«Να μην χασει κανενας οικοτροφος το δωματιο του»

Παράταση αιτήσεων στέγασης στις Εστίες Κομοτηνής ζητά το σχήμα «Contra»

Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για στέγαση στις Εστίες της Κομοτηνής ζητά το σχήμα Οικότροφων φοιτητών «Contra» με ανακοίνωση του. Το σχήμα καταγγέλλει ελλιπή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φοιτητών όπως και προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών. Συνεκτιμώντας δε τις συνθήκες λόγω κορωνοϊου ζητούν «να μην χάσει κανένας οικότροφος το δωμάτιο του, επειδή δεν κατάφερε να κάνει την αίτηση του ή είχε ελλιπή δικαιολογητικά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η περίοδος της πανδημίας σε όλα τα προγνωστικά ήταν η περίοδος της συγκλονιστικής βαρεμάρας. Για κακή μας τύχη όμως, για τους οικότροφους της Κομοτηνής ήταν τουλάχιστον δραστήρια. Δραστήρια με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Αρχικά,  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την έξωση λόγο της εκκένωσης των εστιών όπου η Πρυτανεία σαν λύση γι’ αυτό βρήκε τον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων(!),  ακολούθησε η ανακοίνωση του νέου κανονισμού λειτουργίας των εστιών που μας μεταχειρίζεται ως υποχείρια δίχως βούληση παρά ως φοιτητές  και δυσχεραίνει τρομερά την καθημερινότητα μας, τον οποίο και αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε πως συμφωνούμε δίχως να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει, ενώ τώρα προέκυψε μια ακόμα εντυπωσιακή επίδειξη της πλήρους αδυναμίας των πρυτανικών αρχών να φέρουν εις πέρας έστω και τα πιο απλά.

Η ανακοίνωση για τις αιτήσεις για την στέγαση μας το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ξεκίνησαν με διάφορα ερωτήματα. Χρειαζόμαστε σκάνερ για να στείλουμε τα απαραίτητα έγγραφα και αν ναι πού θα το βρούμε με τα βιβλιοπωλεία όλα κλειστά; Να τα στείλουμε σε φωτογραφίες; Ερωτήματα που δεν βρήκαν ανάλογη απάντηση και απλά ελπίζουμε σε μια αντιμετώπιση που δείχνει ανοχή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εντός των οποίων ζούμε. Αυτά που ακολούθησαν όμως ήταν μάλλον απρόβλεπτα.

Για αρχή, υπήρξε μερίδα συμφοιτητών μας που δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων. Μια ανακοίνωση μόνο σε μια ιστοσελίδα, ανάμεσα σε άλλες τόσες αδιάφορες για τον φοιτητή δεν αποτελεί ενημέρωση. Δεν αξιοποιήθηκαν σελίδες που ενημερώνουν φοιτητές, ούτε τα φοιτητικά μας email. Έτσι αρκετοί συνοικότροφοι μας δεν ενημερώθηκαν ποτέ και δεν κατέβαλαν τις αιτήσεις τους. Επιπροσθέτως, ακόμη κι αυτοί που το έκαναν, δεν γνωρίζουν το κατά πόσο έφτασαν ποτέ αυτές στις αρμόδιες αρχές, καθώς προέκυψε ζήτημα με την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπρεπε να αποσταλεί, η οποία και γέμισε μη δεχόμενη επιπλέον μέιλ. Ζήτημα, για το οποίο δεν λάβαμε ουδέποτε την παραμικρή ενημέρωση ούτως ώστε να μπούμε στη διαδικασία να ξαναστείλουμε τις αιτήσεις μας.

Έτσι, μη γνωρίζοντας ότι άνοιξαν οι αιτήσεις, μη γνωρίζοντας αν θα δεχτούν τα χαρτιά μας, μη γνωρίζοντας αν έφτασαν ποτέ οι αιτήσεις μας, η πρυτανεία βάζει το κερασάκι στην τούρτα αρνούμενη να ορίσει παράταση της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων, ενημερώνοντας μας πως όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα αιτήσεις δεν θα ληφθούν υπόψη στην εν προκειμένω κατανομή, αλλά θα μπλεχτούν με αυτή του φθινοπώρου. Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει πως οικότροφοι που έχουν ένα δωμάτιο κάποια χρόνια, θα μείνουν χωρίς σπίτι για την αρχή της χρονιάς και ίσως για πάντα, όχι επειδή δεν πληρούν οικονομικά κριτήρια, αλλά επειδή δεν μερίμνησαν ως καλοί φοιτητές να ψάχνουν καθημερινά τις ανακοινώσεις του πανεπιστημίου μήπως υπάρχει και κάποια που να τους αφορά.

Καταγγέλλουμε την για άλλη μια φορά απαράδεκτη στάση των πρυτανικών αρχών προς τους φοιτητές οικότροφους. Δεν είμαστε δεύτερης κατηγορίας πολίτες, δεν θα μας διώξετε από το σπίτι μας. Να δοθεί άμεσα νέα παράταση και να ληφθούν οι αιτήσεις υπόψη ως είναι.

Απαιτούμαι:

Να πάρουν άμεσα παράταση οι αιτήσεις για την στέγαση των οικότροφων
Να μην χάσει κανένας οικότροφος το δωμάτιο του, επειδή λόγο της κατάστασης κρίσης που βρισκόμαστε, δεν κατάφερε να κάνει την αίτηση του ή είχε ελλιπή δικαιολογητικά

Να ακυρωθεί ο Νέος Εσωτερικός Κανονισμός Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.