Παρουσιαση του βιβλιου «Μετα-γραφοντας την Τεχνη» της Ναγιας Δαλακουρα και του Σπυρου Κιοσσε

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο  και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη, θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου  του Σπύρου Κιοσσέ και της Νάγιας Δαλακούρα, «Μετά-γράφοντας την Τέχνη».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.
  • Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης- Μουσειολόγος
  • Άρης Ασσαριωτάκης, Εικαστικός, Πρόεδρος Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Ο Αθηνίων»
  • και οι Συγγραφείς Νάγια Δαλακούρα και Σπύρος Κιοσσές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς μπορεί η επίσκεψη σε μουσεία, πινακοθήκες και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς να αποτελέσει, πέρα από αφορμή για ψυχαγωγία, κίνητρο δημιουργικής επικοινωνίας και συναλλαγής του επισκέπτη με τον υλικό και άυλο πολιτισμό; Πώς δύνανται οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν μέσα αισθητικής απόλαυσης και ταυτόχρονα γνώσης, βιωματικής προσέγγισης για τους επισκέπτες και ειδικά για τα παιδιά;

Οι συγγραφείς του βιβλίου προτείνουν τον τρόπο της δημιουργικής γραφής. Οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο εγχειρίδιο, στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης και προσωπικής σχέσης των επισκεπτών με τα εκθέματα και στην κειμενική έκφραση της σχέσης αυτής.

Προσφέρουν, κυρίως, τη δυνατότητα η λεκτική άρθρωση της εμπειρίας να γίνει με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό: παρέχουν ερεθίσματα γραφής, αναδεικνύουν εναλλακτικές οπτικές, μυούν, στα σημεία που χρειάζεται, σε ειδικό λεξιλόγιο, προτείνουν ενδεικτικές κειμενικές φόρμες για τη μορφοποίηση των σκέψεων, παρατηρήσεων, εντυπώσεων και συναισθημάτων. Κυρίως, όμως, αποτελούν έναν τρόπο άσκησης του βλέμματος, τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα: τα παιδιά «μαθαίνουν να κοιτάζουν».

Η διάρθρωση του βιβλίου είναι τριμερής: στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται, τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά, το θεωρητικό πλαίσιο αξιοποίησης της δημιουργικής γραφής στον χώρο της μουσειοπαιδαγωγικής. Στη συνέχεια, περιγράφονται διεξοδικά δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ποικίλες περιστάσεις επισκέψεων σε μουσεία, πινακοθήκες κ.λπ., ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ενδεικτικές δραστηριότητες με αφορμή εικαστικά έργα που εκτίθενται στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη του Δήμου Κομοτηνής.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και υποψήφιους εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, σε γονείς και σε επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν στους χώρους τής πολιτιστικής κληρονομιάς πολυαισθητηριακές εμπειρίες.

Οι συγγραφείς

Ο Σπύρος Κιοσσές διδάσκει γλώσσα, λογοτεχνία και δημιουργική γραφή ως Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Ελλ. Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συγγραφέας τού βιβλίου Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου: Η συμβολή της αφηγηματολογίας (Αθήνα: Κριτική, 2018).

Η Νάγια Δαλακούρα είναι αρχαιολόγος – μουσειολόγος του ΥΠΠΟ. Από το 2004 ασχολείται ενεργά με τη Μουσειοπαιδαγωγική. Είναι συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών εντύπων και άρθρων με θέμα τον κόσμο των μουσείων.

Info

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Η είσοδος στον χώρο επιτρέπεται για εμβολιασμένους, νοσήσαντες -έως 6 μήνες από τη διάγνωση- και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο (2531084040).

 
Τηλέφωνο: 2531022589

e-mail: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.