Το προσφατο παρελθον, το παρον αλλα και το αμεσο μελλον του Τμηματος Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου Παρευξεινιων Χωρων

Η πρόεδρος Μαρία Δημάση και ο αντιπρόεδρος Ηλίας Πετρόπουλος για τη λειτουργία του Τμήματος εν μέσω πανδημίας, την επέτειο των 20 ετών λειτουργίας του, τις νέες συνεργασίες αλλά και τα αμέσως επόμενα βήματά του

Έναν σύντομο απολογισμό της «συνέχειας» του Τμήματος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και ευρύτερα της θητείας τους στις θέσεις της Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, έκαναν το πρωί της Πέμπτης, από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» οι κ.κ. Μαρία Δημάση και Ηλίας Πετρόπουλος, ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διενεργηθούν τη Δευτέρα.

Η φετινή χρονιά άλλωστε διόλου τυχαία δεν είναι για το Τμήμα που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Και μπορεί η επέτειος λόγω κορωνοϊού να γιορτάστηκε διαφορετικά, αλλά όχι λιγότερο ουσιαστικά σε περιεχόμενο για την έως τώρα πορεία του Τμήματος στα ακαδημαϊκά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο.

Με την ευκαιρία της παρουσίας τους, οι κ.κ. Δημάση και Πετρόπουλος γνωστοποίησαν επίσης τις νέες συνεργασίες που «ενισχύουν» το Τμήμα, επαυξάνοντας όχι μόνο τη διεθνή παρουσία και αναγνώρισή του, αλλά και για τα όσα αναμένονται να ακολουθήσουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Ο λόγος στους ίδιους…

ΠτΘ: Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, όπως και στο σύνολο του Δημοκριτείου, έτσι και στο τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, το έργο συνεχίστηκε κανονικά. Πώς βρίσκουμε το τμήμα τη δεδομένη χρονική περίοδο και πώς διήλθατε όλης αυτής της περιόδου που ήταν διαφορετική για όλους;
Μ.Δ.:
Ήταν μια δύσκολη περίοδος και ειδικά το εαρινό εξάμηνο ήταν μια πρόκληση για όλους. Το ΔΠΘ βέβαια, με την πολύ καλή του μηχανοργάνωση και τους ειδικούς τεχνικούς που έχει, κατάφερε να μας οργανώσει, οπότε και τα μαθήματα έγιναν κανονικά και η εξεταστική ολοκληρώθηκε δίχως προβλήματα και χωρίς ουδεμία σκιά σε σχέση και με τη διαδικασία των εξετάσεων. Οι φοιτητές μας είναι πάρα πολύ ευγενείς και ακολούθησαν όλες αυτές τις αλλαγές, οπότε ακολουθήθηκε μια κουλτούρα και ένα ήθος του να λειτουργούμε σύννομα και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς. Στο ενδιάμεσο βέβαια είχαμε τα εκλεκτορικά μας, και τις γενικές συνελεύσεις, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το Τμήμα μας φέτος κλείνει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του.  Ένα σίγουρα περίεργο γενέθλιο έτος, κατά το οποίο ωστόσο ξεκινήσαμε μια σειρά εκδηλώσεων ανάμεσα στις οποίες ιδιαίτερα σημαντική για εμάς ήταν εκείνη στην οποία ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν όλοι οι μέχρι τώρα πρόεδροι του τμήματος. Μία πολύ συγκινητική στιγμή, που έτυχε και της συμμετοχής μεγάλου αριθμού φοιτητών.  Μια συγκινητικά φορτισμένη συνάντηση η οποία όμως είχε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά υπό την έννοια του προσδιορισμού της πορείας στη συνέχεια του τμήματος.

Εν αναμονή της αλλαγής της ονομασίας του Τμήματος

ΠτΘ: Κάθε «απολογισμού» όμως ακολουθεί και συνέχεια, η οποία για το άμεσο μέλλον του Τμήματος συνίσταται σε τι;
Μ.Δ.:
Η συνέχεια αφορά καταρχήν στην αποδοχή της πρόταση μας στην Κοσμητεία, στις 23 του μήνα, για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αλλαγή της ονομασίας του τμήματος που έχει αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, το οποίο θα γίνει τμήμα Παρευξεινίων Σπουδών, με δύο κατευθύνσεις. Παρευξείνιες Γλώσσες και Φιλολογία η μία και η δεύτερη  Ιστορία και Πολιτισμός του Παρευξείνιου Χώρου. Αυτό θα μας κάνει πολύ πιο συγκεκριμένους σε σχέση με τα προσδοκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, τη στοχοθεσία του Προγράμματος Σπουδών και κατά συνέπεια πιο στοχευμένα πτυχία και σύνδεση με την αγορά εργασίας και με την επιστήμη.

Η.Π.: Μιλάμε για μια άρδην επανασύσταση.

Μ.Δ.: Και ομόφωνα. Παρόλο που δυσκολευτήκαμε να πείσουμε, οι φοιτητές ήταν πιο ενθουσιώδεις και δεκτικοί, παρόλο που γι’ αυτούς συνιστά μια αλλαγή του περικείμενου των σπουδών τους, ουσιαστικά και οι συνάδελφοι πείστηκαν, γιατί χρειάζεται να αξιολογούμε τι συμβαίνει για να μπορεί αυτή η αξιολόγηση ανατροφοδοτικά να προσδιορίσει τα μελλούμενα.

Η.Π.: Έχουμε διανύσει είκοσι έτη λειτουργίας. Εμείς με την κ. Δημάση είμαστε από τους πρώτους. Εγώ μπήκα τον Φεβρουάριο του 2001, οπότε το γνωρίζουμε το τμήμα, το αγαπάμε και πάνω απ’ όλα ξέρουμε ότι πλέον, όπως και κάθε τι που όταν το φυτεύσεις και μεγαλώνει πολύ ίσως να χρειαστεί και μεταφύτευση, να χρειαστεί και άλλους καλλωπισμούς. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε στο σημείο αυτό ομόφωνα, να κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή προς το καλύτερο του τμήματος, για το καλύτερο των φοιτητών, και κυρίως για το καλύτερο του προγράμματος σπουδών μας. Έπρεπε να γίνει αυτό. Αν μέναμε στάσιμοι θα κινδυνεύαμε να φτάσουμε σε ένα τέλμα.

Μ.Δ.: Θα μέναμε σε ένα κλίμα μαξιμαλιστικών στόχων, σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα που διαψεύδονται διαχρονικά επί μια εικοσαετία. Οπότε  εμείς είχαμε τη γενναιότητα να σταθούμε στην όψη και στην κόψη της αλήθειας των πραγμάτων, να δημιουργήσουμε ένα ρεαλιστικό πραγματολογικό πλαίσιο στόχων, που θα μπορούμε να το υπηρετήσουμε επιστημονικά, και να δώσουμε τα όπλα στους φοιτητές μας και τους αποφοίτους μας να διεκδικήσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο τρόπο.

Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Cambridge

ΠτΘ: Το Τμήμα προσφάτως υπέγραψε και πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένα από τα ιστορικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης. Σε τι αφορά η συνεργασία αυτή;
Μ.Δ.:
Πριν το κορωνοϊό κυκλοφόρησε το ΦΕΚ ίδρυσης ενός πολύ σημαντικού εργαστηρίου Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου. Ο κ. Πετρόπουλος είχε την πρωτοβουλία, και με τη στήριξη του τμήματος, από το ’18 ξεκίνησε να διδάσκει την ποντιακή. Επομένως είχε αποκτήσει και την τεχνογνωσία και την εργογνωσία. Έχει σφυγμομετρήσει το ενδιαφέρον των φοιτητών, έχει φτάσει στο σημείο να δημιουργεί ένα φάκελο υλικού για τη διδασκαλία της ποντιακής, και όλα αυτά με την υποστήριξη της κ. Σιταρίδου, τους οδήγησε να προβληματιστούν για το τι θα πρέπει να γίνει για να έχουν και ένα ερευνητικό εργαλείο στα χέρια τους.

Η.Π.: Το εργαστήριο αυτό όταν το πρωτοκουβεντιάσαμε ήταν για μένα κάτι άγνωστο, κάτι απίστευτα δύσκολο που δεν το καταλάβαινα. Τώρα όμως πλέον και με τη βοήθεια της κ. Σιταρίδου που συνδιδάσκουμε στο πανεπιστήμιο και η οποία εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο του Cambridge, ως καθηγήτρια Γλωσσολογίας, αποφασίσαμε να «διεκδικήσουμε» ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, βάσει του οποίου θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα διαπανεπιστημιακά πράγματα για τη διάσωση της ποντιακής μας διαλέκτου. Η διαδικασία αυτή κράτησε περισσότερο από  ενάμιση χρόνο  και αυτό γιατί το πανεπιστήμιο Cambridge στα οκτακόσια και πλέον χρόνια λειτουργίας του, μετρά στα δάκτυλα μιας παλάμης τέτοια πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια του κόσμου για ευνόητους λόγους. Πριν από ενάμιση μήνα λάβαμε υπογεγραμμένο από τον Πρύτανη του Cambridge, προχωρήσαμε και πέρασε από την τελευταία Σύγκλητο του ΔΠΘ και πλέον είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε επίσημα πια, έχοντας ένα τόσο σημαντικό πρωτόκολλο που οριοθετεί, καθορίζει και ανοίγει νέες προοπτικές στη συνεργασία. Αυτό που θέλουμε κυρίως μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Cambridge, είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες, καλύτερες προδιαγραφές για την επικοινωνία των φοιτητών με το Cambridge και αντιστρόφως.

Συνεργασιών συνέχεια και με την «Εύξεινο Λέσχη» Θεσσαλονίκης

ΠτΘ: Υπάρχουν ωστόσο και ήδη προγραμματισμένες δράσεις αλλά και στόχοι για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα του Τμήματος.
Μ.Δ.:
Υπάρχουν δράσεις που είναι σε εξέλιξη. Το Ρωσικό Κέντρο προχωράει, με τον κ. Χαρατσίδη να βρίσκεται ήδη εδώ για την εκ νέου στελέχωσή του και τη συνέχεια των δράσεων του.  Επίσης θα πρέπει να γνωστοποιήσω ότι είχαμε μια πρόταση από την «Εύξεινο Λέσχη» Θεσσαλονίκης, η οποία εγκρίθηκε από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση, για την σύσταση μίας επιτροπής στόχος της οποίας είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που θα επικοινωνηθεί δωρεάν και στο Υπουργείο Παιδείας. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από εμένα καθώς και τους κ.κ. Πετρόπουλο και Χαρατσίδη από πλευράς του ΔΠΘ, ενώ ο κ. Κώστας Ανθόπουλος θα είναι επικεφαλής από πλευράς της Λέσχης.

Η.Π.: Στόχος μας είναι να ανοίξουμε το εργαστήριο του τμήματός μας περισσότερο, αναγκαιότητα άλλωστε που διαφάνηκε και από τον θεσμό του ακροατή που λειτουργεί από πέρυσι και στον οποίο ανταποκρίθηκε αρκετός κόσμος. Ο κορωνοϊός δυστυχώς ανέβαλε την προγραμματισμένη επιτιμοποίηση αλλά και την ημερίδα για την ποντιακή διάλεκτο που είχαμε οργανώσει, η οποία ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ενδεχομένως τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Μ.Δ.: Επίσης στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα γίνει  το Διεθνές Συνέδριο για τον Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη με ένα σημαντικό πρόγραμμα, ενώ βρίσκονται εν εξελίξει οι εργασίες μας για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Θράκης, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για τα 200  χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όλα αυτά συναρτώνται με την εξέλιξη των γεγονότων. Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο, αλλά πάντως η είδηση είναι ότι η ημερίδα για την ποντιακή και το συνέδριο για τον Καζαντζάκη θα γίνουν διαδικτυακά, ενώ ετοιμάζουμε ήδη και έναν τόμο για τα εικοσάχρονα του Τμήματός μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.