«Πες το με ενα τραγουδι»

Τέχνες και παράδοση συνδυάστηκαν στο σεμινάριο μουσικοκινητικής στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Μια μοναδική εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, αναδεικνύοντας την σημασία του τραγουδιού ως σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο. Ο λόγος για το σεμινάριο μουσικοκινητικής «Πες το με ένα τραγούδι» με τον Βασίλη Αναγνώστου, μουσικοπαιδαγωγό-συγγραφέα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο με την συμβολή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, με όσους βρέθηκαν στο χώρο να εργάζονται πάνω σε τραγούδια από την παράδοση μας, αλλά και τραγούδια γραμμένα για παιδιά από σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνώστου, ουσιαστικά ξεπερνούν τα στενά όρια της μουσικοκινητικής, κάνοντας μια «παντεχνία» όπως την χαρακτήρισε, μια συνεργασία όλων των τεχνών που χαρακτηρίζουμε «Καλές»: Εικαστικά, λόγος, μουσική, κίνηση.

Βασικό στοιχείο όμως, για όσους ακολουθούν όπως ο κ. Αναγνώστου τη σχολή του γνωστού συνθέτη Carl Orff, είναι ο λόγος: πεζός, έμμετρος, ποίηση, αφήγηση, παραμύθι, και μαζί με τη μουσική, το τραγούδι.

«Η μουσικοκινητική, δεν έχει ηλικία, ξεκινά από τα 5 έτη και μπορεί να πραγματοποιηθεί από όποιον θέλει» επεσήμανε ο κ. Αναγνώστου, μεταφέροντας το προσωπικό του παράδειγμα από πρόγραμμα μουσικοκινητικής που εφάρμοζε σε ΚΑΠΗ.

Τι κάνει όμως ειδικά για τα παιδιά, ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής; Σύμφωνα με τον μουσικοπαιδαγωγό, μεταδίδει χαρά, είναι μια ομαδική διαδικασία, μέσα από την οποία το παιδί μαθαίνει να εντάσσεται και να συνεργάζεται, να κοινωνικοποιείται, και μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού, να μαθαίνει κιόλας.

Ο ίδιος πραγματοποιούσε συνεχώς σεμινάρια πριν την πανδημία, και τώρα μόλις ξεκινά ξανά, με την εκδήλωση της Κομοτηνής να είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί δια ζώσης μετά την πανδημία.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την θερμή υποδοχή και τη συνεργασία τόσο με το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο όσο και με τα στελέχη του Λαογραφικού.

Ο κόσμος ακόμα, τόνισε, δυσκολεύεται να βγει έξω, μιας και έχει επικρατήσει ο φόβος, «άπαξ όμως και τον ξεκουνήσεις, διψάει , συμμετέχει» σημείωσε ο κ. Αναγνώστου, φέρνοντας ως παράδειγμα μια δράση που έκανε σε σχολείο στην Εύβοια, όπου ο Διευθυντής, λίγους μήνες πριν την συνταξιοδότησή του, χοροπηδούσε σαν παιδάκι, όπως έκαναν και οι μαθητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.