσυγκρασία μας, όμως αναμφίβολα αξίζει την προσπάθεια… ακόμη και αν τελικά δεν αξιοποιήσουμε τίποτα.

Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; Μα εξαιτίας των εικόνων που λαμβάνουμε από αναγνώστες τακτικά, για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα σημεία της υπαίθρου. Άλλωστε πολλοί εξ ημών στην παρούσα συγκυρία, από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι κάποιον πολίτη που δεν έχει κάποιο θεσμικό αξίωμα, χρησιμοποιούμε το «6» μας για να αποδράσουμε σε κάποια κοντινή φύση.

Έτσι λοιπόν οι φωτογραφίες που μας έστειλε αυτή τη φορά αναγνώστης της εφημερίδας μας είναι από τον ποταμό Βοζβόζη, στην περιοχή κοντά στα Σύμβολα. Ένα όμορφο μέρος για περίπατο, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο όμως φαίνεται να έλκει ένα ξένο προς το τοπικό οικοσύστημα είδος. Το είδος εκείνο που αρέσκεται στο να πετάει σκουπίδια. Βιολόγοι και συναφείς επιστημονικές ειδικότητες δεν είμαστε αλλά νομίζουμε πως αυτά τα είδη είναι και τα πιο επικίνδυνα όταν εισέρχονται σε ξένα οικοσυστήματα γιατί ανατρέπουν τις ισορροπίες τους. Διότι, όπως και να το κάνουμε, πλαστικά από καφέδες, κονσερβοκούτια, συσκευασίες γρανίτας εμείς δεν βρήκαμε ποτέ να φυτρώνουν στη φύση από μόνο τους. Μάλλον κάποιος τα πήγε εκεί… και απλά όταν έφυγε «ξέχασε» να τα πάρει μαζί του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.