Τα μυστηρια της καλπης

Η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του Περιφερειάρχη

Η διαδικασία εκλογής προεδρείου στα νέα συμβούλια που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έχει τόσο ενδιαφέρον, μιας και εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι των παρατάξεων θα εκλεγούν, ενώ ακόμα και την πρόταση την κάνει ο Περιφερειάρχης για τον πρόεδρο και οι επικεφαλής των παρατάξεων για τις άλλες θέσεις.

Φυσικά οι άλλες παρατάξεις μπορούν να καταψηφίσουν, ή να μην τον ψηφίσουν επιλέγοντας το Παρών και το Λευκό, αλλά μέχρι τώρα, τουλάχιστον στη Ροδόπη, δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα.

Είδαμε όμως στην εκλογή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Μιχάλη Πιτιακούδη, να υπάρχει μια μαζική αποχή, με σχεδόν όλη την αντιπολίτευση να ψηφίζει λευκό ή άκυρο.

Και ενώ ο κ. Κλάδης της Λαϊκής συσπείρωσης ψήφισε λευκό για πολιτικούς λόγους (ψήφισε λευκό για όλες τις θέσεις του προεδρείου) και η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ψήφισε παρών λόγω της αναφοράς του υποψηφίου σε «κουσούρια», κάτι για το οποίο αναφερόμαστε εκτενέστερα σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η μείζονα αντιπολίτευση ψήφισε λευκό.

Λευκό ψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» κ. Καγγελίδης, παρόλο που ο μοναδικός σύμβουλος της παράταξης, και τελικά Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σεϊτανίδης υπερψήφισε τον υποψήφιο.

Αντίθετα στους υποψηφίους για Αντιπρόεδρο και Γραμματέα η συμπολίτευση υποστήριξε τους υποψηφίους που προτάθηκαν από τους επικεφαλής.

Η στάση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε πάντως και την πρώτη αντίδραση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη ο οποίος άδραξε την ευκαιρία, σε δηλώσεις του μετά την διαδικασία, να καυτηριάσει την στάση της αντιπολίτευσης, θεωρώντας πως έδειξαν δείγματα γραφής για την στάση τους το επόμενο διάστημα στο συμβούλιο ψηφίζοντας λευκό στον πρόεδρο, ενώ η παράταξή του υπερψήφισε τους προτεινόμενους. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, θέλησαν να δείξουν συναίνεσή και πως έχουν ανοιχτές τις πόρτες στις συνεργασίες.

Αξίζει πάντως να σταθούμε σε μια ιδιαιτερότητα που συνέβη στην ψηφοφορία για την Περιφερειακή Επιτροπή, στην οποία η αντιπολίτευση εκλέγει 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη.

Ο τρόπος που γίνεται η ψηφοφορία, εξασφαλίζει πως όταν υπάρχει μια παράταξη με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αυτή της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης, αυτή μπορεί να εκλέξει, αν υπολογίσουν σωστά τις ψήφους, τόσο τα Τακτικά, όσο και όλα τα αναπληρωματικά μέλη στην Επιτροπή.

Όμως ενώ εκλέχτηκαν κανονικά τόσο τα τακτικά, όσο και τα δύο αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής, το τελευταίο υποψήφιο μέλος της παράταξης, ο κ. Τσαλικίδης, ισοψήφησε με τους συμβούλους της ήσσονος αντιπολίτευσης που ήταν υποψήφιοι, τους κ Σεϊτανίδη και Λυμπεράκη, και μετά από κλήρωση, ο τελευταίος αναδείχτηκε αναπληρωματικό μέλος.

Ουσιαστικά δεν έχει κάποια διαφορά το αποτέλεσμα, μιας και εν τέλει δύσκολα θα κληθεί να συμμετάσχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή (παρόλο που όλοι οι σύμβουλοι μπορούν να την παρακολουθήσουν), όμως αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα δείχνει πως κάπου μπερδεύτηκαν οι γραμμές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.