Ορκωμοσια για 48 νεους αποφοιτους του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας

Ημέρα χαράς για απόφοιτους, συγγενείς και φίλους στην Κομοτηνή

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία 48 φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, οι οποίοι έδωσαν τον νενομισμένο όρκο ανάμεσα σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους.
                                        
Τον όρκο ανέγνωσε η πρωτεύσασα κ. Βιργινία Σπυράτου, ενώ το παρών έδωσε, εκτός των μελών του Τμήματος και του Προέδρου κ. Μανόλη Βαρβούνη, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που μίλησε στους απόφοιτους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία σε ό,τι αποφασίσουν να κάνουν.

Οι καλύτεροι χειριστές των πραγμάτων της Ελλάδας

Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως σε μια εποχή που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, η καρδιά γεμίζει με αισθήματα και αγάπης, και αυτή η μέρα, που είναι ξεχωριστή για τη ζωή των αποφοίτων, που την ονειρεύτηκαν και την σκεφτόταν από τη στιγμή που πέτυχαν στην εισαγωγή τους στο Τμήμα στην Κομοτηνή, αλλά και για τους συγγενείς τους και όποιον συνέβαλε με τον τρόπο του σε αυτή τη μέρα, και θα τους περιστοιχίσουν με αγάπη και δώρα.
 
Όμως αυτή την ημέρα το μεγαλύτερο δώρο κάνουν οι ίδιοι οι απόφοιτοι στον εαυτό τους. Ένα δώρο που δεν μαραίνεται και δεν πετιέται, το οποίο τους προέτρεψε να επαυξήσουν με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικούς, γιατί αυτό τους καθιστά επιστήμονες και τους δίνει ορίζοντες και δρόμους που θα περπατήσουν για να δημιουργήσουν τη ζωή τους και τη ζωή της Ελλάδας.
 
Κάποιοι μπορεί να αναζητήσουν και την τύχη τους εκτός Ελλάδας, όμως τους υπενθύμισε πως η χώρα μας δεν θα φτιαχτεί από άλλους, ούτε θα φτιαχτεί με τα πακέτα και τα προγράμματα, αλλά αντίθετα θα φτιαχτεί από αυτούς, που με όπλο το ελληνορθόδοξο ήθος, την σπουδή που πήραν από την οικογένειά τους και το πανεπιστήμιο, θα μπορούσαν να γίνουν οι καλύτεροι χειριστές των πραγμάτων της Ελλάδας.

 Οδηγός για το μέλλον η παράδοση

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης ξεκίνησε ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους πως δεν παρίσταντο κανένας εκπρόσωπος των πρυτανικών αρχών στην ορκωμοσία, μιας και όλοι βρίσκονται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, δίνοντας την μάχη για το πανεπιστήμιο, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα.
 
Άλλωστε για αυτό βρίσκεται για πάνω από μία εβδομάδα σε αναστολή μαθημάτων, δίνοντας τον αγώνα, όπως τον δίνουν όλοι καθημερινά.
 
Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σημείωσε, είναι πολύ ισχυρό επιστημονικά, και έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις και κατάφερε να μείνει όρθιο στα χρόνια της κρίσης.
 
Η χρηματοδότηση του τμήματος πριν την κρίση ήταν 78.000 ευρώ κάθε χρόνο για όλες τις δραστηριότητες του, η οποία το 2010 λόγω κρίσης έγινε 4.000 ευρώ και σήμερα φτάνει μόλις στις 12.000.

 
Τότε, η διοίκηση και τα μέλη του τμήματος αποφάσισαν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο ανοιχτό, αλλά και να μην μειωθεί η ποιότητά σπουδών, κάτι που φάνηκε από τις αξιολογήσεις του.
 
Οι εποχές όμως είναι δύσκολες, παρόλα αυτά θα έχουν μαζί τους καθηγητές του τμήματος, αλλά και τις οικογένειές τους. που τους στήριξαν σε όλο αυτό τον αγώνα.
 
Τέλος σημείωσε πως αν ο λαός μας κατάφερε να επιβιώσει και να επιζήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, αυτό το έκανε γιατί ακολουθούσε κάποιες βασικές αρχές, αυτό που λέγεται παράδοση, και αυτές οι αρχές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του παρόντος, είναι απαραίτητες για να ζήσουν ως μοναδικές μονάδες, και όχι ως παγκοσμιοποιημένος πολτός, όπως επιδιώκεται σήμερα.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.