Η νικη, οι πατεραδες της και η αναπλαση του παρκου της Περιφερειας

Απαρατήρητα

Το απόφθεγμα «Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, αλλά η ήττα είναι ορφανή» που, ειρωνικά, αποδίδεται σε πολλούς αλλά φαίνεται να ξεκίνησε, κάπως διαφορετικό, από τον Τάκιτο, φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ισχύ στις μέρες μας, αν κρίνουμε από την διεκδίκηση της πατρότητάς της συμβολής στην έγκριση της ανάπλασης της περιοχής του πάρκου της Περιφέρειας και του παλιού Αρρένων.

Και αυτό γιατί στην πανηγυρική ανακοίνωσή του για την ένταξη του έργου (μαζί με έργο ηλεκτροκίνησης του Δήμου Ιάσμου) ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης,  μιλά για συστηματική παρακολούθηση των τοπικών θεμάτων και στενή συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής (και Ιάσμου), και επιμονή στη διεκδίκηση των θεμάτων που υπέβαλαν οι Δήμοι είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν τα δύο έργα στο Αντώνης Τρίτσης.

Λεπτομέρειες για τα έργα μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες σελίδες της εφημερίδας μας, ιδιαίτερα όμως η πατρότητα του έργου τους Ανάπλασης, φαίνεται να αμφισβητείται.

Ήδη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Καρασταύρου, τόνισε πως το έργο «κανείς δεν μας το χάρισε, κανείς δεν χρειάστηκε να παρέμβει για την υλοποίηση και την ένταξή του», και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως, έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του έργου από τη σύλληψή του, όταν ακόμα περιλάμβανε και τα κτίρια της παλιάς Νομικής, πως φαίνεται ότι όντως αυτό ισχύει.

Άλλωστε η συγκεκριμένη πρόταση, που ξεκίνησε από το μαξιμαλιστικό 12,5 εκ ευρώ (γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να κατατεθεί ως πρόταση στο Φιλόδημο ΙΙ) πέρασε από σαράντα κύματα, αντιπαραθέσεις με το ΔΠΘ, αλλά και προσαρμογές, αφενός γιατί αφαιρέθηκαν τα κτίρια της παλιάς Νομικής, αφετέρου για να μπορέσει να χωρέσει στις νέες συνθήκες του «Αντώνης Τρίτσης».

Και εδώ εδράζεται και η δική μας απορία για το θέμα της όποιας παρέμβασης για να ενταχθεί. Το Αντώνης Τρίτσης έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και συγκεκριμένα ποσά χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, που όπως έχουμε γράψει, αναγκάστηκαν να προτεραιοποιήσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ενταχθούν πρώτα τα έργα που θεωρούν σημαντικότερα, και στη συνέχεια, αν φτάσουν οι πόροι, να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα.

Άλλωστε στο Δήμο Κομοτηνής από το Αντώνης Τρίτσης, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου, αναλογούν, αφού αφαιρεθούν τα ήδη ενταγμένα που κληρονομήθηκαν από το Φιλόδημο, 16 εκ. ευρώ. Αν ο Δήμος καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις που καλύπτουν την προκήρυξη, το Υπουργείο θα πρέπει να του δώσει αυτό το ποσό, και το ίδιο θα πρέπει να κάνει, αναλογικά, σε όλους τους Δήμους της Ροδόπης, της Θράκης και της χώρας.

Γιατί λοιπόν να χρειάζεται η παρέμβαση από βουλευτές; Ειδικά αν, όπως θέλουν ασφαλείς πληροφορίες, το έργο είχε εγκριθεί εδώ και καιρό από την αρμόδια επιτροπή, αλλά απλά δεν είχε υπογραφεί από τον κ. Πέτσα; Είτε το Υπουργείο δεν κάνει τις αξιολογήσεις με αντικειμενικά κριτήρια (θα είχε πολύ ενδιαφέρον τι θα είχε να πει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για αυτό), και χρειάζεται το «σπρώξιμο» από τον τοπικό βουλευτή, ή ο τοπικός βουλευτής προσπαθεί να οικειοποιηθεί προσπάθεια άλλων, ώστε να φανεί η χρησιμότητα προς πολίτες αλλά και πολιτικούς.

Επειδή όμως είμαστε απόλυτα σίγουροι πως τίποτα από τα δύο δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει, περιμένουμε να μάθουμε μια τρίτη απάντηση, που ίσως το φτωχό μας μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.