Στους «Ηρωες των Τεμπων» και το Ref Checkpoint το βραβειο Ευρωπαιου Πολιτη 2023

Επιλέχθηκαν μεταξύ 38 τιμώμενων προσώπων και οργανώσεων

Στους «Ήρωες των Τεμπών» καθώς και την πρωτοβουλία Ref Checkpoint, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» απονεμήθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2023, σε ειδική εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης.

Οι δύο βραβευθείσες συλλογικότητες, επιλέχθηκαν μεταξύ 38 τιμώμενων προσώπων και οργανώσεων, τα οποία προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεν «Ήρωες των Τεμπών» ως μια ομάδα πολιτών που βρίσκονταν στο τρένο Intercity 62, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και οι οποίοι με θάρρος και αυτοθυσία συνεισέφεραν τα μέγιστα στη διάσωση των συνεπιβατών τους, το δε Ref Checkpoint, που λειτουργεί με την υποστήριξη του AIDS Healthcare Foundation, παρέχει δωρεάν ενημέρωση, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας στην μητρική γλώσσα των ωφελουμένων, ανώνυμη εξέταση για τον HIV και τις ηπατίτιδες B & C, και διασύνδεση των ωφελούμενων ατόμων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή με άλλους φορείς και υπηρεσίες.

Το βραβείο εκ μέρους των Ηρώων των Τεμπών παρέλαβε ο 21χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, φοιτητής της σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, στη Μηχανιώνα, τον οποίο συνόδευσε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία και τους πρότεινε για την εν λόγω διάκριση.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης κατάφερε μαζί με τον Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα της Κρήτης, τον Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, φοιτητές, και τον κ. Γιώργο, μαραγκό στο Άγιο Όρος, μέσα σε συνθήκες ανείπωτης καταστροφής να σώσουν συνεπιβάτες τους, με κίνδυνο της ζωής τους και αυταπάρνηση.  «Η γενναιότητα και η ευαισθησία  των Ηρώων των Τεμπών ανέδειξαν την αλληλεγγύη με κίνδυνο της ζωής τους, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας» ανέφερε η κ.Σπυράκη στον χαιρετισμό της, χαρακτηρίζοντας ως χρέος της την πρόταση για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Ακολούθως ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», παρέλαβε το βραβείο για την πρωτοβουλία Ref Checkpoint, το Κέντρο Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας για πρόσφυγες μετανάστες  και αιτούντες άσυλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.