Η «Τουρκομεριτισσα» μεσα απο τα λογια της Λενας Ουζουνιδου

Η Κομοτηναία ηθοποιός μιλά στον «ΠτΘ» για την παράσταση που πρωταγωνιστεί και η οποία «ανεβαίνει» στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της και την σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια της παράστασης «Η Τουρκομερίτισσα» η δημοφιλής και αγαπημένη ηθοποιός Λένα Ουζουνίδου.

Η πρεμιέρα της νέας παράστασης της Κομοτηναίας ηθοποιού έγινε το βράδυ της Τρίτης, στο κατάμεστο ΔΗΠΕΘΕ της Κομοτηνής, το οποίο όπως διαφαίνεται θα παραμείνει κατάμεστο δεδομένου ότι το σύνολο των έξι παραστάσεων έχουν ήδη βγει sold out, χαρακτηριστικό «γνώρισμα» άλλωστε της παράστασης όπου και αν αυτή έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση που υπογράφει σκηνοθετικά ο Δημήτρης Καρατζιάς ξεκίνησε την «πορεία» της κατά την περσινή θεατρική περίοδο με 15 μόλις παραστάσεις στην θεατρική σκηνή του «Εν Αθήναις» όπου έτυχε ωστόσο θερμής απήχησης που οδήγησε τελικά και στην απόφαση των συντελεστών να την «ταξιδέψουν» σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Ουζουνίδου εξήγησε πως η αποδοχή αυτή οφείλεται στη θεματική των προσφύγων που διακατέχει την παράσταση, μέσα από την εξιστόρηση της ζωής, δύσκολης και έντονης, της ρεμπέτισσας Μαρίκας Νίνου.

Η αρμενικής καταγωγής Ευαγγελία Αταμιάν, όπως ήταν το βαφτιστικό όνομα της Μαρίκας Νίνου και η ζωή της αποτελούν άλλωστε, όπως τόνισε η ίδια, το πρόσωπο μιας παράστασης «φόρο τιμής» στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφή.

Μια παράσταση που, όπως τόνισε, είναι «σχεδόν  μονόλογος» με λόγο αφηγηματικό, παρά την παρουσία επί σκηνής του ίδιου του Δημήτρη Καρατζιά που πέραν της σκηνοθεσίας, υποδύεται και τον Τζίμη Μάρκου, τον ιδιοκτήτη ιστορικής ταβέρνας στο κέντρο των Αθηνών, από την οποία πέρασαν όλοι οι «μεγάλοι» Έλληνες ρεμπέτες και φυσικά η Μαρίκα Νίνου, μεταξύ άλλων στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ερωτηθείσα ως προς τις δυσκολίες της παράστασης η κ.Ουζουνίδου τις εντόπισε στην έλλειψη ντοκουμέντων και στοιχείων για την ζωή της πρωταγωνίστριας. «Δεν έχουμε ντοκουμέντα, δεν έχουμε βίντεο, παρά μόνο λίγες φωτογραφίες της και από κει και πέρα ό,τι ξέρουμε είναι από  αφηγήσεις τρίτων» ανέφερε γνωστοποιώντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της είχε την τιμή να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τις ανιψιές της. Στην συνάντηση αυτή όπως τόνισε «μου επιβεβαίωσαν αυτό που  φανταζόμουν, ότι ήταν ένας άνθρωπος πολύ γελαστός και είχε μεγάλο πείσμα για να ζήσει, να επιβιώσει και να τα καταφέρει», στοιχεία που καταθέτει η ίδια επί σκηνής, κάνοντας λόγο για μια γυναίκα «με το θείο χάρισμα της φωνής της, το οποίο γνώριζε και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί όσο έπρεπε και όσο της άξιζε».

Παρόλα αυτά όπως έκανε γνωστό η ίδια παρά το σύντομο διάστημα της, η ζωή της Μαρίκας Νίνου ήταν γεμάτη προβλήματα και προκλήσεις τις οποίες όμως η ίδια «όπως της έμαθε η μητέρα της αντιμετώπιζε με θάρρος και γρήγορα, προχωρώντας μέσα στη ζωή». Αυτό ήταν και το στοιχείο που την εντυπωσίασε κατά κύριο λόγο, πολύ δε περισσότερο αν το δεδομένο αυτό αντιπαρατεθεί με την σημερινή συνήθη λογική της υπερανάλυσης, που κάθε τι αποτελέσει σημείο προβληματισμού και στεναχώριας. «Τότε οι άνθρωποι δεν είχαν περιθώριο, οι άνθρωποι έπρεπε να ζήσουν γρήγορα, έτσι προχωρούσαν στη ζωή τους» τόνισε.

Κλείνοντας η κ. Ουζουνίδου αναφέρθηκε στην πολύ θερμή υποδοχή της παράστασης από τους συμπολίτες της Κομοτηναίους και Κομοτηναίες, απευθύνοντας τις ευχαριστίες της για την εξάντληση των εισιτηρίων και υποσχόμενη την «επιστροφή» της για όσους ενδεχομένως δεν καταφέρουν να την παρακολουθήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.