Τιμη και επαινους στους λυραρηδες του Κιζαριου

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Κιζαριωτών «ο Πόντος»

Εκδήλωση προς τιμήν των παλιών και νέων «Λυριτζήδων», όπως αποκαλούν τους λυράρηδες οι Πόντιοι, πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου το βράδυ στον οικισμό Κιζάρι της Ροδόπης, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Κιζαριωτών «ο Πόντος».
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Ιωάννη Παγκοζίδη, ως επιμελητή της εκδήλωσης, αναφορικά με την ιστορία του χωριού και τον τρόπο άφιξης των πρώτων κατοίκων, ενώ παράλληλα υπήρξε και προβολή αντίστοιχου αρχειακού υλικού. Ο κ. Ιωάννης Παγκοζίδης, μιλώντας για την εκδήλωση τόνισε πως «η ομιλία αλλά και η προβολή του υλικού προκάλεσε θύμησες και συγκίνησε τους κατοίκους του χωριού που ήταν παρόντες». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε «ο αριθμός των παρισταμένων ήταν πέραν των προσδοκιών μας, δηλαδή περίπου 200 άτομα, αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος καθώς πολλοί δεν παρέμειναν στην εκδήλωση λόγω κακοκαιρίας».
 
Στη συνέχεια, τιμήθηκαν δια επαίνου κάποιοι από τους παλιούς λυράρηδες που είναι εν ζωή και οι οποίοι ανήκουν στους λυριτζήδες δεύτερης γενιάς. Πρόκειται για τους: Κωνσταντίνο Καλλιανίδη, Ανδρέα Χατουτσίδη, Γεώργιο Κουσσίδη ενώ τιμήθηκε και ο γηραιότερος άνθρωπος του χωριού η κ. Ευμορφίλη Διαμαντίδου – Ταυρίδου. Επιπλέον, επαινέθηκαν οι κατασκευαστές οργανολύρας: Ιωάννης Παγκοζίδης του Χαραλάμπους, Ιωάννης Χατουτσίδης αλλά και ο αρχαιότερος στο τραγούδι Ευκλείδης Παγκοζίδης του Ελευθερίου.
 
Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι «πραγματικό κιζαριώτικο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παγκοζίδης, που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες και στο οποίο συμμετείχαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν και οι υπόλοιπες γενιές. Πιο συγκεκριμένα, έπαιξαν οι: Χρήστος Καμενίδης του Ιορδάνη, Κοσμάς Δημόπουλος, Παντελής Δημόπουλος, Γιάννης Παγκοζίδης του Κωνσταντίνου, Γιώργος Παγκοζίδης του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης του Δημητρίου, Δημήτριος Τσαβδαρίδης του Γεωργίου, Χαράλαμπος Παγκοζίδης του Ιωάννη, Κωνσταντίνος Καλλιανίδης του Γεωργίου και Γεώργιος Κελεσίδης του Τέλη.
 
Όπως έκανε γνωστό κατά τη συνομιλία μας ο κ. Παγκοζίδης σε συνέχεια της εκδήλωσης θα ακολουθήσει και δισκογραφική καταγραφή η οποία θα περιλαμβάνει τραγούδια των λυριτζήδων του Κιζαρίου, σε επιμέλεια και έρευνα του ίδιου με τις ηχογραφήσεις να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η εκδήλωση όσο και η επικείμενη κυκλοφορία του CD έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Leader μέσω της ΑΝ.ΡΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.