Το εργο του Σουφλιωτη Θοδωρη Μουσικα ανεδειξε η Περιφερεια ΑΜΘ

Θοδωρής Μουσίκας: «Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και την άμυνα των όπλων, ο πολιτισμός είναι σημαντικό στοιχεία που βοηθά μια περιοχή να αναπτυχθεί και να σταθεροποιηθεί»

Πάνω από 40 χρόνια δημιουργίας, τόσο στον Έβρο, όσο και σε όλη τη Θράκη, κλείνει ο Θοδωρής Μουσίκας, προς τιμήν του οποίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην παλιά Νομαρχία στην Κομοτηνή, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε σύμπραξη με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης.

Για το έργο του τιμώμενου συγγραφέα μίλησαν: η κ. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΘ, η φιλόλογος και δημοσιογράφος κ. Φάνια Δούκογλου και ο φιλόλογος κ. Βασίλης Μανωλίδης, περιγράφοντας το συγγραφικό, καλλιτεχνικό και ποιητικό του έργο.

Ο κ. Μουσίκας έχει στο ενεργητικό του 8 ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο για το Σουφλί με τίτλο «Το Σουφλί της πρώτης μου άνοιξης» χρησιμοποιώντας χιουμοριστικά την τοπική ντοπιολαλιά, αρκετά τραγούδια αλλά και ύμνους για τοπικές ομάδες καθώς και για τη Θράκη.

Χωρίς τέλος η πολιτιστική δράση

Σε αυτά τα σαράντα χρόνια, έχει δει την προσπάθεια για την ανάδειξη της περιοχής. Μια προσπάθεια που δεν ήταν πάντα χωρίς εμπόδια, τα οποία όμως κατάφερναν πάντα να ξεπερνούν άνθρωποι που ρίζωσαν και αγάπησαν τον τόπο αυτό, καταφέρνοντας να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

«Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και την άμυνα των όπλων, ο πολιτισμός είναι σημαντικό στοιχεία που βοηθά μια περιοχή να αναπτυχθεί και να σταθεροποιηθεί» σημείωσε, τονίζοντας πως ο Έβρος είναι ο τόπος που γεννήθηκε, που μεγάλωσε, ζει και δημιουργεί. «Ο τόπος είναι ρίζες, δεν είναι μια γεωγραφική περιφέρεια, είναι κάτι περισσότερο» ανέφερε.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του στην διάσωση της ντοπιολαλιάς του Σουφλίου, μια δύσκολη προσπάθεια ιδιαίτερα στην αρχή της. Η προσπάθειά για τον ίδιο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήταν δαιμονοποιημένη γενικότερα η ντοπιολαλιά, και ξεκίνησε με κείμενα σε μικρές εφημερίδες συλλόγων.

Η νοοτροπία άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει, και με την έλευση των social media, όταν άρχισε να γράφει κείμενα για το Σουφλί σε χιουμοριστικό αλλά και νοσταλγικό στυλ, με θέμα τη ζωή τη δεκαετία του ’70, σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό, τα κείμενα αυτά είχαν ιδιαίτερη απήχηση.

Με χαρά του είδε αυτή η προσπάθεια να βρίσκει ανθρώπους που ακολούθησαν την κατεύθυνση αυτή, και σημαντική θεωρεί την συμβολή της κ. Καμπάκη Βουγιουκλή, που έβαλε τις ντοπιολαλιές μέσα στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το οποίο ήδη διδάχτηκε στους φοιτητές. «Έγινε τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη γενικότερα και βλέπω σε πολλούς τόπους και πολλές περιοχές να αναπτύσσεται η δυναμική αυτή» τόνισε.

Όσο για το μέλλον, συνεχίζει να είναι μάχιμος στη δημιουργία, έχοντας ήδη γράψει τέσσερα καινούρια τραγούδια, ακολουθώντας την έμπνευσή του.

Ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων της Περιφέρειας

Την εξαιρετική χαρά και τιμή της φιλοξενίας του κ. Μουσίκα μετέφερε η κ. Ζωή Κοσμίδου, ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, μιας και πρόκειται για ένα άνθρωπο του πνεύματος που διαπρέπει στον Έβρο και ήρθε ο καιρός να γνωρίσει τη δράση και το έργο του όλη η Περιφέρεια.

«Τέτοιους ανθρώπους, που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό στον τόπο μας, πρέπει να στηρίζουμε και να προβάλλουμε και εκεί να ακουμπάμε» ανέφερε. Άλλωστε σκοπός τους είναι να κάνουν πολλές ανάλογες δράσεις για να γίνουν γνωστοί σε όλη την Περιφέρεια οι άνθρωποι που διαπρέπουν στις επιμέρους περιοχές τους και είναι εν πολλοίς άγνωστοι στο κοινό της υπόλοιπης Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.