Η Κομοτηνη απεκτησε τη δικη της Ομαδα Ενασχολησης με την Πολιτικη Επιστημη

Με στόχο τη διάδοση της πολιτικής επιστήμης και των συναφών επιστημών - Ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Κωνσταντίνος Δικαίος, η πρόεδρος της Ηράκλεια Γκατζίνη και το μέλος Ανέστης Σαμουρκασίδης μιλούν στον «ΠτΘ»

«Σάρκα και οστά» απέκτησε εδώ και λίγες ημέρες η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη της Κομοτηνής ή Politics Society Komotini, που έχει ως στόχο την προώθηση και τη διάδοση της πολιτικής επιστήμης και των συναφών επιστημών.
 
Στις 13 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης η ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου, την πρωτοβουλία για την ίδρυση του οποίου είχε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, ο οποίος και θέλησε να μεταφέρει την εμπειρία του από την αντίστοιχη ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, στα ελληνικά δεδομένα και δη στα δεδομένα της Κομοτηνής.
 
Κατά την ιδρυτική αυτή συνέλευση της Ομάδας ανεδείχθη και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, με πρόεδρο την δευτεροετή φοιτήτρια του Τμήματος κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, αντιπρόεδρο τον κ. Παντελή Ευγενιάδη, γραμματέα την κ. Αριάδνη Χαρπαντίδου, ταμία τον κ. Διονύση Ασημιάδη και μέλη τους κ.κ. Μαρίνο Γλήκα, Μίνωα Ράπτη και Κωνσταντίνο Δικαίο.
 
Η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη μπορεί να απέκτησε προσφάτως την νομική της μορφή με τη βοήθεια του κ. Αγαθόνικου Φουντουκίδη, ωστόσο έχει ξεκινήσει την άτυπη ενασχόλησή της στην πόλη μας εδώ καιρό. Χαρακτηριστικές είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο παρελθόν για το brexit σε συνεργασία με το Europe Direct Κομοτηνής και του Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές Κομοτηνής – JEF Komotini, εκδηλώσεις που αφορούσαν στις βρετανικές εκλογές, το σκωτικό ζήτημα, αλλά και εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη Λογοτεχνία και την Πολιτική.
 
Άλλωστε η αύξηση των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί και βασικό σκοπό της ίδρυσης, και νομικά, της ομάδας, η οποία έχοντας πλέον και ΑΦΜ, μπορεί να εξασφαλίσει πιθανές χορηγίες για την κάλυψη μέρους των εξόδων, εκδηλώσεων που βρίσκονται στα σκαριά ή ακόμα όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος και τη θέσπιση μίας μεταπτυχιακής υποτροφίας για έναν ή και περισσότερους μεταπτυχιακούς φοιτητές της εν λόγω επιστήμης. Άλλωστε, όπως επεξηγείται και στους σκοπούς της ομάδας, ένας εξ αυτών αφορά και στις προσπάθειες που σχετίζονται με ειδικούς σκοπούς, μέσω της απονομής υποτροφιών, βραβείων και κάλυψης των εξόδων σε συνέδρια και ημερίδες. 

Οι σκοποί της ίδρυσης της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη 

Τους σκοπούς ίδρυσης της ομάδας ωστόσο ανέλυσε ειδικότερα ο φοιτητής επί πτυχίω, του τμήματος κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης εξηγώντας πως πέραν της προώθησης και διάδοσης της πολιτικής και των συναφών επιστημών, στόχος της ομάδας είναι η ανάληψη δραστηριοτήτων για την επίτευξη της  σύγχρονης απρόσκοπτης ενασχόλησης έρευνας και εκπαίδευσης σε θέματα πολιτικής επιστήμης,  η ανύψωση του πνευματικού  επιπέδου των μελών του αλλά και λοιπών φοιτητών στην Κομοτηνή, και ευρύτερα στην Ελλάδα, μέσω του δημοκρατικού διαλόγου, της ελεύθερης διακίνησης φιλοσοφικών και πολιτικών ιδεών, η δημιουργία και η καλλιέργεια επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του συλλόγου όπως και με μη μέλη, τα οποία όμως ενστερνίζονται τους σκοπούς του και τέλος  η διενέργεια ερευνών για λογαριασμό του συλλόγου ή για λογαριασμό τρίτων, πάντα στο επιστημονικό πεδίο της πολιτικής επιστήμης, και η διάχυση αποτελεσμάτων, καθώς και ανάληψη ερευνητικών μέτρων άνευ προσπορισμού οικονομικού ανταλλάγματος. 

30 και πλέον τα ιδρυτικά μέλη 

Η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη αριθμεί ήδη τριάντα ιδρυτικά μέλη, όπως έκανε γνωστό η νέα πρόεδρος της κ. Ηράκλεια Γαντζίνη, για να εξηγήσει πως οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να δραστηριοποιηθεί μέσα από την προσπάθεια αυτή. Ήδη άλλωστε, όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ξεκινώντας από την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «το Λυκόφως της Πολιτικής Ευρώπης» του κ.Θεόδωρου Γεωργίου, και ακολούθως τον προσεχή Φεβρουάριο εκδηλώσεις για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα.

Κωνσταντίνος Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ «Πολιτικό δεν είναι μόνο το κομματικό» 

Ερωτηθείς σχετικά με το αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης εξήγησε πως αυτή περιλαμβάνει την ενδελεχή, το δυνατόν αντικειμενικότερη, μεθοδική, μελέτη και ανάλυση του πολιτικού φαινομένου και των πολιτικών εξελίξεων. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολιτική είναι -όπως είπε και ο Lasswell, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς επιστήμονες της δεκαετίας του 1960- το ποιος παίρνει τι, από ποιον, πότε, και υπό ποίες προϋποθέσεις. Οπότε η πολιτική είναι η διαχείριση του δημοσίου χώρου. Η επιστημονική μελέτη του πράγματος» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά  για να επισημάνει πως μπορεί η μελέτη αυτή να συμπέσει με προεκλογικές ή μετεκλογικές περιόδους, χωρίς όμως αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι η προσπάθεια της ομάδας είναι κομματική. Άλλωστε όπως υπογράμμισε ο ίδιος «πολιτικό δεν είναι μόνο το κομματικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.