Παρουσιαση βιβλιων «Πιλατος» και «Αμνος Γενναται» του Ιωαννη Ιωαννου Βρεττου

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι εκδόσεις «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ», θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση των βιβλίων «Πιλάτος» και «Αμνός Γεννάται» του Ιωάννη Ιωάννου Βρεττού.

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας & Πολιτισμού Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

Θανάσης Παπασταθόπουλος, μαθηματικός.

Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων του «Παρατηρητή της Θράκης» Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Ανδρέας Χρήστου και η Αναστασία Χατζάκη.

Ο Ιωάννης Ιωάννου Βρεττός

Ο Ιωάννης Ιωάννου Βρεττός κατάγεται από τους Ξυλικούς Λοκρίδας του νομού Φθιώτιδας και είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Ασχολείται με τη συγγραφή διαφόρων λογοτεχνικών ειδών. Κείμενα και έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά Λόγου και Τέχνης και στίχοι του έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού. Είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Χορτιάτης 570». Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Φλοιός», εκδόσεις Ανατολή, 1997, «Φλοιός ΙΙ», εκδόσεις Δόμος, 2000, «Παιδική Ηλικία», 2003, «Των Σωμάτων», 2006, «Έκτορας», 2013, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, «Πιλάτος», 2023, εκδόσεις Θερμαϊκός, το δοκίμιο «Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη ή η Συνείδηση του Τέλους», εκδόσεις Σαββάλας, 2002, το θεατρικό «Γιορτή και Σχόλη και Σχολείο», εκδόσεις Σαββάλας, 2001, και τη βιογραφία «Ανδρέας Τσαούσης», αυτοέκδοση, 2006. Το ποιητικό του έργο «Έκτορας» έχει μεταφραστεί στα Ιταλικά.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Αμνός Γεννάται: Τα δεκατρία διηγήματα του βιβλίου διαχέονται σε όλο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων και καταστάσεων, όπως συμβαίνει και στη ζωή μας. Από τη γέννηση ως τον θάνατο τα πρόσωπα βιώνουν γεγονότα που τα επέλεξαν ή που η τύχη τα έφερε στον δρόμο τους. Το επιθυμητό γέλιο της ευτυχίας έως το αβάσταχτο δάκρυ της απώλειας, με ενδιάμεση τη γλυκόπικρη γεύση του ανθρώπινου βίου, αποτελούν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι ήρωες συνομιλούν με τη συνείδηση του αναγνώστη, με σκηνικό το Δωδεκαήμερο: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα

Πιλάτος: Στην ποιητική συλλογή με τίτλο «Πιλάτος» ο συγγραφέας μάς μεταφέρει με τον λόγο του μπροστά στον αυτόχειρα Πιλάτο, ο οποίος ψυχορραγεί με ανοιγμένες τις φλέβες του από τα καρφιά που σταύρωσαν τον Ιησού. Στη συνέχεια τον βλέπουμε να μονολογεί και να παραληρεί απευθυνόμενος στον απόντα Χριστό. Τέλος, πεθαίνει πιστεύοντας πως η δίκη στο Πραιτόριο ήταν μία προαποφασισμένη επιλογή, την οποία ο ίδιος –ως «εκλεκτός» της μοίρας– πραγμάτωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.