«Η πατριδα μας ξεφραγο αμπελι»

Τα παρακάτω αποσπάσματα, από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και τις καταστατικές διεργασίες του συνεδρίου του Μαρτίου του 2005, τις αφιερώνω στους παλιούς «συντρόφους» στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτούς που χόρτασαν δόξα και εξουσία. Αυτούς που αντί την υψωμένη γροθιά με την οποία, η δική μου γενιά, διεκδικούσε όλα αυτά να γίνουν πράξη, μας κουνούν απειλητικά το δάχτυλο 5 χρόνια τώρα, αν δεν υποταχθούμε στα προτάγματα του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού τους. Που δυστυχώς μας επέβαλαν, από θέσεις εξουσίας στους Δήμους, τις Νομαρχίες, στα «αναπτυξιακά» προγράμματά τους. Που τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στη διάλυση του αγροτικού τομέα, στην αποβιομηχάνιση, στους νεόπτωχους. Αλήθεια Παύλε (Δαμιανίδη) πριν βγεις, με τόσο καθαρή συνείδηση, να προτείνεις το «ναι», δεν όφειλες προηγουμένως και μια γενναία αυτοκριτική;
 
«Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι,

για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου
για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.
 
Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.
 
Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.
 
Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.
 
Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
 
Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας.

11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
 
9. Το ΠΑΣΟΚ μέσα στο πλαίσιο ενός νέου διεθνισμού αγωνίζεται για μια ειρηνική διεθνή κοινωνία και για την διαμόρφωση δομών δημοκρατικής και δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Προωθεί την ιδέα της πολιτικής και κοινωνικής συνεργασίας για το δημοκρατικό έλεγχο της παγκοσμιοποίησης. (2005)
 
 

1982- ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ

 
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας παίρνει μια σημαντική πρωτοβουλία. Καταθέτει μνημόνιο στην ΕΟΚ με το οποίο ουσιαστικά ζητά και πετυχαίνει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
 
 

ΙΟΥΝΙΟΣ 1994 – ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η σύνοδος της Κέρκυρας γίνεται στο τέλος μιας πετυχημένης Ελληνικής Προεδρίας όπου αποφασίζεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προσχώρηση Αυστρίας , Σουηδίας , Φιλανδίας και Νορβηγίας. Ακόμη αποφασίζεται να ενισχυθούν οι πολιτικές κατά της ανεργίας και η προώθηση της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας της Ένωσης.
« Η δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα Μόνιμου Αγώνα
».

*Ο Ξάνθος Κώστογλου είναι δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.