Ενα Συνεδριο για εμας

Της έκδοσης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στα κοινωνικά συμφραζόμενά του συνέδριο άνοιξε τις πόρτες του χθες. Το διοργανώνει το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και το χαιρετίζουμε με όλους τους τρόπους. Γιατί, επιτέλους, το Δημοκρίτειο τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια έχει αρχίσει να δρα απελευθερωτικά και για την τοπική κοινωνία. Θέματα έτσι που ήταν αντικείμενο μέχρι τώρα της κοινωνίας των πολιτών, μετατίθενται προς διαπραγμάτευση εκεί που πρέπει, στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας, υποστασιοποιούμενα διαφορετικά και ανοίγοντας νέους δρόμους έρευνας στους φοιτητές που σπουδάζουν στη Θράκη, η οποία παραμένει ακόμη ένα ανοικτό επιστημονικό πεδίο.
 
Αναφερόμαστε στο συνέδριο για την «Τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο», τις μεταφράσεις της τουρκικής λογοτεχνίας στην ελληνική δηλαδή γλώσσα, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η λογοτεχνία στη γνώση του «άλλου» που έχει το δυσάρεστο προνόμιο να περιβάλλεται το στερεότυπο του εθνικού εχθρού, την τουρκόφωνη λογοτεχνία εδώ και στην Κύπρο.
 
Την τουρκόφωνη λογοτεχνία της Θράκης θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας Ραχμή Αλή, πνευματική φυσιογνωμία της περιοχής και από τις σημαντικότερες  περιπτώσεις εντόπιου συγγραφέα, με μεγάλη συνεισφορά συνολικά στην πνευματική πορεία της μειονότητας.
 
Μένουν πάντως εμπρός τα σημαντικότερα, η πλήρης χαρτογράφηση της τουρκόφωνης λογοτεχνίας στη Ροδόπη, και τη Θράκη γενικότερα, το μοναδικό αφιέρωμα στην οποία παραμένει εκείνο του περιοδικού «Εξώπολις»(1996) και το αφιέρωμα του «Παρατηρητή της Θράκης» με τίτλο τα «Γράμματα στο νομό Ροδόπης».
 
Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θέση στο συνέδριο θα έχουν και ποιητές όπως οι αείμνηστοι Ρεφικά Ναζίμ και Μεχμέτ Τσολάκ, κι ακόμη ότι τον λόγο θα έχει και ένας ακόμη διανοούμενος, εξαιρετικός γνώστης και των δυο λογοτεχνιών, ο γιατρός Ιμπράμ Ονσούνογλου.
 
Επί του παρόντος ευχόμαστε να είναι η νεότερη γενιά μειονοτικών και πλειονοτικών  συγγραφέων και προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου εκεί, παρούσα στο συνέδριο. Η Εντανούρ, ο Μουσταφά, η Σιμπέλ, η Φυσσούν, ο Χασάν, η Χρύσα, ο Χρήστος, ο Εμρέ, ο Χαλήλ, η Ελένη, ο Θάνος και… και… Όλοι…  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.