Απαιτουνται αρχαιολογοι

Η σπηλιά του Κύκλωπα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του δήμου Μαρώνειας και του νομού Ροδόπης, είναι από τα έργα που περιμένουμε να ολοκληρωθούν γιατί έχει μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Ο δήμαρχος Χρήστος Παπανικολάου μετέφερε πως τα έργα προχωρούν αλλά η αρχαιολογία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τις ανάλογες ανασκαφές για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την έγκριση από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για την ελεύθερη πρόσβαση και κατασκευή.

Ο δήμαρχος Μαρώνειας έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία με τη νομαρχία Ροδόπης και σημείωσε πως το νομαρχιακό συμβούλιο πήρε απόφαση για χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ του έργου. «Δυστυχώς, δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας νʼ απορροφήσουν το ποσό γιατί δεν έχουν προσωπικό κι εκεί οφείλονται οι καθυστερήσεις. Ελπίζουμε να τελειώσουμε μʼ αυτό το κομμάτι γιατί διαφορετικά δε μπορούμε νʼ αποφασίσουμε. Η παρέμβαση που αποφασίσαμε, τόσο εμείς όσο και ο υπεύθυνος μηχανικός, ο κ. Ζέεμαν, ήταν για μια ήπια κατασκευή και όχι μεγάλα πράγματα. Βασικός λόγος το να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο σπήλαιο αυτό καθεαυτό.

Ολοκληρώνοντας η Αρχαιολογική Υπηρεσία τις ανασκαφές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου το σπήλαιο να γίνει προσβάσιμο και τότε θα έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία μετά τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου για την περιοχή μας».


Σε σχέση με την προσβασιμότητα, ο κ. Παπανικολάου είπε πως η νομαρχία υποσχέθηκε να γίνει ο δρόμος, αλλά απαιτούνται περισσότερα χρήματα και ίσως δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση.

Μιλώντας για το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, είπε πως σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους που το έχουν εξετάσει συνάντησαν δυο είδη νυχτερίδων που δεν τα συνάντησαν πουθενά στον κόσμο και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Ο κ. Παπανικολάου είπε πως το κομμάτι του σπηλαίου που δεν είναι προσβάσιμο θα έχουν την δυνατότητα να το επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι εικονικά, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα. «Δε θα επιτρέψουμε πρόσβαση εκεί με φόβο νʼ αλλοιωθεί αυτό το κομμάτι που είναι και το σημαντικότερο του σπηλαίου της Μαρώνειας».

Ανέφερε πως το σπήλαιο εκτείνεται σε 45.000 τ.μ., έχει σχήμα αυγοειδές και στο αριστερό κομμάτι υπάρχει πανίδα, ενώ η δεξιά πλευρά του θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί για το κοινό. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σπήλαιο είναι πως ένα κομμάτι έχει ένα στένωμα και δε μπορεί να προχωρήσει.

Ο δήμος Μαρώνειας, με χρηματοδότησή του, ενέκρινε την επίσκεψη μιας ομάδας αρχαιολόγων που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των σπηλαίων. Έχω γνωρίσει αυτά τα άτομα που δείχνουν ζήλο γιʼ αυτό που κάνουν και μάλιστα τοποθέτησαν κάποιες κορδέλες έτσι ώστε κάποιος που θα επισκεφθεί μελλοντικά το σπήλαιο να μην χαθεί.

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι βάνδαλοι που έβαψαν και ρήμαξαν ορισμένους σταλαχτίτες αλλά εκεί δεν μπόρεσε να γίνει πολύ δουλειά γιατί απαιτείται χρόνος και ειδικά υλικά. Υποσχέθηκαν ότι την επόμενη φορά που θα έρθουν θα έχουν μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία για να καθαρίσουν τα συγκεκριμένα σημεία και νʼ απαλλαγούμε από την κακή αυτή εικόνα».


Ο δήμαρχος εκτιμά ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.