Τι μας λεει η αγγειογραφια για τα συμποσια των Αρχαιων Ελληνων

Στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως: Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο» που διοργανώνουν Βιβλιοθήκη και ΤΙΕ

Στα συμπόσια των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από την Αγγειογραφία γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου, για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη διάλεξη του κύκλου με τον γενικό τίτλο «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως: Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο» που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

Στον κόσμο της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου ταξίδεψε τους παρόντες η κ. Αμαλία Αβραμίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ, μεταφέροντας όχι τόσο την ιστορία του θεσμού, αλλά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο αυτός λάμβανε χώρα, από την πρόσκληση, μέχρι το πώς κάθονταν και τι έπιπλα χρησιμοποιούσαν μέχρι το πώς διασκέδαζαν, με τις ενδείξεις και τα τεκμήρια που έχουμε από την αρχαία Ελληνική Αγγειογραφία.

Πρόκειται, τόνισε για μια φωτογραφική αναπαραγωγή της όλης διαδικασίας, από την πρόσκληση, τη μετάβαση στο σπίτι που θα γινόταν το συμπόσιο, το λούσιμο, το άλειμμα με μύρο και αρωματικά έλαια. Οι συμμετέχοντες καθόταν σε συγκεκριμένες θέσεις, ο συμποσίαρχος όριζε πόσο θα νερώσουν το κρασί, ενώ παρουσιάζονται και οι εταίρες και οι χορεύτριες που διασκέδαζαν τους συμμετέχοντες, που ήταν μόνο άντρες.

Παράλληλα παρουσιάζονται παιχνίδια, όπως ο Κότταβος, ενώ φτάνουμε σε πιο εκτός ελέγχου καταστάσεις, όπως σεξ, όργια, διαφόρου είδους φασαρίες, μέχρι να καταλήξουμε πίσω στο σπίτι.

Αυτό που αποτυπώνονται στα αγγεία, είναι συνήθως διάφορες μορφές χωρίς ονόματα, και όταν αυτά υπάρχουν εξυμνείται η ομορφιά τους όχι η κοινωνική τους θέση. Έτσι αυτό που βλέπουμε στο αγγείο δεν είναι απαραίτητα συμπόσιο αριστοκρατών, αλλά ένα ιδεατό συμπόσιο, και μια ευκαιρία για να μιλήσουν για το συμπόσιο στην Αθήνα.

Τα αγγεία δίνουν πολλά στοιχεία για την ζωή των ανθρώπων της εποχής, και βοηθούν και στο να εξαχθούν συμπεράσματα και κατά τις ανασκαφές, για παράδειγμα αν ανασκάπτεται ένα αρχαίο σπίτι, αναζητείται το καλό δωμάτιο του σπιτιού, ο ανδρώνας, όπου τελούνται τα συμπόσια, και μια καλή εικόνα για το είδος των σκευών που μπορεί κανείς να βρει σε μια τέτοια ανασκαφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.