Κων/νος Χατζοπουλος «Διεθνες συνεδριο για τη διδασκαλια της Ιστοριας τον Οκτωβρη»

«Έκρηξη» εξωστρέφειας από τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ - «Στις 25 Μαΐου θα έχουμε την τιμή να απονείμουμε τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή στον κ. Γιάννη Χασιώτη»

Φιλοξενούμενος της εκπομπής «Με το Ν και με το Β» βρέθηκε το πρωινό της χθεσινής ημέρας ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, μιλώντας για την ομολογουμένως επιτυχημένη, προσπάθεια εξωστρέφιας της Σχολής.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζόπουλος η προσπάθεια αυτή είναι διπλή και στρέφεται τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τις επαφές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιβεβαιώνοντας αυτό που υποπτευόμασταν όλοι, ότι δηλαδή τα καλύτερα της Σχολής είναι ακόμη μπροστά…
 
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος όμως… 

«Παλέψαμε και με όλους τους συναδέλφους για να «ανοίξουμε» τη Σχολή προς την κοινωνία»

ΠτΘ: κ. Χατζόπουλε το τελευταίο διάστημα μας σχηματίζεται η εντύπωση πως η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής. Τι συμβαίνει και ζούμε αυτό το εξαιρετικό γεγονός;
Κ.Χ.:
Μετά την ψήφιση του νόμου 2009 του 2011 στο οποίο επιχειρήθηκε μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδρύθηκαν σχολές. Ανάμεσα σ’ αυτές που ιδρύθηκαν, το 2013, ήταν και η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ. Σ’ αυτή τη σχολή εντάχθηκαν τρία τμήματα που εδρεύουν εδώ στην Κομοτηνή, το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Επομένως, η Σχολή είναι καινούργια και προσπαθεί να βρει το βηματισμό της. Μετά το 2010 που ανέλαβα την λειτουργία του τμήματος και στη συνέχεια το 2014 την Κοσμητεία της Σχολής, κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχουμε την εξωστρέφεια.
 
Άλλωστε το πανεπιστήμιο δεν είναι μια κλειστή κοινωνία, που βαδίζει παράλληλα προς την κοινωνία και ποτέ δεν συναντιέται μ’ αυτή. Παλέψαμε και με όλους τους συναδέλφους για να «ανοίξουμε» τη Σχολή προς την κοινωνία. Κάναμε το αυτονόητο. Δηλαδή, κατά πρώτον ζητήσαμε από τους συναδέλφους στο πανεπιστήμιο να οργανώσουμε ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, να προσφέρουμε στους φοιτητές μας πρώτα, αλλά και στην κοινωνία αμέσως μετά, ώστε ένα κομμάτι της γνώσης, της έρευνας, να το προβάλουμε και να το αναδείξουμε προς τα έξω.
 
Κατά δεύτερον προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να τους τιμήσουμε ως πανεπιστήμιο και εκείνοι να μας τιμήσουν με τη δική τους παρουσία. Προσωπικά είχα τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή να προτείνω να αναγορευτεί και να απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στον εξαιρετικό αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο και εισπράξαμε πραγματικά, ένα πολύ μεγάλο πλατύ χαμόγελο από την κοινωνία. Επιτέλους, ένας άνθρωπος που προσέφερε 40 χρόνια σ’ αυτό τον τόπο, τιμήθηκε.
 
Αυτή τη στιγμή είμαστε ενόψει της απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στις 16 Απριλίου. Είναι μια πρόταση που έρχεται και από το πανεπιστήμιο και από τη σχολή. Ο κ. Καραμπίνης είχε την ιδέα και την πρόταση σε συνεργασία με εμάς. Το τμήμα μας, όπως ακριβώς έκανε με τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο, το ίδιο θα κάνει τώρα και με τον Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή θα συνδυάσει την απονομή του τίτλου με μια επιστημονική εκδήλωση, γιατί δεν έχει νόημα να κάνουμε τελετές μόνο για να βγάζουμε «λογίδρια». Θα κάνουμε μια πολύ ωραία εκδήλωση για την μοναστική και θρησκευτική ζωή στη Θράκη, μια ημερίδα που οργάνωσε ο κ. Βαρβούνης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος.
Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 20 Μαΐου, έχουμε προγραμματίσει την τελετή αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος και της σχολής, του κ. Κόντερ, ομότιμου καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο κ. Κόντερ είναι ένας εξαιρετικός βυζαντινολόγος, παγκοσμίως γνωστός. Άλλη μια φορά θα συνδυάσουμε την αναγόρευση με μια πολύ ωραία ημερίδα για τη βυζαντινή τέχνη. 

«Στις αρχές του 2017 προγραμματίζουμε ένα μεγάλο συνέδριο για τους Πομάκους»

ΠτΘ: Και θα ακολουθήσουν κι άλλες αναγορεύσεις;
Κ.Χ.:
Ναι. Λίγες μέρες μετά, στις 25 Μαΐου θα έχουμε την τιμή να απονείμουμε τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή σε έναν πάρα πολύ γνωστό έλληνα ιστορικό, διεθνούς ακτινοβολίας, τον κ. Γιάννη Χασιώτη. Σήμερα ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου, για πάρα πολλά χρόνια καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
 
Την ίδια μέρα που θα γίνει η απονομή του τίτλου, του επίτιμου καθηγητή, θα κάνουμε μια παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του κ. Χασιώτη, που είναι αφιερωμένο στους Αρμένιους και τους Έλληνες, και εκδόθηκε πρόσφατα. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Βασίλη Δαλκαβούκη και από μένα και θα κάνει ο καθηγητής ο ίδιος μια εισήγηση για το θέμα.
 
Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, θα απονείμουμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στην κ. Φατίμα Ελόεβα, από το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.
 
Παράλληλα όσο αφορά στα συνέδρια προγραμματίζουμε ένα μεγάλο συνέδριο για τους Πομάκους στις αρχές του 2017, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Βαρβούνη. Θα είναι διεθνές και θα συμμετέχουν σε αυτό επιστήμονες και από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία. Ακόμα στις προσωπικές μου επιδιώξεις είναι να οργανώσω ένα συνέδριο για τον ελληνισμό της Ρουμανίας.
 
Λίγο νωρίτερα τον Οκτώβρη του 2016 το τμήμα μας κατάφερε να πάρει από το Συμβούλιο της Ευρώπης την εντολή να οργανώσει ένα συνέδριο διεθνές. Θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, θα αφορά τη διδασκαλία της Ιστορίας και σε αυτό θα έρθουν εκπρόσωποι από 14 χώρες. Αυτό το οφείλουμε στην προσπάθεια που έκανε ο κ. Άγγελος Παλικίδης, εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής στο τμήμα μας, ο οποίος συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

«Μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε πέρυσι, εγκρίθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο μας μεταπτυχιακό τμήμα»

ΠτΘ: Από φέτος άρχισε να λειτουργεί στο Τμήμα και το πρώτο του μεταπτυχιακό. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό αφού ασχολείται με την τοπική ιστορία…
Κ.Χ.:
Το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, παρότι ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το 1991, δεν κατάφερε να οργανώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε πέρυσι, εγκρίθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του τη χρονιά 2015-2016. Έχουμε 18 μεταπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με την προσέγγιση της τοπικής ιστορίας διεπιστημονικά. Αυτό θα πει ότι προσεγγίζουμε την τοπική ιστορία, μέσα από την επιστήμη της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της λαογραφίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της πολιτισμικής ανθρωπολογίας, της δημογραφίας, της ανθρωπογεωγραφίας, προσεγγίζουμε δηλαδή την τοπική ιστορία από όλες τις δυνατές πλευρές, με βάση τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουμε στο τμήμα μας και όχι μόνο. Το μεταπτυχιακό έχει δύο κομμάτια. Το ένα είναι η τοπική ιστορία ως γνωστικό αντικείμενο χωριστό, και ως ένα δεύτερο κομμάτι εξετάζεται, ως περίπτωση η τοπική ιστορία της Θράκης. 

«Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο να μετατραπεί σε επαγγελματική σχολή»

ΠτΘ: Βλέπουμε να αλλάζουν συνεχώς σχέδια για την εκπαίδευση, τώρα είμαστε σε έναν καινούργιο διάλογο για την εκπαίδευση. Πηγαίνουμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εκπαίδευσης. Μια εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται περισσότερο στην αγορά. Ποια είναι η άποψή σας για αυτούς τους συνεχείς διαλόγους;
Κ.Χ.:
Ένας πολύ καλός συνάδελφος και φίλος, ο Βασίλης Μπάρος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, έχει εκλεγεί και υπηρετεί αυτή την περίοδο στο πανεπιστήμιο του Άουκσμπουργκ στη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών. Προσφάτως ήρθε στην Ελλάδα και μου είπε πόσο τυχεροί είμαστε στην Ελλάδα, που οι σπουδές ακόμα είναι τετραετούς διάρκειας και δεν έχουμε υιοθετήσει το σύμφωνο της Μπολόνια, που προβλέπει τρία χρόνια προπτυχιακές σπουδές, δύο μεταπτυχιακές και τρία διδακτορικές ένα πανεπιστήμιο δηλαδή της αγοράς. Εγώ προσωπικά δε θα μπορούσα να υπηρετήσω σ’ αυτό το πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο να μετατραπεί σε επαγγελματική σχολή. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του πανεπιστημίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.