Καταστροφες αναμενομενες

Της Έκδοσης

Οι εικόνες που αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι των οικισμών Πολυάνθου και Ληνού στον Δήμο Ιάσμου, με τους «μαύρους» χείμαρρους που «κατέβηκαν» από ψηλά παρασύροντας παράλληλα ο,τιδήποτε έβρισκαν στο πέρασμά τους από φερτά υλικά ήταν κάτι αναμενόμενο.

Αναμενόμενο μετά τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού και την σχεδόν πλήρη αποψίλωση της περιοχής, που έμεινε κυριολεκτικά ανοχύρωτη απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα του Χειμώνα. Αναμενόμενο σε τέτοιο σημείο που πέραν της κοινής λογικής γι’ αυτό προειδοποιούσαν εξαρχής οι κάτοικοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι τοπικοί μας βουλευτές, λοιποί φορείς, ειδικοί επί του ζητήματος επιστήμονες και και και με αποτέλεσμα;

Κανένα πέραν των όσων έλαβαν χώρα χθες, όταν μια έντονη ομολογουμένως νεροποντή έφερε αυτά που όλοι ανέμεναν αλλά ουδείς έπραξε κάτι προς την κατεύθυνση της αποφυγής τους.

Ουδέν έργο, ούτε καν προσωρινό για την συγκράτηση των υλικών, πολύ δε περισσότερο ένα κάποιο «σοβαρότερο», έστω σε επίπεδο σχεδιασμού.

Και αν οι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδεχομένως λογικά δεδομένων των αλλαγών τόσο στον Δήμο Ιάσμου όσο και στην Περιφέρεια θα ήταν αδύνατο να «τρέξουν» κάποιο από τα αναγκαία προαναφερθέντα, η Πολιτεία που μάλιστα δεσμεύτηκε δια του κ. Τριαντόπουλου για την άμεση παρέμβασή της, σε αποκατάσταση και πρόληψη, πού είναι;

Όπως μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, η μελέτη διαχείρισης των καμένων εκτάσεων έχει ήδη σταλεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης, που υπάγεται στη Διεύθυνση Δασών Μακεδονίας και Θράκης και πλέον βρίσκεται στο ΥΠΕΝ σε αναμονή για έγκριση της χρηματοδότησής της.

Αν μη τι άλλο τα οχήματα των κυβερνητικών αποστολών, αν κρίνουμε από το παρελθόν, κινούνται και στις λάσπες, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται στις δις πλέον πληγείσες περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.