Που βαδιζει η Γαλλια μετα τις βουλευτικες εκλογες;

Ο Στέφανος Γραβάνης, ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ για την επόμενη μέρα

Την εκτίμηση ότι η Γαλλία μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές μπαίνει σε μια εποχή πόλωσης, με την κοινωνία της να παραμένει προβληματισμένη και διχασμένη, αλλά και αντιμέτωπη με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, έκανε ο κ. Στέφανος Γραβάνης, ΕΕΠ της Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Μεγάλη δυσαρέσκεια απέναντι στον Μακρόν

Όπως τόνισε ο κ. Γραβάνης, τα αποτελέσματα στην Γαλλία αφορούν την χώρα μας όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά γιατί «ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία έρχεται και εδώ» θυμίζοντας την περίπτωση των κίτρινων γιλέκων, που προέκυψε από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Όσο για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ήταν αναμενόμενο εντός της Γαλλίας, σημείωσε, γιατί παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό ο Γάλλος πρόεδρος βγάζει ένα χαρισματικό πρόσωπο, εντός της Γαλλίας  υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, και θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν μονοεδρικές περιφέρειες.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η μεγάλη αύξηση των βουλευτών της ακροδεξιάς, αυτό που θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό θα ήταν η επικράτηση της συμμαχία Nupes με την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών.

Η παράταξη, σημείωσε, πέτυχε το στόχο της να στερήσει από το Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα, με τον κ. Γραβάνη να θεωρεί πως ο επικεφαλής κ. Ζαν Λυκ Μελανσόν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τους γάλους τόσο πριν από τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των εκλογών να τον εκλέξουν πρωθυπουργό δεν το είχε ως πρωταρχικό στόχο.

Αυτό που δεν θέλει η αριστερά, εκτίμησε, είναι να περάσουν άλλοι νόμοι που θεωρεί αντεργατικούς, και να διοικείται η χώρα σαν «startup nation», για αυτό και συνασπίστηκε.

Αρνητική εξέλιξη η άνοδος της ακροδεξιάς

Όσο για την αύξηση των βουλευτών της ακροδεξιάς, εκτιμάται από κάποιους αναλυτές, και μάλιστα είναι μια άποψη που εξέφρασε και ο διευθυντής της Le Monde, ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ψηφοφόροι του κεντρώου συνασπισμού του Μακρόν σε εκλογικές περιφέρεις που στο δεύτερο γύρο είχαν περάσει υποψήφιοι της ακροδεξιάς και του αριστερού συνασπισμού είτε απείχαν είτε ψήφιζαν τον ακροδεξιό.

Κάτι το οποίο θεωρεί οξύμωρο, δεδομένου ότι στις προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος ζητούσε την ψήφο όλων απέναντι στη Λεπέν.

Αρνητικά σχολίασε και το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και άλλα στελέχη δήλωσαν το βράδυ των εκλογών ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, κάτι που όμως διαψεύδουν οι άλλοι υπουργοί και οι επικεφαλής της κυβέρνησης, που δηλώνουν πως δεν θέλουν ψήφο από την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν για να περάσουν τα νομοσχέδια.

Προβληματισμένη η γαλλική κοινωνία

Γενικότερα, η γαλλική κοινωνία είναι προβληματισμένη και διχασμένη, με το μεγάλο ποσοστό αποχής να δείχνει ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος και δεν πιστεύει στους πολιτικούς και ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με κάποια κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Γραβάνης για να επισημάνει πως η χώρα έχει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόβλεψε πως θα δημιουργηθεί πόλωση το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να αναφέρεται συνεχώς στον όρο «ακραίοι» με αρνητικό πρόσημο, ως επικίνδυνους, το οποίο θεωρεί προσβλητικό για συγκεκριμένους ψηφοφόρους.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να πάψουν να προσβάλλουνε τους ψηφοφόρους γιατί με τον όρο ακραίο δείχνουν μία αρνητική πολιτική, η οποία οδηγεί σε πόλωση» ανέφερε.

Άγνωστο το μέλλον

Όσο για τη συνέχεια, ο κ. Γραβάνης θεωρεί πως ο Μακρόν είναι ένας πολύ καλός τακτικιστής και ενώ ήδη έχει λάβει αρνητική απάντηση στη συνεργασία που πρότεινε θα περιμένει να δει πως θα κινηθεί ζητώντας στήριξη από συγκεκριμένες μερίδες του κοινοβουλίου.

Όσο για την αριστερά, υπάρχουν και εκεί εξελίξεις, γιατί η συμμαχία Nupes, που δημιουργήθηκε πριν τις εκλογές από σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και την Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν, για να κατέβουν μαζί στις κοινοβουλευτικές εκλογές, θα διατηρήσουν αυτόνομα κοινοβουλευτικά γκρουπ στη γαλλική βουλή απορρίπτοντας την πρόταση Μελανσόν για συνένωση σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, με διάφορες αιτιολογίες, κάτι που κάνει το κόμμα Λεπέν δεύτερο κόμμα στη βουλή.

Προς το παρόν η αριστερά έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα 600 θέσεων σε διάφορους τομείς, με τον κ Γραβάνη να θεωρεί πως οι ψηφοφόροι της θέλουν ένωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.