Αμεση εγκριση και ολοκληρωση των απαραιτητων αντιδιαβρωτικων-αντιπλημμυρικων  εργων ζητα ο Οζ. Φερχατ

Προ των ευθυνών του θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις καθυστερήσεις

Την άμεση έγκριση και ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ.

«Έχουμε φτάσει στους εφτά μήνες από τότε που η πύρινη λαίλαπα έκαψε δάση, οικισμούς και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου- Σώστη -Ληνού-Μέγα Πιστού, και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αδιαφορία τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και βρίσκονται στο έλεος των πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων» τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Δασών Ροδόπης και έχει αποσταλεί με το αριθμ. πρωτ. 487233/14-9-2023 αίτημα χρηματοδότησης προς το υπουργείο σας, η οριστική ειδική δασοτεχνική μελέτη «Αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου – Σώστη – Ασωμάτων που κάηκαν από δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 2023» προϋπολογισμού 11.581.521,27 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Επίσης είναι υπό έγκριση:

  • Η οριστική μελέτη «Κατασκευής τριών (3) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα του οικισμού Πολυάνθου Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 180.000.00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
  • Και η οριστική μελέτη «Κατασκευή πέντε (5) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα των οικισμών Σώστη-Ληνού Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 100.000.00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Από το Νοέμβριο του 2023 και συγκεκριμένα με το αριθμ. πρωτ. Α5158/24-11-2023 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποτύπωσης των περιοχών που κάηκαν, έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέες, οι προβλεπόμενες δασικές αστυνομικές διατάξεις και η αναγκαιότητα κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων και φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορρόφησης των ρεμάτων».

«Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των τραγικών συνεπειών μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς και παρά τις προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών, τόσο από πλευράς κατοίκων όσο και από τη Δ/νση Προστασίας Δασών Ροδόπης, το υπουργείο σας σιωπά και επιδεικνύει  παντελή αδιαφορία» τονίζει ο βουλευτής υποβάλλοντας στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και πότε, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα και να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί δάση και δασικές εκτάσεις της ΠΕ Ροδόπης;
  2. Προτίθεστε να πάρετε άμεσα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος, δρομολογώντας τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.