Βουλγαρικο ενδιαφερον για τα «Καλογιαννια»

Καταγραφή της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των Σαρακατσάνων από το πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης

Τα Καλογιάννια, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων στον παραδοσιακό οικισμό στο Γλυκονέρι, αποτελούν μια αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων των Σαρακατσάνων, κατά τη νομαδική τους ζωή.
 
Αυτή την πολιτιστική αλλά και εθνολογική παρακαταθήκη κατέγραψαν την Κυριακή, κατά την αναβίωση του εθίμου, πέντε φοιτητές, καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, οι οποίο έβγαλαν φωτογραφίες, βιντεοσκόπησαν και γενικά συγκέντρωσαν στοιχεία για τους Σαρακατσάνους.
 
Η καταγραφή αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «CU TENDA» (με τέντα), στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από τη Ρουμανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, το οποίο επικεντρώνεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά μικρών κοινοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και η κ. Krasimira Krastanova, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής-Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης, καθώς και ο Petko Georgiev, ο οποίος εργάζεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Φιλιππούπολης και είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Georgiev, οποίος έλκει ελληνική καταγωγή από τους προπαππούδες του οι οποίο ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, στόχος της παρουσίας τους στην αναβίωση είναι να γνωρίσουν πώς ζούσαν οι Σαρακατσάνοι, τις συνήθειες και πώς περνούσαν κατά τη νομαδική τους ζωή.
 
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτονται την περιοχή μας, συγκεντρώνοντας στοιχεία, με τελικό σκοπό να παράξουν επιστημονική γνώση, μέσω του προγράμματος.
 
Το έργο, χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικά εργαλεία τη δημιουργικότητα και τη διασύνδεση, επιδιώκει να διερευνήσει τη ζωντανή μνήμη πολιτιστικών και εθνοτικών ομάδων από τα Βαλκάνια και τη Νότια Ιταλία, ακολουθώντας έναν συμβολικό δρόμο που περνάει από το χώρο και τον χρόνο.
 
Το έργο προκαλεί τους συμμετέχοντες να βιώσουν και να αντιληφθούν την πολιτιστική κληρονομία, ιδιαίτερα την άυλη, μέσα από πληθώρα απόψεων, μεθόδων, επιστημονικών κλάδων (ανθρωπολογία / εθνογραφία, μουσειογραφία, φωτογραφία, εικαστικές τέχνες, τέχνες επιδόσεων, χειροτεχνία κ.α.).
 
Έμφαση δίνεται στη διεπιστημονικότητα της προσέγγισης, ως ένα ουσιαστικό, πολύπλοκο μέσο που βοηθά στην κατανόηση και την αληθινή συνάντηση με το «διαφορετικό» όσο αφορά τις διάφορες πολιτισμικές ομάδες, υποστηρίζοντας την κινητικότητα και την κυκλοφορία της γνώσης και του δημιουργικού κεφαλαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.