Ενα νεο εγχειρημα – συμβολη στην καταγραφη του γλωσσικου πλουτου των διαλεκτων της Θρακης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» το «ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ των προσφύγων κατοίκων του Ελαφοχωρίου Έβρου καταγομένων από χωριά της Ανατολικής Θράκης» του Δημήτριου Σταθάκη

Ένα νέο εγχείρημα έρχεται να συμβάλει βιβλιογραφικά στην καταγραφή του γλωσσικού πλούτου των διαλέκτων της Θράκης. Ο λόγος για το  ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ των προσφύγων κατοίκων του Ελαφοχωρίου Έβρου καταγομένων από χωριά της Ανατολικής Θράκης – Ερμηνευτικό-Επεξηγηματικό-Πληροφοριακό Λεξικό, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».

Περιγραφή βιβλίου

Ο δάσκαλος Δημήτριος Δ. Σταθάκης, με καταγωγή από το Ελαφοχώρι Έβρου, στο νέο συγγραφικό του πόνημα προβαίνει, όπως γράφει στα Προλεγόμενά του, στην καταγραφή των λέξεων, όσων του­λάχιστον μπόρεσε να ανασύρει στη μνήμη του και χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες της πρώτης αλλά και της δεύτερης γενιάς μέχρι και τη δεκαετία του ’50, η χρήση τους δε ήταν ευρεία στην καθημερινή επικοινωνία. Όπως διευκρινίζει προβαίνει στο εγχείρημα αυτό «Με την ελπίδα ότι ίσως αποτελέσει το κίνητρο ή και τη βάση για κάποιον άλλο, πιο ειδικό, που θα έχει τη θέληση αλλά και τον χρόνο μπροστά του να προβεί σε μια πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη έρευνα, να συλλέξει περισσότερες λέξεις, να βρει την προέλευσή τους και να εξηγήσει τα πολλά γλωσσικά, φαινόμενα που παρουσιάζουν».

Το γλωσσικό υλικό του Γλωσσαρίου κατανέμεται σε δύο κεφάλαια, εκ των οποίων στο πρώτο, με τίτλο «Ο γλωσσικός “θησαυρός” των κατοίκων του Ελαφοχωρίου Θράκης: Γλωσσικά φαινόμενα – Μνημεία του Λόγου», καταγράφονται τα γλωσσικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν το ιδίωμα, οι παραφθορές που συνέβαιναν στα βαπτιστικά ονόματα, ανδρικά και γυναικεία, όπως και τα κύρια ονόματα που προέρχονταν από μέταλλα, πολύτιμους λίθους και φυτά· επίσης, το πώς αποκαλούνταν οι συγγενείς μεταξύ τους και οι ξενοχωρίτισσες νύφες, τα τοπωνύμια, οι μήνες του χρόνου, αποσπάσματα διαλόγων από την καθημερινή ζωή, παροιμίες και αινίγματα.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, Ερμηνευτικό – Επεξηγηματικό – Πληροφοριακό Λεξικό, καταγράφονται αλφαβητικά 1.465 λήμματα, που μελετώνται και ερμηνεύονται αναλυτικά με την παράθεση φράσεων τόσο στο ιδίωμα όσο και στα νεοελληνικά, μαζί με χρήσιμα επεξηγηματικά σχόλια για τη χρήση τους.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Δημήτριος Σταθάκης γεννήθηκε το 1936 στο Ελαφοχώρι Έβρου από γονείς πρόσφυγες από το χωριό Μοναστηράκι (Ντερέκιοϊ) της Ανατολικής Θράκης. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Ελαφοχωρίου και το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και ως δάσκαλος υπηρέτησε σε σχολεία της επαρχίας Διδυμοτείχου και συνταξιοδοτήθηκε από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Για τη συλλογή λαογραφικών στοιχείων από τα χωριά Μάνη και Ισαάκιο και την αποστολή τους στην Ακαδημία Αθηνών, δέχτηκε το 1975 τις ευχαριστίες του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών κ. Τρυπάνη. Υπήρξε από τα ιδρυτικά µέλη του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου και διετέλεσε µέλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μέχρι τη μετάθεσή του στην Κομοτηνή.

Εκτός από τη Λαογραφία ασχολήθηκε και µε τη Μυθολογία. Αποτέλεσμα της ενασχόλησής του αυτής υπήρξε το ανέκδοτο Εγκυκλοπαιδικό λεξικό της ελληνικής μυθολογίας (646 χειρόγραφες σελίδες, 2.475 λήμματα). Επίσης έχει γράψει το βιβλίο Ελαφοχώρι Έβρου, Ιστορία – Παράδοση – Πολιτισμός εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, 2015.

Info

Δημήτριος Δ. Σταθάκης

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Των προσφύγων κατοίκων του Ελαφοχωρίου Έβρου καταγομένων από χωριά της Ανατολικής Θράκης

Ερμηνευτικό-Επεξηγηματικό-Πληροφοριακό Λεξικό

Έτος Έκδοσης 2024

Αριθμός Σελίδων 97

ISBN 978-618-5709-32-7

Σχήμα Βιβλίου 16×23

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.