Ποιημα του συμπολιτη μας Μαρκου Τραιτορακη διακριθηκε σε διαγωνισμο ποιησης

Θα περιληφθεί στην υπό έκδοση ειδική ανθολογία για τον Γιάννη Ρίτσο

Ένα ποίηση του συμπολίτη μας Μάρκου Τραϊτοράκη περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό ποιημάτων εμπνευσμένων από ποιήματα του Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου που προκήρυξε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν περί των  110 έργων από νέες και νέους (17-37 χρόνων) της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και από Ελλαδίτες και Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό. Ειδική Επιτροπή, βάσει κριτηρίων που διέπουν τις αρχές της λογοτεχνίας, της ποίησης και της γλώσσας, αλλά και σύμφωνα με πρόσθετα κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια, μελέτησε τις συμμετοχές που κατατέθηκαν και επέλεξε τις 61 που ξεχώρισαν. Τα έργα που επιλέχθηκαν θα ενταχθούν σε ειδική ανθολογία για τον Γιάννη Ρίτσο, η οποία θα κυκλοφορήσει από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Στην εν λόγω υπό έκδοση ποιητική ανθολογία περιλαμβάνονται και μίνι συνεντεύξεις των δημιουργών. Εκεί, στο ερώτημα «Γιατί γράφεις ποίηση;» ο κ. Τραϊτοράκης εκμυστηρεύεται πως «γράφω ποίηση γιατί είναι μια από τις πολλές μου ανάγκες. Ένας τρόπος να συγκροτώ, να αναλύω, να απομνημονεύω και να μοιράζομαι τις σκέψεις και τα βιώματα μου. Ένας τρόπος να παίρνω θέση στον κόσμο που ζω. Όχι ο μοναδικός ούτε ο πιο σημαντικός, σίγουρα όμως απαραίτητος για μένα. Γιατί γράφω ποίηση; Όχι για να την κρατάω κλειδωμένη σε συρτάρια και σκληρούς».

Ενώ στο ερώτημα «Τι σε εμπνέει ή σε συγκινεί από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου;» απαντά ως εξής: «Η ποίηση του Ρίτσου με εμπνέει επειδή με εμπνέει η ίδια του η ζωή. Η τέχνη του δε διαχωρίζεται από τη ζωή του. Όπως δε διαχωρίζεται η ζωή του από τη ζωή των αγωνιστών του λαού. Όπως δε διαχωρίζεται η μορφή από το περιεχόμενο του έργου του. Έργο πρωτοπόρο. Ο Ρίτσος είναι ένας αυθεντικός αγωνιστής με λόγια και πράξεις. Έδωσε ανθρώπινη διάσταση στην πάλη του παλιού με το νέο και το έκανε με τρόπο πολύπλευρο και βαθύ». 

Το διακριθέν ποίημα του κ. Τραϊτοράκη είναι το εξής:

Λβοφ 1941…2014…

Χρόνια ταΐζουν το θηρίο, ασταμάτητα τρώει

σήμερα άνθρωπο, χτες άνθρωπο, κάθε μέρα άνθρωπο.

Άλλος για τον κιμά φωνάζουν οι επενδυτές

άλλος για την πατρίδα φωνάζουν οι μάνατζερ.

Εγώ για την πατρίδα και για το Χριστό τους απαντάνε.

Αχ αυτή η δημοκρατία!

Είναι βαμμένη τηλεπερσόνα τις «ήσυχες μέρες»

βαμμένη τηλεπερσόνα όλες τις μέρες

καμιά φορά χωρίς προσχήματα και μπογιά.

Ρόστισλαβ Βασίλκο

εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ

πρώην εδάφη του Κόκκινου στρατού

2ο κύμα ναζί.

Θα την γκρεμίσουμε και για σένα αυτή τη δημοκρατία σύντροφε

θα βγάλουμε στο σφυρί τους επενδυτές

κι οι μάνατζερ θα μείνουν χωρίς κοινό. 

Εδώ όλοι φωνάζουν την αλήθεια

και για το Χριστό λένε πως είχε πατέρα μαραγκό

και για την πατρίδα πως τη σηκώνουν χέρια εργατικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.