Σταθης Σχινας, δημοσιογραφος «Η κινηση του δημοψηφισματος απο πλευρας της κυβερνησης ειναι ενα κομματι του διαπραγματευτικου της οπλοστασιου»

«Ακόμα και το “όχι” δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ»

Τις τελευταίες εξελίξεις και το κλίμα από την Αθήνα, μετέφερε στους ακροατές του Ράδιο Παρατηρητής ο δημοσιογράφος του Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» κ. Στάθης Σχινάς, το πρωί της Δευτέρας.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Σχινάς μιλώντας με την Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη και την Νατάσσα Βαφειάδου, χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως «μία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να πιέσει τους δανειστές μας για μία καλύτερη συμφωνία».
 
Ερωτηθείς ακόμα πιο συγκεκριμένα για την ουσία του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ο κ. Σχινάς επεσήμανε πως «ακόμα και το “όχι” δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ» υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία διενήργησε δύο δημοψηφίσματα για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, απορρίπτοντας το σύνταγμα που αποτελεί σήμερα τον θεμελιώδη νόμο – διαδικασία της δημιουργίας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, γεγονός παρά το οποίο όπως υπογράμμισε «δεν έφερε καμία διαδικασία εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη».
 
«Η κίνηση λοιπόν του δημοψηφίσματος από πλευράς της κυβέρνησης είναι ένα κομμάτι του διαπραγματευτικού οπλοστασίου που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε αναφερόμενος στη συνέχεια στην έντονη ανησυχία που δημιουργήθηκε στους πολίτες της χώρας, που οδήγησε σε μεγάλη απόσυρση καταθέσεων, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στη μη σωστή ενημέρωση του κόσμου, κατά τις πρώτες ημέρες. 

«Το όπλο του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και αναλήψεων προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μέτρο προστασίας των εθνικών οικονομιών σε τέτοιες περιστάσεις»

Όπως έκανε επίσης γνωστό «το όπλο του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και του περιορισμού των αναλήψεων προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μέτρο προστασίας των εθνικών οικονομιών σε τέτοιες περιστάσεις» τονίζοντας πως «η τραπεζική αργία που έχει ενεργοποιηθεί προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και μάλιστα έγινε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μιας και η ΕΚΤ ζήτησε να μπουν τέτοιοι περιορισμοί για να δει ποιες είναι οι ανάγκες που δημιουργούνται με περιορισμένη τη δυνατότητα ανάληψης ώστε να καθορίσει ανάλογα και την παροχή ρευστότητας». «Είναι όντως κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα, το να μπουν περιορισμοί στις αναλήψεις, είναι όμως κάτι προσωρινό» επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως μέσα από την ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς σημαίνει η τραπεζική αυτή αργία «θα υπάρξει μεγαλύτερη ηρεμία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.