Το «Συναγωι», του Ηλια Β. Μεσσινα παρουσιαζεται στην Ξανθη και στην Αλεξανδρουπολη

Ηλίας Β. Μεσσίνας, «Το Συναγώι», Εκδόσεις Ινφογνώμων, Αθήνα 2023, σ. 330

Επιμέλεια: Αναστασία Χαλβατζοπούλου

Το νέο βιβλίο του αρχιτέκτονα Ηλία Β. Μεσσίνα με τίτλο «Το Συναγώι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ξάνθη, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ και Καθηγητής Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από την Υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ Ειρήνη Τσετινέ και τον Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Υπεύθυνο Επικοινωνίας ΙΘΤΠ, Νίκο Κοσμίδη. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με διαφάνειες το οδοιπορικό του βιβλίου και θα σταθεί στην εβραϊκή συναγωγή της Ξάνθης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση από πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν: ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ και Καθηγητής Γιώργος Τσιγάρας και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ Νατάσα Καπανδρίτη. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή αντιτύπων της έκδοσης.

Αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η Υποψήφια Διδακτόρισσα Ιονίου Πανεπιστημίου Χρύσα Κουλιάκη και ο συγγραφέας Ιωσήφ Μεβοράχ, ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από την Ομότιμη Καθηγήτρια ΔΠΘ Σούλα Οικονομίδου και από την Υποψήφια Διδακτόρισσα ΔΠΘ Κορτεσία Μουλούδη-Πασαδάκη. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με διαφάνειες το οδοιπορικό του βιβλίου και θα σταθεί στην εβραϊκή συναγωγή της Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή αντιτύπων της έκδοσης.

«Το “Συναγώι”,  ένα οδοιπορικό που κάνει τον γύρο της Ελλάδας»

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του αρχιτέκτονα έπειτα από τη «Συναγωγή», (εκδόσεις Ινφογνώμων, Αθήνα 2022). Στο νέο του έργο φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη της παρουσίασης ενός οδοιπορικού που κάνει τον γύρο της Ελλάδας και ξεπερνά τα σύνορά της, φτάνοντας μέχρι και την Ιερουσαλήμ. Από τους σταθμούς που αναφέρονται μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτόν της Κομοτηνής, στον οποίο ο Μεσσίνας ξεδιπλώνει την πολυετή ιστορία του τόπου, περιγράφοντας την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας, τον κόσμο και στις ασχολίες του αλλά και λεπτομέρειες για τη συναγωγή της.

Αξιοσημείωτος σταθμός αποτελεί και η Ξάνθη, όπου μέσα από το κεφάλαιό της αντικατοπτρίζεται η γραφικότητα της πόλης αλλά και των τοπίων της. Τέλος δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εβραϊκή κοινότητα του Διδυμοτείχου, η οποία είχε έντονη κοινωνική ζωή και συμμετείχε ουσιαστικά στο εμπόριο και την αγορά.

Όπως διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, το «Συναγώι»

«συνεχίζει ένα οδοιπορικό που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο “Η Συναγωγή”. Αυτή τη φορά εξερευνούνται νέα μονοπάτια, από την Ιερουσαλήμ μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Ξάνθη, Κομοτηνή και άλλες πόλεις και μέρη μέχρι το Διδυμότειχο.

Στο νέο βιβλίο παρουσιάζονται ιστορίες άγνωστες μέχρι σήμερα, για τα κτήρια, αλλά και για τους ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία τους. Με πρωταγωνιστές αφανείς ήρωες που τους προσπέρασε η επίσημη ιστορική αφήγηση που παίζουν όμως έναν σημαντικό ρόλο στη διάσωση της μνήμης και της ιστορίας των συναγωγών της Ελλάδας. Ιδιαίτερα αυτών που χάθηκαν για πάντα. Το συναγώι ή συναγωγή είναι το κτήριο, ένας χώρος ιερός. Η συναγωγή όμως είναι και οι άνθρωποι. Αυτοί που συγκεντρώνονται σε αυτήν για προσευχή, αυτοί που τη διατηρούν και τη φροντίζουν, για να την παραδώσουν από γενιά σε γενιά.

Μέσα από το “Συναγώι” ξετυλίγονται η εμπειρία, ο διάλογος, η αλληλογραφία και η αναζήτηση πίσω από την έρευνα. Η σημείωση στο σημειωματάριο, η αποτύπωση, η έρευνα και η τεκμηρίωση. Ένα οδοιπορικό τριών δεκαετιών αναζήτησης του αρχιτέκτονα-συγγραφέα, στην αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και την οικολογία. Μια ζωντανή αφήγηση για τις συναγωγές αλλά και για τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τους αρχιτέκτονες που συνδέθηκαν με αυτές».

Ο συγγραφέας Ηλίας Β. Μεσσίνας

Ο Ηλίας Μεσσίνας γεννήθηκε το 1964 και είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Ανέλαβε για πρώτη φορά την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών στην Ελλάδα το 1993, την οποία και δημοσίευσε εκτενώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει με συνεργάτες τη μελέτη, αναστήλωση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση συναγωγών στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και στην Κω, ενώ στην Αίγινα, μαζί με την Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την πρωτοβουλία για την Προστασία του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής και την κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά του και υπήρξε υποψήφιος για τα βραβεία Tallberg/Eliasson Global Leadership και European Prize, ενώ συμμετείχε στον κατάλογο της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε το 2006.

«Αυτή τη φορά εξερευνούνται νέα μονοπάτια, από την Ιερουσαλήμ μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Ξάνθη, Κομοτηνή και άλλες πόλεις και μέρη μέχρι το Διδυμότειχο. Στο νέο βιβλίο παρουσιάζονται ιστορίες άγνωστες μέχρι σήμερα, για τα κτήρια, αλλά και για τους ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία τους. Με πρωταγωνιστές αφανείς ήρωες που τους προσπέρασε η επίσημη ιστορική αφήγηση που παίζουν όμως έναν σημαντικό ρόλο στη διάσωση της μνήμης και της ιστορίας των συναγωγών της Ελλάδας. Ιδιαίτερα αυτών που χάθηκαν για πάντα»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.