Ο «Μινωας» ταρακουνησε την Κρητη

Την πρώτη μεγάλη άσκηση σεισμού παρακολούθησε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς

Στην Κρήτη έγινε χθες, Δευτέρα η πρώτη μεγάλη άσκηση σεισμού με την ονομασία «Μίνωας» που έχει σχεδιαστεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των αρμοδίων, αλλά και πολιτών, για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού και άρα τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιήθηκε χθες στην χώρα μας, με το σενάριο της να θέλει σεισμό της τάξεως των 6,4 R να λαμβάνει χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια της άσκησης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Χανίων και τους επισκέπτες, αλλά και σε όλους τους κατοίκους του νησιού απεστάλησαν μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα), τα οποία σηματοδότησαν και την έναρξη της άσκησης μεγάλου σεισμού, έγινε εκκένωση του Δημαρχείου, ενώ περιελάμβανε και «παράλληλα συμβάντα» που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και εθελοντές, όπως γκρεμισμένα σχολεία, κατολισθήσεις στο φαράγγι της Σαμαριάς και εγκλωβισμούς τουριστών.

Στιγμιότυπα από την άσκηση μοιράστηκε διαδικτυακά και ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς που ήταν παρών και παρακολούθησε την άσκηση δια ζώσης.

Για την ΠΑΜ-Θ δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα ως προς τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής της, ωστόσο είναι δεδομένο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ότι θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη άσκηση και εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.