Θυμηθηκαν το επος του ’40, αλλα και οσους δεν γυρισαν πισω στην Αιγειρο

Αναφορές στους 8 στρατιώτες από την Αίγειρο, που έφυγαν για το μέτωπο όμως δεν γύρισαν ποτέ πίσω είχε η γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο πρώην ΚΕΦΟ

Σε πατριωτικό, αλλά και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στο χώρο του πρώην ΚΕΦΟ Αιγείρου.
 
Και αυτό γιατί η εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου κ. Άννα Πατρωνίδου σε συνεργασία με εξυπηρετούμενες και μέλη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Δομής Αιγείρου» του ΝΠΔΔ «Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής» αλλά και κατοίκους του οικισμού, δεν ήταν μια απλή γιορτή, αλλά περιλάμβανε και αναφορές στους 8 στρατιώτες από την Αίγειρο, που έφυγαν για το μέτωπο όμως δεν γύρισαν ποτέ πίσω, «πέφτοντας» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους.
 
Ανάμεσά τους και ένας από τους 4 έφεδρους ανθυπολοχαγούς από τη Θράκη, ο  Πέτρος Παρασκευούδης, ο οποίος πήγε στον πόλεμο ως εθελοντής.
 

Το παρόν έδωσαν, πέρα από τα μέλη των δομών, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου. 

Τιμήθηκαν συνολικά τα θύματα του πολέμου 

Όπως σημείωσε η κ. Πατρωνίδου, η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη τόσο γιατί επανέφεραν μνήμες εκείνης της εποχής, όσο και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Αίγειρο τιμήθηκαν συνολικά τα θύματα του πολέμου του ‘40.
 
Ιδιαίτερη μάλιστα ήταν η συγκίνηση όταν αναγνώστηκε από την ίδια το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της.
 

Επίσης ακούστηκαν τραγούδια από τη Σοφία Βέμπο το «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» και το «Τραγούδι της Λευτεριάς» και από τη Μαρινέλλα το «Γυναίκες Ηπειρώτισσες». 

Ποιοι δεν γύρισαν πίσω 

Συνολικά οκτώ παλικάρια από την Αίγειρο δεν γύρισαν πίσω.
 

Ο λόγος για τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Πέτρο Παρασκευούδη, γεννηθέντα το 1915 στο Καβακλι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Φονεύθηκε στο ύψωμα Σέντερλι το 1941, αποτελώντας  έναν από τους 4 έφεδρους θρακιώτες ανθυπολοχαγούς που θυσιάσθηκαν για την πατρίδα.
 
Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός ήταν φοιτητής της Γεωπονικής Αθηνών και πήγε στον πόλεμο ως εθελοντής, ενώ η πατρίδα πριν από είκοσι χρόνια περίπου τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε στρατόπεδο του Μεγάλου Δερείου, με την φωτογραφία του επίσης, μαζί με αυτές των τριών εφέδρων αξιωματικών, να βρίσκεται στο στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου
 
Ο στρατιώτης Βασιλειάδης Χρήστος του Παναγιώτη, γεννηθείς το 1914 στο Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας. Φονεύθηκε στο ύψωμα Σέντερλι το 1941.
 
Ο στρατιώτης Γαντσίδης Βασίλειος του Νικολάου γεννηθείς το 1915 στη Μοσχίνα (Μούζαλη), Ανατολικής Θράκης. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς το 1940.
 
Ο στρατιώτης Γκιζντιμίδης Δημήτριος του Αργυρίου, γεννηθείς το 1915 στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας φονεύθηκε στο Πόγραδετς το 1940.
 
Ο στρατιώτης Γρηγοριάδης Ιωάννης του Γεωργίου, γεννηθείς το 1904 στο Μπελεν της Χερίανας στη Χαλδία του Πόντου. Φονεύθηκε στο Πόγραδετς το 1940.
 
Ο στρατιώτης Παπαγεωργίου Αναστάσιος του Δημητρίου γεννηθείς το 1912 στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Φονεύθηκε το 1941.
 
Ο στρατιώτης Σαρχοσίδης Λεωνίδας γεννηθείς το 1912 στο Μουζαλή φονεύθηκε στο Πόγραδετς το 1940.
 
Ο Τσαγκαλίδης Κυριάκος του Σάββα γεννηθείς το 1912 φονεύθηκε το 1940. Ο Κυριάκος δεν αναφέρεται στους καταλόγους των φονευθέντων.
 
Κατά την εκδήλωση ακούστηκαν ποιήματα των Ρίτσου, Βρεττάκου και Ελύτη από τα μέλη της Ομάδας Γυναικών του ΚΑΠΗ Αιγείρου κ.κ. Βάσω Κούκου, Αθανασία Καραμανλή, Τούλα Μανάκα και Έλενα Χατζηγεωργίου.
 
Την επιμέλεια των κειμένων τον συντονισμό και την οργάνωση είχε η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ.Μαρούλα Ισπυρίδου, με στήριξη από τα μέλη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.κ.Ελλάδα Ηρακλέους, Εύη Ξανθοπουλίδου και Αιμιλία Χαμτζίδου. Στον ήχο η Μένια Μπουρνούδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.