Σαρακατσανοι απο τη Βουλγαρια, τα Σκοπια και τη Θρακη

Σμίγουν στα χνάρια της παράδοσης, στη Νέα Σάντα Σαπών

Ένα πολλά υποσχόμενο σαρακατσάνικο γλέντι, που θα σμίξει ανθρώπους με μεράκι για την παράδοση από τρεις βαλκανικές χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή που μας έρχεται στον οικισμό της Νέας Σάντας Σαπών. Ο λόγος για το Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα Leader, από όπου είχε επίσης τη δυνατότητα να προμηθευτεί χρήσιμο ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του.
 
Η εκδήλωση της Παρασκευής, που ξεκινά στις 8.30 το βράδυ, θα περιλαμβάνει χορευτικές επιδείξεις από τα συγκροτήματα της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, με τη συνοδεία των Β.Σερμπέζη και Π.Ούτου στο τραγούδι και του Κ.Τζελέπη στο κλαρίνο. Το Αντάμωμα θα έχει επίσης φαγητό και ποτό για τους συμμετέχοντες και όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν το «παρών», καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο για να δηλώσουν συμμετοχή.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων, κ. Γιώργος Νάκος, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φίλους της παράδοσης από την περιοχή μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την επικείμενη διοργάνωση, εξηγώντας ότι ο οικισμός που επιλέχτηκε να τη φιλοξενήσει, η Νέα Σάντα, είναι ένας από τους ιστορικότερους για τους Σαρακατσάνους οικισμός της περιοχής μας, αφού είναι ο πρώτος που εγκαταστάθηκαν οικογένειες Σαρακατσάνων, προερχόμενες από την επαρχία Σλίβεν της Βουλγαρίας, το 1926. Μάλιστα, στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το «Χρονικό μιας μετακίνησης», αναφερόμενο ακριβώς σε αυτό το γεγονός, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης το λεύκωμα για τα 45 χρόνια του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θράκης.
 
Να σημειωθεί ότι ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων λαμβάνει μέρος σχεδόν κάθε χρόνο σε παρόμοιες εκδηλώσεις στη γείτονα χώρα Βουλγαρία, όπου έχει κάνει και την αναπαράσταση του εθίμου Καλογιάννια. Αφού ολοκληρωθεί το φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης του πρώτου στην περιοχή μας Βαλκανικού Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, ο τοπικός σύλλογος και τα χορευτικά του τμήμα θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή στο Αντάμωμα, που διοργανώνει ο Σύλλογος της Ξάνθης στον Λειβαδίτη, αλλά και στο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναιων, στην Ελατιά του νομού Δράμας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.