Στα προθυρα καταρρευσης τα νοσοκομεια της ΠΑΜΘ

Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, άμεση και δραστική αύξηση των μισθών και κήρυξη των Νοσοκομείων ως άγονων ζητούν οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών της ΑΜΘ

Νίκος Σωτηρακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΙΝΟΚΥΘ: «Δεν περιμένουμε κεντρικά, θα κάνουμε μόνοι μας τον αγώνα μας εδώ»

Η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, μαζί με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών τους για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους Γιατρούς, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα που πλήττουν όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου.

Παράλληλα οι Ενώσεις, που πραγματοποιήσαν κοινή σύσκεψη στο Νοσοκομείο της Καβάλας στις 15 Νοεμβρίου, όπου συζήτησαν μια σειρά από θέματα που αφορούν την λειτουργία των νοσοκομείων, ζητούν αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερεύσεις και προστασία από φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας.

Για όλα όσα συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων και την πρόταση να κηρυχθούν άγονα όλα τα Νοσοκομεία της ΠΑΜΘ, μίλησε ο κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, γιατρός, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), στο Ράδιο Παρατηρητής.

Τα προβλήματα σε Δράμα και Ξάνθη επηρεάζουν όλη την Περιφέρεια

Τα προβλήματα βέβαια είναι πολλαπλά σε όλη την Ελλάδα, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, όμως στην περιοχή μας είναι ακόμα πιο έντονα, και επιδεινώνονται από τις μεγάλες ελλείψεις σε συγκεκριμένες κλινικές όπως οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης (με την δεύτερη να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανένα γιατρό), που λειτουργούν με «δανεικούς» από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, δημιουργώντας ένα ντόμινο προβλημάτων.

«Δεν είναι μια οποιαδήποτε άλλη  δουλειά. Τον άρρωστο πρέπει να τον γνωρίζεις, πρέπει να ξέρεις το ιστορικό  του, πρέπει να ενημερωθείς πώς πάει η υγεία του. Πρέπει να είσαι εκεί, να τον ξέρεις» σημείωσε, ενώ το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την χρήση ιδιωτών γιατρών.

Για αυτό και τα Συμβούλια  των νοσοκομειακών γιατρών πραγματοποιήσαν την συνάντηση όπου κατέθεσαν τα προβλήματα που έχει η κάθε περιοχή, με τον κ. Σωτηρακόπουλο να τονίζει πως ναι μεν τα πιο έντονα προβλήματα είναι στην Ξάνθη και τη Δράμα, αλλά αυτό επηρεάζει και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, όπως αυτό της Κομοτηνής.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, υπάρχει μετακίνηση ιατρού παθολόγου της Κομοτηνής που πηγαινοέρχεται στην Ξάνθη που λειτουργεί με δανεικό γιατρό. Όμως έτσι υποστελεχώνεται και το νοσοκομείο της Κομοτηνής και πολλοί συνάδελφοί τους, λόγω των προβλημάτων και των οικογενειακών τους υποχρεώσεων, σκέφτονται να παραιτηθούν και να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, κάτι που έχει συμβεί, σύμφωνα με τον κ Σωτηρακόπουλο, στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης  στην ΑΜΘ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι οριζόντιο σε όλο το εθνικό σύστημα, μιας και δεν υπάρχει πλέον  ελκυστικότητα στους νέους γιατρούς να έρθουν στο ΕΣΥ, λόγω των χαμηλών μισθών, που περιλαμβάνουν και ελάχιστη πληρωμή για τις εφημερίες.

Συμφέρει μάλιστα, τόνισε, να ανοίξει κάποιος ένα ιατρείο, να κάνει μια συμφωνία με το νοσοκομείο, ώστε να πληρώνεται από αυτές αλλά και να μπορεί να βγάζει χρήματα από το ιατρείο του.

Οι εξαγγελίες για αυξήσεις αμοιβών και προοπτικές εξέλιξης των ιατρών που θα έρθουν στο Δημόσιο από την κυβέρνηση, δεν τους ικανοποιεί, τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, που θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι να κηρυχθούν άγονα τα νοσοκομεία όλης της ΑΜΘ.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως προκήρυξαν θέσεις τόσο στην καρδιολογική όσο και  στη νεφρολογική κλινική, κάποιες και δύο φορές, και δεν υπήρχε κανένας ενδιαφερόμενος, μιας και οι απολαβές στα ιδιωτικά, στο κέντρο, είναι πολύ καλύτερες.

«Άρα να τα προκηρύξει άγονα τα νοσοκομεία της Θράκης, όπως και των νησιών, ώστε έτσι θα έχουν περισσότερα κίνητρα, θα μπορούν να φύγουν σε μια πενταετία να πάνε κάπου  αλλού,  θα έρθουν άλλοι» τόνισε, και ταυτόχρονα να προκηρύξουν μαζικά όλες τις θέσεις.

Κοινωνός όλη η κοινωνία στο ζήτημα

Όσο για την συνέχεια των δράσεων τους, ο κ. Σωτηρακόπουλος τόνισε πως θα συνεχίσουν οι συναντήσεις τους, ενώ θα ενημερώσουν και όλους τους γιατρούς μέλη των Ενώσεών τους, για να οργανώσουν τοπικά την δράση τους ώστε να ακουστούν παντού.

«Δεν περιμένουμε κεντρικά, θα κάνουμε μόνοι μας τον αγώνα μας εδώ» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή την προσπάθεια πρέπει να αγκαλιάσουν και οι πολίτες της Περιφέρειας, που υποχρεώνεται να περιμένει στα εξωτερικά ιατρεία, ή για χειρουργεία, και  αναγκάζεται να πάει στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν υπάρχουν οι γιατροί.

Πιστεύει άλλωστε σε όποια κινητοποίηση και δράση τους θα έχουν την συμπαράσταση τόσο των Ιατρικών Συλλόγων, όσο και των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και όλης της κοινωνίας, που μόνο οφέλη θα έχουν από ένα καλό Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο θα αποταθούν σε ώρα ανάγκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.