Μπαινοντας στον δευτερο αιωνα

Ένα μικρό αφιέρωμα για την 101η Επέτειο Ελευθερίων της Θράκης, εστιάζοντας σε πρόσωπα και γεγονότα και περιδιαβαίνοντας το σήμερα και το χθες

Τα κείμενα που ακολουθούν, συντακτών και συνεργατών της εφημερίδας μας, συναποτελούν ένα μικρό αφιέρωμα για την 101η Επέτειο Ελευθερίων της Θράκης. Εστιάζουν σε πρόσωπα και γεγονότα και περιδιαβαίνουν χρονικά, το σήμερα, το χθες, το παρελθόν μέχρι και τα γεγονότα προ της ενσωμάτωσης. Δίνουν δε, εκτιμούμε, μια αφορμή για έναν κάποιο αναστοχασμό των παρελθόντων και ένα πρόσφορο έδαφος για έναν κάποιο στοχασμό του μέλλοντος. Διότι κατά την ταπεινή μας άποψη αυτή η χρονική «παύση» που αποκρυσταλλώνουν οι επέτειοι, προσφέρονται για αυτούς τους αναστοχασμούς, που είναι και «προσφιλέστεροι» τέτοιες μέρες αλλά και στοχασμούς, που ίσως είναι και αυτοί που σπανίζουν σε τέτοιες περιστάσεις.

Πώς προδιαγράφεται λοιπόν το μέλλον τούτου του τόπου, που μπαίνει στον δεύτερο αιώνα από τότε που εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος; Η ιστορική εμπειρία, μας λέει πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, σε αντίθεση με την εφήμερη επικαιρότητα που μας λέει πως μάλλον θα πρέπει να απαισιοδοξούμε. Να αισιοδοξούμε γιατί ζούμε καλύτερα από ό,τι ζούσαν οι άνθρωποι τούτου του τόπου πριν από 101 χρόνια. Να αισιοδοξούμε γιατί με αγώνα και κόπο ο τόπος και οι άνθρωποί του προόδευσαν. Εργάστηκαν, προσαρμόστηκαν, ανταπεξήλθαν. Άλλοτε γρηγορότερα άλλοτε βραδύτερα πάντως προχώρησαν. Οι μικρές ιστορίες του καθενός από τους κατοίκους που έζησαν εδώ, συνδιαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου. Και επειδή η ιστορία -για να θυμηθούμε τον Ζακ Λε Γκοφ- δεν κόβεται σε φέτες, έτσι κι εμείς πιάνουμε το νήμα και από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι και συνεχίζουμε… προς τα εμπρός.

Ο χρόνος άλλωστε δεν περιμένει ποτέ κανέναν. Τα κείμενα του αφιερώματος:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.