«Το Καλεσμα των Μουσων»

Σεμινάριο αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων - Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Λιγότερο προβεβλημένες εκφάνσεις της πολιτιστικής παραγωγής των αρχαίων ελλήνων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα υπό τον τίτλο «Το Κάλεσμα των Μουσών» που διοργανώνει η πειραματική σκηνή Chrysallida και η ΦΕΞ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για δύο εκθέσεις, η πρώτη αφιερωμένη στα αρχαία ελληνική μουσικά όργανα και η δεύτερη στα αρχαία ελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια, όπως και για μία σύντομη συναυλία 11χορδης αρχαίας λύρας τύπου χέλυς, φωνής και αρχαίου ντουντούκ. Παράλληλα αν συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων είναι δυνατή και η διοργάνωση εργαστηρίου γνωριμίας και εκμάθησης της αρχαίας λύρας από επαγγελματία μουσικό σε τμήματα 4-5 ατόμων.

Γνωστοποιώντας την πραγματοποίηση της ημερίδας οι διοργανωτές σημειώνουν για τις εκδηλώσεις της: 

Έκθεση: Αρχαία Ελληνικά Όργανα 

«Γνωρίζετε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, η αρχαιοελληνική λύρα βιώνει μία πρωτοφανή διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, με παραστάσεις και συναυλίες να δίνονται από την Ιαπωνία έως τον Καναδά και από τη Φινλανδία έως τη Χιλή;

Οι αρχαίες λύρες (χέλυς και βάρβιτος), αλλά και οι φόρμινξ, κιθαρίς, σαμβύκη και μπεντίρ είναι αυτά ακριβώς τα όργανα που ταξιδεύουν πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται από την Οργανοποιία Αναστάσιος σε συνεργασία με τα 3d Labs του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (reverse engineering & 3d modelling) και τα SoundLabs του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (sound testing).

Δείτε από κοντά, αγγίξτε και παίξτε με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων, γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από το πρωτοποριακό αυτό project, δείτε στιγμές από όλα τα στάδια ανάπτυξης και ανακαλύψτε πόσο εύκολο είναι κάποιος (με μηδαμινή ή βασική μουσική εκπαίδευση) να “εκφραστεί” παίζοντας με μία αρχαία λύρα!» 

Έκθεση: Αρχαία Ελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια 

«Στον κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων, ο πόλεμος και η πολιτική (ρητορική) αντιπαράθεση αποτελούσαν ιδανικά πεδία για την αρετή και την οξύνοια να αναδειχθούν ως ύψιστο αγαθό. Ανεξαρτήτως αν ήσουν απόγονος ευπατρίδη (πλούσιου και μορφωμένου) ή γεωμόρου (αγρότη), ο αρχαίος Έλληνας είχε την ευκαιρία να ξεχωρίσει για την ικανότητα να “κερδίζει” μάχες (βίαιες ή αναίμακτες) και να ηγείται. Και σε αυτή του την προσπάθεια, η στρατηγική σκέψη αποτελούσε το πλέον πολύτιμο αγαθό.

Ως εκ τούτου, στην Αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκαν πλήθος εκπαιδευτικών παιχνιδιών, μέσω των οποίων οι νέοι όξυναν τον νου και αποκτούσαν κριτική σκέψη. Δεν είναι τυχαίο που ο Λυσίμαχος, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επινόησε ένα παιχνίδι για να εξασκείται ο τελευταίος. Στο παιχνίδι αυτό τον καλούσε να υποδυθεί τον Αχιλλέα, ο οποίος σταδιακά απέκτησε αρχετυπική μορφή (ως ο «ευγενής πολεμιστής») στο νεανικό μυαλό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλοι γνωρίζουμε τη μετέπειτα εξέλιξη του Μακεδόνα βασιλιά.

Μετά από μελέτη και έρευνα πλήθους ιστορικών πηγών αρχαίων Ελλήνων και σύγχρονων επιστημονικών ερευνών από όλο τον κόσμο, συλλογή και ανάλυση διαγραμμισμών που βρέθηκαν χαραγμένοι σε αρχαιολογικά ευρήματα και αναπαραστάσεις μελανόμορφων αγγείων που εκτίθενται σε μουσεία εντός και εκτός Ελλάδας, μία σειρά αρχαίων πνευματικών παιχνιδιών αναδημιουργήθηκαν για τον σύγχρονο λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Από την «αρχαία τριάς» (όπου η απλότητα κίνησης των πεσσών της κρύβει το πραγματικό στρατηγικό πνεύμα των αρχαίων) έως την «πέττεια του Αχιλλέα» (την οποία χρησιμοποίησε ως παιχνίδι μαντικής, παίζοντας με τον Αία κατά τον Τρωϊκό Πόλεμο), οι χειροποίητες αυτές κατασκευές συνδυάζουν φυσικά και σύγχρονα υλικά, και στοχεύουν στην πιστή αναπαραγωγή των πνευματικών αυτών παιχνιδιών με ιστορία αιώνων μέσω της χρήσης state-of-the-art τεχνολογιών». 

Συναυλία και Εργαστήριο 

«Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί και μία σύντομη συναυλία όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα (τον Επιτάφιο του Σείκιλου), άλλες σωζόμενες αρχαίες μελωδίες, καθώς και σύγχρονους αυτοσχεδιασμούς με τη συνοδεία μίας 11χορδης αρχαίας λύρας τύπου χέλυς, φωνής και αρχαίου ντουντούκ.
Είναι δυνατή επίσης η διοργάνωση εργαστηρίου γνωριμίας και εκμάθησης της αρχαίας λύρας από επαγγελματία μουσικό σε τμήματα 4-5 ατόμων».

Info
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 12.00 έως και τις 21.00

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη ΦΕΞ, σημειώνοντας το όνομα, την ηλικία, τυχόν μουσικές γνώσεις και στοιχεία επικοινωνίας. Δεκτές και οι συμμετοχές παιδιών.

Πληροφορίες στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, τηλέφωνο: 2541025421 & 6977511917
Email: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.