Τα Ελευθερια Θρακης, 55 χρονια πριν

Η παρέλαση στην Κομοτηνή, το 1966, σε μια διαφορετική πόλη και εποχή, όμως τόσο κοντά μας

Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, οι εορτασμοί της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή, θα είναι περιορισμένοι, ελέω κορωνοϊού, χωρίς τόσο τις πολιτιστικές δράσεις που συνόδευαν την γιορτή, όσο και την καθιερωμένη παρέλαση από το κέντρο της πόλης.

Μια σκηνή που δεν είναι πολύ διαφορετική από το σήμερα. Από πίσω το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Για αυτό και εμείς σήμερα, θα κάνουμε μια αναδρομή. Με την βοήθεια του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου και των Αρχείων της Εφημερίδας Πρωΐα, που βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία Κομοτηνής, θα γυρίσουμε 55 χρόνια πίσω, στην 14η Μαΐου 1965, την 46η επέτειο της Κομοτηνής.

Τότε φυσικά η Κομοτηνή ήταν μια άλλη πόλη, με τον Μπουκλουτζά να είναι κομμάτι της. Η δε παρέλαση πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υφυπουργού Εμπορίου κ. Κλέωνα Πιαλόγλου, βουλευτή Ξάνθης, με αυτή να είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, που εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η μαθητιώσα νεολαία στην τότε παρέλαση

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών έχουμε, όχι πολύ διαφορετικά από ό,τι τα τελευταία χρόνια αν και σε μικρότερη κλίμακα τότε, πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής. Έτσι είχαμε τόσο τα χορευτικά στην κεντρική πλατεία, από τοπικούς συλλόγους αλλά και από τις Σέρρες, καθώς και την πρώτη καλλιτεχνική έκθεση ζωγραφικής Κομοτηναίων ζωγράφων.

Η εφημερίδα Πρωία, δεν παραλείπει να σχολιάσει αρνητικά και την απουσία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου από τις εκδηλώσεις (να υπενθυμίσουμε πως βρισκόμασταν στην περίοδο της αποστασίας, με τα πολιτικά πνεύματα να είναι εξαιρετικά οξυμένα).

Το κοινό γέμισε τους δρόμους της πόλης

Πάντως από τη μία βλέπουμε μια περιοχή πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, μιας και τα άρθρα της εφημερίδας το διάστημα αυτό ασχολούνται με την ανάγκη εξηλεκτρισμού των οικισμών, την μετάβαση από το σιτάρι στο βαμβάκι, αλλά και την επέκταση της αγροτικής ασφάλισης και στις γυναίκες.

Από την άλλη όμως, μερικά πράγματα μένουν ίδια: τα στοιχεία του εορτασμού, που ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε, απλώς έχουν επεκταθεί (όταν δεν υπάρχει πανδημία) αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επισκέψεις των κυβερνώντων, και η επανειλημμένη έκκληση των τοπικών αρχόντων για βοήθεια, ιδιαίτερα στη δική μας ακριτική περιοχή.

Ο υφυπουργός Εμπορίου Κλέων Πιαλόγλου παρακολουθεί την παρέλαση με τον Νομάρχη Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο

Πώς είδε την επέτειο η «Πρωία»

«Με εθνικήν υπερηφάνειαν και ψυχικήν ανάτασιν» διαβάζουμε πως γιόρτασε ο Θρακικός λαός την επέτειο, με Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη να έχουν στολιστεί από την προηγούμενη στα γαλανόλευκα.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου άλλωστε στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου (σημερινή πλατεία Ειρήνης) έγινε η έπαρση τής Ιστορικής σημαίας της πόλεως, μια παράδοση που έχει μείνει μέχρι τις μέρες μας.

Ακολούθησαν στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, τα εγκαίνια της Α’ έκθεσης ζωγραφικής Κομοτηναίων ζωγράφων, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής σε συνεργασία με το σύνδεσμο Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων.

Επίσημοι και κοινό παρακολούθησαν την παρέλαση

Ανήμερα της γιορτής, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και κατόπιν παρέλαση  παρουσία τού Υφυπουργού Εμπορίου κ. Κλέωνος Πιαλόγλου, του Νομάρχη Ροδόπης κ. Καλογεροπούλου, του Στρατηγού—Διοικητή της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, και «τοπικών αρχών και χιλιάδων ενθουσιώντος λαού» ενώ «ο δε Θρακικός λαός εύρε και πάλιν την εύκαιρίαν να εκδηλώση την αγάπην και εμπιστοσύνην του προς τας εθνικάς ενόπλους δυνάμεις τής χώρας, καταχειροκροτήσας τα παρελαύνοντα τμήματα».

«Αλγεινήν έντύπωσιν» πάντως, τουλάχιστον κατά την εφημερίδα, προκάλεσε στο λαό η αποχή των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου. «Τοιαύτη αποκοπή και απομόνωσις των αντιπροσώπων του λαού από το λαϊκόν αίσθημα και τας πεποιθήσεις, δημιουργεί εκ προοιμίου έλλειψιν συντονισμού και κατανοήσεως» σημειώνει η Πρωία, που θεωρεί πως περιφρόνησαν τον λαό με την στάση τους.

Επίσημοι και κοινό παρακολούθησαν την παρέλαση

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΜΟΚ

Όσο για τις εορταστικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που μετεξελίχθηκαν αργότερα στα Ελευθέρια, και το 1966 έκλειναν πέντε χρόνια, αυτές έγιναν με λαμπρότητα και τη συμμετοχή χορευτικών τοπικών λαϊκών συγκροτημάτων από τη Θράκη και άλλα διαμερίσματα της χώρας, και είχαν σκοπό «την διατήρησιν τής Θρακικής λαϊκής παραδόσεως και των Θρακικών εθίμων, που αποτελούν την Ιστορία του ηρωικού αυτού λαού».

Στο θρακικό αυτό πανηγύρι, πού ξαναζωντανεύει το θρύλο και την Ιστορία τής Θράκης, μετείχαν τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τής Γρατινής, του Θρυλορίου, Νέας Κεσσάνης, Διαλαμπής, Ν. Πέτρας του νομού Ροδόπης καθώς επίσης το τοπικό χορευτικό συγκρότημα του ΜΟΚ, η παιδική μανδολινάτα και ανδρική χορωδία του ΜΟΚ, η μικτή χορωδία μανδολινάτα του ομίλου «Ορφεύς» Σερρών, το συγκρότημα ελληνικών λαϊκών χορών της Νέλλης Δημόγλου, η Δημοτική φιλαρμονική Κομοτηνής και άλλοι.

Ανθρωποθάλασσα σωστή είχε καλύψει όλη την Κεντρική Πλατεία, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με πυροτεχνήματα.

Το κοινό γέμισε τους δρόμους της πόλης

Υποσχέσεις για στήριξη από την κυβέρνηση

Στο δείπνο που παρατέθηκε στον Υφυπουργό, παρακάθησαν ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ελευθερίου, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Καλογερόπουλος, ο στρατηγός —διοικητής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων κ. Κορίνας, ο Διοικητής του 29ου Συντάγματος Συνταγματάρχης κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος, ο Διευθυντής Χωρωφυλακής Ροδόπης κ. Κρητικός, ο δήμαρχος κ. Ανδρ. Στογιαννίδης μετά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Στυλ. Μπλέτσα, οι πρόεδροι των οργανώσεων και άλλοι.

Ο υφυπουργός μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Κυβέρνησης κ. Στεφανόπουλου, διαβεβαιώνοντάς τους πως η σκέψη της Κυβέρνησης ήταν στραμμένη προς τις ακριτικές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα προς τη Θράκη.

Άλλωστε ως Θρακιώτης υπουργός, τόνισε, το ενδιαφέρον του δεν απομακρύνεται ποτέ από τα ζωτικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας, και δεσμεύτηκε να κάνει το παν για την προώθησή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.