Κλειστα μεχρι νεοτερας τα Μουσεια του Δημου Κομοτηνης

Με την διάλυση της ΔΚΕΠΠΑΚ, αναζητείται τρόπος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου εντός των δομών του Δήμου

Κλειστά είναι από την αρχή του έτους τα μουσεία που έχει, ή και διαχειριζόταν, ο Δήμος Κομοτηνής, μιας και αναζητείται τρόπος προσαρμογής και λειτουργίας τους μετά τη διάλυση της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Μέχρι την παύση της λειτουργίας της η ΔΚΕΠΠΑΚ είχε το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, Αρχοντικό Σκουτέρη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου και το Λαογραφικό Μουσείο, ιδιοκτησίας του ΜΟΚ το οποίο είχε παραχωρηθεί για τη λειτουργία του σε αυτή.

Όμως η υποχρεωτική, από το νόμο, διάλυση της ΔΚΕΠΠΑΚ, σημαίνει πως τα μουσεία θα επιστρέψουν στο Δήμο Κομοτηνής, και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ξεκαθαριστεί τόσο η αντιδημαρχία που θα τα αναλάβει (πιθανότατα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού) όσο και ο τρόπος που αυτά θα στελεχωθούν, ώστε να είναι ανοιχτά στο κοινό.

Εξαίρεση αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο εδώ και χρόνια έχει παραχωρηθεί στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, η οποία φροντίζει για τη λειτουργία του και την υποδοχή των επισκεπτών.

Και ενώ και τα άλλα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν επί εθελοντικής βάσης, στόχος της διοίκησης, τουλάχιστον στο μέλλον, είναι να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία, αλλά και στην πραγματοποίηση δράσεων σε αυτά.

Ειδική περίπτωση το Λαογραφικό Μουσείο

Ειδική περίπτωση αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο, του οποίο όπως προαναφέρθηκε είχε παραχωρηθεί στην ΔΚΕΠΠΑΚ από το ΜΟΚ, μια παραχώρηση που όμως πλέον έχει λήξει.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης φαίνεται να είναι θετικός σε μια εκ νέου παραχώρηση, στο Δήμο Κομοτηνής πλέον, αν φυσικά το επιθυμεί και το αποφασίσει ο ΜΟΚ, παρόλο που και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το καθεστώς και αν θα γίνουν προσλήψεις συμβασιούχων που θα στελεχώσουν αυτό, αλλά και τα υπόλοιπα μουσεία στο Δήμο Κομοτηνής.

Αξίζει τέλος να γίνει αναφορά και στην Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη, η οποία στεγάζει και τα γραφεία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» με την επιμέλεια του οποίου γίνονται οι ξεναγήσεις στο κτήριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.