Επι των νεων μετρων αντιμετωπισης της οπαδικης βιας

Ερωτήματα και απορίες

Ειδικοί επί του αθλητισμού και πολύ δε περισσότερο επί του οπαδισμού δεν είμαστε, ίσως γι’ αυτό γεννήθηκαν κάποια ερωτηματικά ως προς τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέχεια της πρόσφατης επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό που συνεχίζει να δίνει μάχη για την ζωή του.

Δεν αμφισβητούμε την όποια διάθεση προφανώς αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά λογικά σκεπτόμενοι διερωτόμαστε για την αποτελεσματικότητα μέτρων όπως η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 και των εντός έδρας αγώνων των ομάδων β΄ της super league κεκλεισμένων των θυρών, ήτοι δίχως φιλάθλους, στην λογική όπως είπε επακριβώς ο κ.Μαρινάκης «τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία».

Απαγορεύοντας καθολικά την είσοδο σε αθλητικούς αγώνες, αποκλειστικά ποδοσφαιρικούς, που επίσης δεν το κατανοούμε πολύ δε περισσότερο όταν η τελευταία αυτή επίθεση έγινε στο πλαίσιο αγώνα βόλεϊ που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι το «πρόβλημα» υπάρχει παντού. Κοινώς καλύπτουμε το ποδόσφαιρο σε όλα τα υπόλοιπα οι όποιοι χούλιγκανς ας «σκοτωθούνε» κανονικά. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως καταπολεμά την τυφλή οπαδική βία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όταν αποκόπτεις καθολικά τους πάντες, «πορωμένους» σε σημείο να ασκήσουν βία φιλάθλους αλλά πρωτίστως τους «υγιείς»;

Και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα, αυτόν της 12ης Φλεβάρη, γιατί στον ενάμιση μήνα αυτός/οι που προφανώς έχουν μάθει σε αυτόν τον τρόπο έκφρασης των «φίλαθλων» συναισθημάτων τους, ως δια μαγείας θα ξεμάθουν σε διάστημα ενάμιση μηνός.

Όπως δεν αντιλαμβανόμαστε την εξαγγελία περί εγκατάστασης καμερών υψηλής ευκρίνειας, επίσης στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 – γιατί ο χουλιγκανισμός πέραν από άθλημα επιλέγει και τόπο «έκφρασης» – μέτρο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί με βάση τις οδηγίες της Super League από το 2006 και μετά.

Είναι δε απορίας άξιο η άμεση υιοθέτηση και εξαγγελία μέτρων κατόπιν κάθε σχετικού βίαιου ή και δολοφονικού τα τελευταία χρόνια περιστατικού, μέτρων όπως λογικά αντιλαμβανόμαστε κρίνονται ως αποτελεσματικά, σε χρόνο «ντε τε», δίνοντας το μήνυμα πως ενώ λύσεις υπάρχουν εμείς περιμένουμε πρώτα το κακό ώστε να τις θέσουμε σε εφαρμογή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.