Μια απο τα ιδια

Ένα χρόνο μετά ίδια μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός χάνει τη ζωή του μετά από δολοφονική επίθεση χούλιγκανς. Όλη η πατρίδα βυθίζεται στη θλίψη από τη στυγερότητα του εγκλήματος, που όμως μετά από λίγες μέρες ξεφουσκώνει και αυτή, όπως και οι όποιες φωνές που έκαναν λόγο για αντιμετώπιση του αντικοινωνικού φαινομένου. Η μόνη που έμεινε στην ανείπωτη θλίψη της είναι η οικογένεια του Άλκη, που καλείται να διαχειριστεί την απουσία του αγαπημένου προσώπου της. Μπροστά στην κατακραυγή για το έγκλημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ποια ήταν αυτά;

Όπως μετέφεραν τα ρεπορτάζ της εποχής «μέχρι τις 31 Ιουλίου μπαίνει “λουκέτο” στους συνδέσμους και ότι κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ θα έχει δικαίωμα μόνο μιας λέσχης φιλάθλων, με έδρα σε εκείνες, η οποία θα λειτουργεί υπ’ ευθύνη τους. Για το παράρτημα της λέσχης απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας της. Η ανάκληση της άδειάς τους και το κλείσιμό τους θα γίνεται άμεσα εφόσον υπάρξει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της για άσκηση βίας και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ή όπλων. Ταυτόχρονα διευκρινίστηκε πως θεσπίζεται ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, με επικαιροποίησή του κάθε καλοκαίρι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στις θύρες των οργανωμένων οπαδών δεν θα εκδίδονται πλέον μεμονωμένα εισιτήρια, αλλά μονάχα διαρκείας, κάτι που θα ισχύσει από την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Εφόσον διαπιστωθεί παράνομη παρουσία στις εξέδρες φιλάθλου, τότε η ποινή κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να ισχύσει ακόμη και για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο».

Αυτή βέβαια δεν ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για την πάταξη της οπαδικής βίας. Για την ακρίβεια η πολιτεία άλλες τρεις φορές παρενέβη κατά το παρελθόν. Το 2006, ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ορφανός νομοθετεί και βάζει στην καθημερινότητά μας τον όρο «ιδιώνυμο αδίκημα», δηλαδή την άμεση φυλάκιση όσων αποδεδειγμένα μετείχαν σε επεισόδια σε γήπεδα. Ούτε δύο χρόνια δεν κράτησε ο νόμος Ορφανού, καθώς ο διάδοχός του Γιάννης Ιωαννίδης τον έβαλε στο ντουλάπι της ιστορίας. Το 2012, το ιδιώνυμο επανήλθε με τον νόμο Γερουλάνου – Μπιτσαξή, ο οποίος όμως έθετε πιο αυστηρά κριτήρια για την εφαρμογή του (οι δράστες να είναι υπότροποι ή ιδιαίτερα επικίνδυνοι), ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε και ο Σταύρος Κοντονής. Στο δικό του νομοσχέδιο, το 2015, δινόταν η δυνατότητα ακόμα και στον ίδιο τον υφυπουργό να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα, ενώ προβλεπόταν αυτεπάγγελτη δίωξη των διοικήσεων των ΠΑΕ για παράνομη διακίνηση εισιτηρίων στους συνδέσμους. Παράλληλα, απέκλειε από τις διοργανώσεις τα αθλητικά σωματεία που δεν θα εφάρμοζαν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα γήπεδά τους δεν είχαν τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτρονικής εποπτείας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, στη Νέα Φιλαδέλφια, ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA παρουσία των προέδρων των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της χώρας. Με το πέρας της συνάντησης, ανακοίνωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ό,τι είχε ανακοινώσει ένα χρόνο πριν ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Το γιατί βέβαια ένα χρόνο μετά μιλάμε ακόμα για τα ίδια μέτρα, που κατά τα φαινόμενα ένα χρόνο πριν δεν εφαρμόστηκαν, δεν προκαλεί εντύπωση. Στην Ελλάδα είμαστε, συνηθίσαμε σε τέτοια «σοβαρότητα» από πλευράς της πολιτείας.

Όσο η πολιτεία δεν θέλει να σπάσει «αυγά» και να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (και) του αθλητισμού, τότε το φαινόμενο θα παραμένει και θα στοιχίζει και άλλες ζωές, και ο κάθε κυβερνητικός θα βγαίνει ξανά μανά να ανακοινώνει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Γιατί, σαν καταλαγιάσει η συναισθηματική ένταση της επικαιρότητας, η όποια συνέπεια (πολιτικών) λόγων και έργων πάει περίπατο… Γεγονός μαρτυρημένο χρόνια τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.