Βραδια κρασιου και γαλλικης μουσικης διοργανωνει η ομαδα Γαλλοφωνιας ΔΠΘ

Στέφανος Γραβάνης: «Μέσα από τη γλώσσα και την κουλτούρα μπορούμε να δούμε τον πολιτισμικό πλούτο αυτού του λαού»

«Το καλύτερο κρασί δεν είναι απαραίτητα και το ακριβότερο, αλλά αυτό που μοιραζόμαστε» έλεγε ο Georges Brassens. Για τους λάτρεις, λοιπόν, του καλού κρασιού αλλά και της γαλλικής κουλτούρας η ομάδα Γαλλοφωνίας Νομικής ΔΠΘ διοργανώνει μία βραδιά γευσιγνωσίας Beaujolais που θα συνοδεύεται με νότες από παλαιότερες αλλά και νέες μουσικές επιτυχίες.
 
Το μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Στέφανος Γραβάνης θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί αύριο στις 21.00 από το καφέ μπαρ «ΟΚΤΩ» εξήγησε πως πρόκειται για μία ετήσια δράση που έχει ως στόχο να «συστήσει» στο ευρύ κοινό ένα μέρος του ζωντανού γαλλικού πολιτισμού μέσα από το γνωστό brand name του “Beaujolais”.
 
Φυσικά οι δραστηριότητες της ομάδας δεν περιορίζονται μόνο στην εν λόγω βραδιά, αλλά περιλαμβάνουν μία σειρά δράσεων με σκοπό την καλύτερη γνωριμία τόσο των μελών μεταξύ τους όσο και του κοινού της Κομοτηνής με την ομάδα. Θέλοντας να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο ποια είναι η ουσία της «γαλλοφωνίας» στάθηκε αναφέρθηκε στο πολιτικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο ξεκαθαρίζοντας «δεν εκπροσωπούμε την χώρα, απλώς αναδεικνύουμε διάφορες πτυχές της γαλλοφωνίας. Μέσα από την γλώσσα και την κουλτούρα της μπορούμε να δούμε τον πολιτισμικό πλούτο και την κληρονομιά αυτού του λαού.
 
Για παράδειγμα, πέρυσι στις 20 Μαρτίου που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας διοργανώσαμε τον 4ο Μαραθώνιο ανάγνωσης Γαλλόφωνων κειμένων, με σημείο αναφοράς τη γαλλόφωνη γυναίκα. Άλλωστε, η γυναίκα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης  και σημείο αναφοράς  μυθιστοριογράφων, ποιητών και θεατρικών συγγραφέων. Γυναίκες συγγραφείς,  θέλησαν να καταγράψουν τη θέση της γυναίκας  στις γαλλόφωνες κοινωνίες αλλά και να πάρουν θέση για τα διάφορα ζητήματα της εποχής τους».
 
Κλείνοντας ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση συνείδησης ενός ανθρώπου που από τη μία έχει δημιουργήσει προσωπική συνείδηση από την άλλη, όμως, παραμένει ανοικτός σε νέες κουλτούρες. «Σκοπός είναι να δεις τι μπορείς να πάρεις και να αποκομίσεις από τον κάθε πολιτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.