13 μερες γεματες οπερα και μπαλετο 180 χλμ. βορεια της Κομοτηνης

Το 47ο Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου της Στάρα Ζαγόρα άνοιξε τις πόρτες του

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του για 47η φορά το Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου (FOBA) στη Στάρα Ζαγόρα της γειτονικής Βουλγαρίας. Μάλιστα φέτος οι διοργανωτές, ήτοι η Όπερα της Στάρα Ζαγόρα, με την υποστήριξη του Δήμου της Στάρα Ζαγόρα, έβαλαν τα δυνατά τους και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, «ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο» εκδηλώσεων όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, που παρουσιάζουν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά, και όχι μόνο, γεγονότα της χρονιάς.
 
Η αρχή έγινε με την όπερα Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni, για να ακολουθήσει η παράσταση κλασικού μπαλέτου La Giara από τον Alfredo Casella, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία.
 
Χθες, Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, η Όπερα της Φιλιππούπολης παρουσίασε «Τα Παραμύθια του Hoffmann» του Jacques Offenbach, σε διεύθυνση του Dian Tsobanov, ενώ σήμερα 1 Δεκεμβρίου ακολουθεί βραδιά μπαλέτου, σε χορογραφία του Paul Rotaru, καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου Silviya Tomova. 

Αφιέρωμα στον Μότσαρτ και στον διάσημο Βούλγαρο συνθέτη Krasimir Kyukchiyski 

Παραδοσιακά το Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου επικεντρώνεται σε σημαντικές μουσικές επετείους. Η Λυρική Σκηνή της Στάρα Ζαγόρα φέτος θα παρουσιάσει, σε δική της παραγωγή, στις 2 Δεκεμβρίου, τον «Μαγικό αυλό» από τον κύκλο «Όπερα σε βαλίτσα», αφιερωμένη στην 260η επέτειο γέννησης του Μότσαρτ. Επίσης θα τιμηθεί και η 80η επέτειος από την γέννηση του διάσημου βούλγαρου συνθέτη Krasimir Kyukchiyski, με μία μοναδική συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η μέτζο – σοπράνο της όπερας Vesselina Kasarova και η γυναικεία χορωδία των γυναικών του Εθνικού Λαογραφικού Συνόλου Filip Kutev, που θα παρουσιάσει τραγούδια εμπνευσμένα από τη βουλγαρική παράδοση. Η 80η επέτειος ίδρυσης της χορωδίας γυναικών Hristina Morfova θα τιμηθεί, στις 4 Δεκεμβρίου, με ένα εορταστικό πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί από το μουσικό αυτό σύνολο, σε διεύθυνση του καθηγητή Emil Yanev. Η ταινία της Magdalena Manolova παρουσιάζει την ζωή της γνωστής Βουλγάρας σοπράνο Anna Tomowa-Sintow, ενώ το Κρατικό Μπαλέτο στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσει, στις 5 Δεκεμβρίου, την «Λίμνη των Κύκνων».
 
Η συναυλία της Ακαδημαϊκής Συμφωνικής ορχήστρας σε διεύθυνση του Plamen Dzhurov που θα ακολουθήσει στις 6 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην 95η επέτειο ίδρυσης της Εθνικής Ακαδημίας Μουσικής «Prof. Pancho Vladigerov».
 
Το FOBA δίνει επίσης τη δυνατότητα παρουσίασης ανεξάρτητων πειραματικών projects. Πιο συγκεκριμένα το Ίδρυμα Darina Takova θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «MATRYOSHKA», την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, βασισμένη σε ιστορίες της ρωσικής λαογραφίας, όπου ο Pushkin, θα «συναντήσει» τις μουσικές των Glinka, Rimsky-Korsakov, Rahmaninov και Tchaikovsky, με τη συμμετοχή της ηθοποιού Bilyana Petrinska.
 
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται το μουσικό δράμα «Μπόρις Γκοτνουνοφ» σε τέσσερις πράξεις, ενώ το φετινό Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, με το κονσέρτο «Μουσική της Ευρώπης και των Βαλκανίων» σε παραγωγή του Βαλκανικού Δικτύου Όπερας, που συστάθηκε μόλις πέρυσι, με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Αυστρία.
 
Ανάμεσα στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεχωρίζουν η παράσταση « Η Μαγεία του βιολιού», αλλά και τα σεμινάρια για τραγουδιστές και οργανοπαίχτες με τίτλο “The Viennese classics – expression and style” που θα πραγματοποιήσει η διακεκριμένη πιανίστρια Maria Prinz.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.