Το μεγαλο ταξιδι των μυθων εκανε σταση στην Κομοτηνη

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ηλία Πετρόπουλου

Κατάμεστος ήταν ο πρώτος όροφος της Λέσχης Κομοτηναίων το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων» του καθηγητή και Πρόεδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών κ. Ηλία Πετρόπουλου, στο πλαίσιο της εσπερίδας που διοργάνωσαν ο όμιλος συνεύρεσης ιδεών ΕΑΝΟΣ και ο Ροταριανός όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη».

Την εκδήλωση άνοιξαν η κ. Μαρία Δημάση, Καθηγήτρια Τ.Γ.Φ.Π.Π.Χ ΔΠΘ, η κ. Λένα Χατζή, Φιλόλογος και η κ. Μαίρη Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ, που αναφέρθηκαν τόσο στον ίδιο τον συγγραφέα και την ακαδημαϊκή πορεία του, όσο και για το τελευταίο του πόνημα, που διατρέχει την ιστορία και τον πολιτισμό, των λαών της εγγύς ανατολής σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των σχέσεων και των επαφών μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και έχουν αφήσει κάθε φορά ένα μοναδικό αποτύπωμα στην ιστορία.

Από την εγγύς Ανατολή στην Αρχαία Ελλάδα

Στο βιβλίο του άλλωστε ο κ. Πετρόπουλος προσπαθεί να απαντήσει μια σειρά από ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμήνευαν και αντιμετώπιζαν τις θανατηφόρες λοιμικές ασθένειες, όπως η λέπρα, ο τύφος και η χολέρα, την κοινή αντίληψη για την (αυτο)θυσία του εξιλαστήριου θύματος, αλλά και τη σχέση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την πανάρχαια αντίληψη για τον αποδιοπομπαίο τράγο, τον αρχαϊκό ελληνικό αποικισμό και τον θεό Απόλλωνα.

Όπως τονίζει, από την εποχή του πάλαι ποτέ ακμάσαντος σουμερικού πολιτισμού της Μεσοποταμίας κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ., ακόμα και μέχρι τα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας, η αδιάκοπη μετακίνηση ανθρώπων στην ευρεία γεωγραφική ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί την βασική αιτία για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ξεχωριστών πολιτισμικών επιτευγμάτων από περιοχή σε περιοχή και από λαό σε λαό.

Αυτές οι μετακινήσεις, ευνοούσαν παράλληλα και τη διασπορά διαφόρων ασθενειών, κυρίως μολυσματικού χαρακτήρα, που μπορούσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πλήξουν ένα μεγάλο μέρος μίας πληθυσμιακής ομάδας με ολέθριες συνέπειες.

Από εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα των λοιμωδών ασθενειών λόγω των τραγικών τους επιπτώσεων και να προσπαθεί –όσο βεβαίως του επέτρεπαν οι δυνατότητές του– να ερμηνεύσει τον τρόπο και να ανακαλύψει τις αιτίες της ανεξέλεγκτης μετάδοσής τους, ώστε να τις θεραπεύσει.

Τελετουργικός εξευμενισμός της θεότητας

Με στόχο τον εξευμενισμό του θεού, την ίαση και την επιστροφή στην ομαλότητα επιστρατευόταν κατάλληλα τελετουργικά και ειδικές προσευχές, που συνέτασσαν και εκτελούσαν μάντεις-θεραπευτές οι οποίοι, λόγω της εξειδικευμένης τους κατάρτισης, ήταν σε θέση να ερμηνεύουν τα κακώς κείμενα και να δίνουν τις προσήκουσες λύσεις.

Για αυτό και ο συγγραφέας, μέσα από τη σύγκριση των πρωιμότερων αρχαίων ελληνικών πηγών με διάφορα εξειδικευμένα τελετουργικά κείμενα Χετταίων, Λουβίων, Χουρριτών, κ.ά. ιατρομάντεων της τρίτης και δεύτερης χιλιετίας π.Χ., προσπάθησε να ιχνηλατήσει την πορεία της αντίληψης για την αποπομπή του τελετουργικού φαρμακού (του αποδιοπομπαίου τράγου) στις αρχαίες κοινωνίες, από την αρχαία Εγγύς Ανατολή στον κόσμο του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

Σε αυτό που χαρακτηρίζει «μεγάλο ταξίδι των μύθων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή», η μορφή του ισχυρού επήλυδος θεού Απόλλωνος αναδείχθηκε, και μάλιστα με την καίρια συμβολή του ίδιου του Ομήρου, σε θεό θεραπευτή λοιμικών ασθενειών και προστάτη του ελληνικού αποικισμού, μπολιάζοντας καθοριστικά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.