Ελενη Αρτεμιου-Φωτιαδου Επιθεωρητρια Δημοτικης Εκπαιδευσης-Συνδεσμος Ιστοριας

«Όσο η πατρίδα είναι υπό κατοχή, στόχος μας οι παναθρώπινες αξίες της ελευθερίας, ειρήνης και δικαιοσύνης»

Η τουρκική εισβολή του 1974 και το μεταπολεμικό τραύμα που δημιούργησε, με νωπές τις πληγές του ξεριζωμού, των νεκρών, των αιχμαλώτων, των αγνοουμένων, διαμόρφωσε έναν νέο χάρτη της Κύπρου με αιματοβαμμένο το κατεχόμενο μέρος του νησιού και το χαρακτηριστικό σύνθημα «Δεν Ξεχνώ». Κανείς, ασφαλώς, δεν μπορούσε να ξεχάσει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, αλλά και κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η κατοχή θα εδραίωνε σταδιακά τα τετελεσμένα της. Με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη μαζική έλευση εποίκων στο νησί, η αίσθηση ότι ήμασταν κοντά σε μια δίκαιη διευθέτηση και αποχώρηση του τουρκικού στρατού υποχώρησε, δημιουργώντας την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του συνθήματος.

Έτσι, περάσαμε στο «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», θέλοντας να τονίσουμε την αγωνιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού και τη σταθερή προσήλωσή του σε βιώσιμη λύση και απαλλαγή από την κατοχή. Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε στην εκπαίδευσή μας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με τις ανάλογες εκδηλώσεις στα σχολεία μας και τις σχετικές διδακτικές προσεγγίσεις. Σταδιακά, ο αιματοβαμμένος χάρτης της Κύπρου αποχώρησε, μια και θεωρήθηκε ότι εμμέσως υπέβαλλε τη διαίρεση του νησιού. Η Κύπρος στους χάρτες παρουσιάζεται πλέον ενιαία, αφού ενιαία θέλουμε να είναι και η κρατική της υπόσταση.

Ο στόχος χρειάστηκε και πάλι να αναδιαμορφωθεί και να διατυπωθεί ως «Γνωρίζω – Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ». Μια προσπάθεια, επιπλέον, να προσαρμοστεί στις ανάγκες των γενεών που δεν γνώρισαν τα τραγικά γεγονότα του 1974. Όσο η πατρίδα μας βιώνει την κατοχή και τις συνέπειές της, ο στόχος δεν μπορεί παρά να παραπέμπει στις πανανθρώπινες αξίες για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα για το συνέδριο ΕΔΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.