Ταυτοτητα και χαρακτηρα δινει το Βυζαντινο Φρουριο στην Κομοτηνη

14 χρόνια προώθησης και ανάδειξης του ιστορικότερου μνημείου της Κομοτηνής γιόρτασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής

Τα ονομαστήριά του γιόρτασε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο Βυζαντινό Φρούριο της Κομοτηνής αλλά και γενικότερα στην ιστορία της πόλης, με ομιλήτρια την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα.
 
Μέλη και φίλοι του συλλόγου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν 14 χρόνια προώθησης και ανάδειξης της περιοχής του Βυζαντινού Φρουρίου, του ιστορικότερου κομματιού της Κομοτηνής που τελευταία έχει γίνει το κέντρο της προσπάθειας για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της.
 

Ζεστό το ενδιαφέρον για το βυζαντινό τείχος

 
«Σήμερα γιορτάζουμε τα 14 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας» σημείωσε η Πρόεδρος του κ. Βιβή Χατζηγεωργίου, τονίζοντας πως ήδη υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον, μετά την ανάπλαση του τείχους που ξεκίνησε το 2011 αλλά και με το καινούριο ενδιαφέρον όσο αφορά την επέκταση της ανάδειξής του.
 
«Έρχονται σχολεία, ενδιαφέρονται, μαθαίνουν ξεναγούνται και ήδη ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για το Βυζαντινό Φρούριο» σημείωσε, τονίζοντας πως κατοικώντας στην ιστορικότερη περιοχή της Κομοτηνής είναι καλό να μαθαίνουμε και να τιμούμε πάνω από όλα το χώρο.
 
 

Ζωντανό κομμάτι της πόλης το Βυζαντινό Φρούριο

 
Για την ιστορία της Κομοτηνής, τόσο όσο αφορά το τείχος του βυζαντινού φρουρίου και τις εργασίες που έχουν γίνει σε αυτό όσο και ευρύτερα, τόσο χωρικά όσο και χρονολογικά, μίλησε η κ. Καραδήμα, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και συνεχίζοντας για τα κλασικά χρόνια και τα ρωμαϊκά, φτάνοντας μέχρι τον προγραμματισμό της Εφορίας για το μέλλον.
 
Η Κομοτηνή, τόνισε, δεν είναι απλώς μια σύγχρονη πόλη που έχει απλώς κάποια ερείπια που πρέπει να αναδειχθούν, αλλά το Φρούριο είναι ο πυρήνας της πόλης στα βυζαντινά χρόνια και την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης, και μπορεί να δώσει ταυτότητα και χαρακτήρα στην πόλη.
 
«Πρέπει να είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, δεν είναι μνημείο που θα το βλέπεις και θα το επισκέπτεσαι, πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή μας ζωή και αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθειά μας, και αυτό θα δώσει στην πόλη μας την ιδιαιτερότητα που χρειάζεται για να προβληθεί και να είναι ελκυστική και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους της» σημείωσε η κ. Καραδήμα, τονίζοντας πως σε αυτό τον τομέα επικεντρώνονται οι προσπάθειες τόσο της υπηρεσίας όσο και όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων της Κομοτηνής. 

Δύο χρηματοδοτικές επιλογές για την ανάδειξη 

Αυτή την στιγμή η Υπηρεσία είναι έτοιμη να υποβάλλει τις προτάσεις της στην Διαχειριστική αρχή για το πρόγραμμα ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που περιλαμβάνει επεμβάσεις στο τείχος, στα τμήματα που δεν έχουν ήδη γίνει στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, με παρόμοιες εργασίες να προβλέπονται τόσο στον Καθεδρικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου καθώς και στο Ιμαρέτ, που στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με προβλέψεις να γίνονται για τη συντήρηση των εκθεμάτων της έκθεσης.
 
Παράλληλα περιμένουν τα αποτελέσματα από την πρόταση την οποία έχουν υποβάλλει στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και το Δήμο Κομοτηνής που ελπίζουν ότι σύντομα θα γνωστοποιηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.