Θρησκευτικος και οικολογικος τουρισμος για τους Θρακιωτες

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Το περίφημο μοναστήρι στο Δρυόβουνο Κοζάνης

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν έχει καμία σχέση με το μαζικό τουρισμό που παρατηρείται στις γνωστότερες πολυπληθείς παράλιες περιοχές και πολύκροτες για την έντονη νυχτερινή τους ζωή. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, του οποίου σκοπός είναι να ικανοποιήσει αφενός την ανάγκη των ολιγάριθμων συνήθως ταξιδευτών να έρθουν πιο κοντά στο Χριστιανισμό γνωρίζοντας τα θρησκευτικά μνημεία της χώρας μας, αφετέρου να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση δίνοντάς του την ευκαιρία να γνωρίσει τη χλωρίδα και την πανίδα του εκάστοτε τόπου (εδώ μπαίνουμε στα μονοπάτια του οικοτουρισμού). Δεδομένου ότι τα περισσότερα μοναστήρια και εκκλησίες βρίσκονται κτισμένα σε κατάφυτες ημιορεινές ή ορεινές περιοχές με χαρακτηριστικό γεωγραφικό ανάγλυφο και μικροκλίμα, ο συγκερασμός της ολιγόωρης ή ολιγοήμερης ευκαιρίας για τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος με τη φυσιολατρική στάση ζωής, έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αναψυχή, την ηρεμία και την αποσυμπίεση των τουριστών από το άγχος και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Ένας πολύ αξιόλογος θρησκευτικός προορισμός στη Δυτική Μακεδονία, πλαισιωμένος από όμορφες εικόνες της φύσης, που προτείνεται σε όλους τους Θρακιώτες, είναι και το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δρυόβουνο Κοζάνης.
 
 

Το χωρίο Δρυόβουνο

 
Το χωριό Δρυόβουνο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Κοζάνης, μεταξύ των κωμοπόλεων Εράτυρας και Νεάπολης, σε μια τοποθεσία της Επαρχίας Βοΐου με υψόμετρο 800 μέτρων, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς, ενώ διοικητικά ανήκει στο Δήμο Βοΐου. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Κοζάνη και 35 από την Καστοριά. Το χωριό πρωτοϊδρύθηκε πριν τον 15ο μ.Χ. αιώνα στην τοποθεσία Σαΐτα, 1,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα. Χαρακτηριστικό του χωριού, εξ’ ου και η ονομασία «Δρυόβουνο», είναι ότι στο οικοσύστημα της γύρω περιοχής επικρατούν εμφανώς τα δέντρα δρυός (βελανιδιάς) καθώς και οι πηγές τρεχούμενου και δροσερού νερού.
 
Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δρυοβούνου και σε μια μοναδική δασώδη τοποθεσία, αρκετά μεγαλύτερου υψομέτρου, βρίσκεται η γνωστή Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Ωστόσο στο μοναστήρι γίνονται λειτουργίες όλο το χρόνο, στις οποίες παρευρίσκονται πιστοί όλων των ηλικιών. Απλοί πολίτες ή αιρετοί έρχονται από διάφορες περιοχές, π.χ. συνηθέστερα των Νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης κ.α., οι οποίοι αφού εκκλησιαστούν και χαρούν την όμορφη πανοραμική θέα από το προαύλιο του μοναστηριού, επισκέπτονται το δροσερό Δρυόβουνο για να απολαύσουν τον πρωινό ή απογευματινό τους καφέ υπό τους ήχους και τη θέα του τρεχούμενου νερού, που ανέκαθεν ρέει καθοδικά από το βουνό ως το πηγάδι του χωριού και από εκεί εκχύνεται σε αύλακες, διανέμεται και αξιοποιείται στο πότισμα των οικιακών λαχανόκηπων και αμπελώνων.
 
 

H ιστορία της μονής

 
Αναφορικά με την ιστορία της μονής, η ίδρυσή της ανάγεται στο έτος 1592, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εντός του ναού, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από παλαιότερους, υπήρχε επιγραφή που καταστράφηκε, στην οποία ήταν χαραγμένο το 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού. Ως γνωστό το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και έπειτα επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, ετέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι θεραπεύτηκαν. Έκτοτε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αυτό αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθαγιασμένο νερό για ευλογία.
 
Κατά τις εμπόλεμες περιόδους που διένυσε το ελληνικό έθνος, το μοναστήρι ήταν κρησφύγετο των καταδιοκώμενων και γενικά όσων είχαν ανάγκη βοήθειας. Προσέφερε διάφορα αγαθά στον άμαχο ή μάχιμο πληθυσμό, ενώ επιπλέον αποτέλεσε αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο διαφόρων οπλαρχηγών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν, ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς εισβολείς, μαζί και τα πολύτιμα ιστορικής αξίας αρχεία του. Η ανακαίνιση της μονής άρχισε το έτος 1996 με την συμπαράσταση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Αντωνίου και με πρωτεργάτη τον πνευματικό πατέρα και ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη πατέρα Στέφανο. Πολύ σημαντική, αξίζει να αναφερθεί, ήταν και η συμβολή του αείμαχου Ιερέα, πατέρα Στέφανου Τσαντίρη, ο οποίος λειτουργεί στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μηνά, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αποτελεί ένα ακόμα στολίδι του τόπου.
 
 

Λοιπά αξιοθέατα

 
Ερχόμενος λοιπόν κανείς στο Δρυόβουνο, μπορεί να φιλοξενηθεί στον ανδρικό ή τον γυναικείο ξενώνα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κατόπιν συνεννοήσεως με τους μοναχούς, ενώ μπορεί επιπλέον να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μηνά και εκείνον του Αγίου Τρύφωνος στο κέντρο και απόκεντρα του χωριού αντίστοιχα, την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου που έχει κτιστεί σε μια βουνοπλαγιά δίπλα στο χωριό, και τέλος βαδίζοντας ή οδικώς να ανέβει το λόφο του τοπικά ονομαζόμενου Γολγοθά και να βρεθεί στον Ιερό Ναό των Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου και Τριανταφύλλου του Νεομάρτυρα, όπου τελείται τη Μεγάλη Παρασκευή η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου. Φεύγοντας κανείς από το χωριό, εάν θέλει να παρατείνει το ταξίδι αναψυχής του, μπορεί πολύ εύκολα και σύντομα να εντάξει συνδυαστικά στο πρόγραμμά του και μια επίσκεψη στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς, πασίγνωστης για τα υδρόβια πτηνά και το λιμναίο προϊστορικό οικισμό της, αλλά και να απολαύσει τη θέα από το ομορφότερο και πιο πολυσύχναστο παραλίμνιο σημείο της πόλης.
 
Ένα είναι όμως το σίγουρο, ότι ο επισκέπτης επιστρέφοντας στον τόπο του θα νοιώθει πιο κοντά στο Θεό και τη φύση, πιο έτοιμος για προσωπικό κριτικό αναστοχασμό, ψυχικά ανανεωμένος, γοητευμένος από τις ομορφιές της Δυτικής Μακεδονίας και ενθουσιασμένος από τη φιλικότητα και τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.