Οι μετεωρολογοι της Μεσσουνης

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην τοποθεσία «μπουζαλίκια» της Μεσσούνης, υπήρχε μετεωρολογικός σταθμός, που συγκέντρωνε μετεωρολογικά στοιχεία. Υπάλληλος ήταν ο Χρήστος Καμπαρντίνας, με τη γυναίκα του την κυρία Χριστίνα, που μετέδιδαν τα στοιχεία και τα φαινόμενα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όταν ο κ. Χρήστος αποκοιμιόταν τα βράδια και δεν παρακολουθούσε τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ρωτούσε τους Μεσσουνιώτες τσοπαναραίους, που του έδιναν πληροφορίες, με αντάλλαγμα, να βοσκίσουν τα πρόβατα στο φυλασσόμενο χώρο του αεροδρομίου, όπου υπήρχε μπόλικο χορτάρι.
 
Η Μεσσούνη όμως είχε, όπως κάθε χωριό, τους δικούς του μετεωρολόγους, όπου ο ανταγωνισμός, για τα αποτελέσματα της σωστής πρόβλεψης, ήταν μεγάλος. Παρατηρούσαντο φεγγάρι, με τι καιρό μπήκε, με τι καιρό βγήκε, πόσο αλώνι έχει, (γύρω γύρω κόκκινο), σε ποια φάση είναι, (μισό, ολόκληρο, ένα τέταρτο), παρατηρούσαν τον ήλιο την ώρα της ανατολής, αλλά κυρίως της δύσης, όπου και πάλι τα σύννεφα κάνουν χρωματισμούς. Όμως ιδιαίτερα παρακολουθούσαν τις ενδείξεις, από τον βορά, το νότο και το κουρουτσάι.
 
Ακόμη, τα ουρλιαχτά των σκυλιών, οι κότες, το πέρασμα των πουλιών, ήταν  ενδείξεις για σοβαρές προβλέψεις.
 
Πολλοί έκαναν μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά ένας ήταν ο αξεπέραστος, τον οποίο συμβουλεύονταν όσοι ήθελαν ακριβή και σίγουρη πρόβλεψη. Αυτός ήταν ο Γιώργος Δαλαχουΐδης, γνωστότερος σαν νταής Γιώργης Νταλαχούλας, σ΄ Φέντρας. Φέντρα (Αφέντρα), όνομα και πράμα, ήταν η γυναίκα του.
 
Γνωστό πειραχτήρι ο ανεψιός τουο Τζέλας (Σιδέρης Δ. Τσαρακτσίδης), έλεγε στο θείο του ότι αυτός πλέον κάνει σωστότερες προβλέψεις, πράγμα που ο θείος αρνιόταν να παραδεχθεί, παρά τις βαλτές μαρτυρίες φίλων και γνωστών του Τζέλα.
 
Κάποια στιγμή, για να πικάρει τον θείο του, διέδωσε μέσω φίλων του, έτσι ώστε να φθάσει στα αυτιά του θείου και της θείας του, ότι δήθεν ο Τζέλας, από βδομάδα, τώρα που θα πάρει άδεια ο Χρήστος από το Μετεωρολογικό σταθμό, θα τον αντικαταστήσει, μη παράδις, με αμοιβή και όχι μόνο αυτό, αλλά μάλλον θα μείνει μόνιμος μισθωτός υπάλληλος.
 
Άκουσε τα νέα ο μπάρμπα Γιώργης, στο καφενείο του Γκουβιντίκ, φαρμακώθηκε. Καταστενοχωρημένος ούτε νερό ήπιε, επέστρεψε αμέσως στο σπίτι και όρθιος ακόμα άρχισε το παράπονό του:
 

-Άκσι – άκσι (άκουσε), Φέντρα, είμι πολύ σταναχουρμένους κι χουλιασμένους. Να μαρή πήραν τον ανιψιό μας του Τζέλα στου αερουδρόμιο, να γλέπ τουν κιρό, δα πλιαρώνιτι χέμ. Τράβα σ΄νύφ΄ σας τ΄ Δημήτρινα, να ρουτίεις άμα ίνι αλήθεια.
Μια και δυο πήγε η θεία Φέντρα, στη νύφη της τη Σουλτάνα,τη μάνα του Τζέλα, που ήταν και αυτή στο κόλπο, κατάλληλα ενημερωμένη και στην ερώτηση της Φέντρας, απάντησε με φυσικότατα.
–  Ναι Φέντρα, αλήθεια είνι, τώρα δα τουν πάρν για ένα μήνα, κι είπαν ότι δα τουν πάρν κι μόνιμου, κι μι καουό μισθό χέμ.
Μόλις τελείωσε τα λόγια της η Σουλτάνα, η Φέντρα λέει:
-Να κώους ιά παράδις, πήρι τ’ θέσ’ τ’ νταή τ’. Τι ξέρ’ αυτός, χθισινό σκατό, απού τουν κιρό…
Η καλοκάγαθη θεία Φέντρα, με το πες πες στους χωριανούς τον καιρό ο νταής Γιώργης, πίστεψε και αυτή ότι στ’ αλήθεια ο άνδρας της έγινε ειδικός μετεωρολόγος, ότι είχε τις απαραίτητες γνώσεις, την εμπειρία, να προβλέπει τον καιρό και ότι ήταν ο καλύτερος, ο καταλληλότερος, που έπρεπε να προσληφθεί και να δουλέψει και μάλιστα με αμοιβή, πιθανόν μόνιμος, στον Μετεωρολογικό Σταθμό.
Έτσι ήταν τότε οι γυναίκες-σύζυγοι, τυφλή υπακοή και στήριξη στον άνδρα-σύζυγο, που πάντα είχε δίκιο.
 
Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι σύγχρονοι μετεωρολόγοι της Μεσσούνης είναι, ο Γιώργος ο ταχυδρόμος και ο Βασίλης ο κουρέας. Όταν προβλέπουν ότι, δα βρέξι, ούτε σταλαματιά πέφτ(ει), όταν λέν’ καό κιρό δα κάμ’ , πλημυρίζ’ η τόπους. Οι προβλέψεις τους είναι ασφαλείς, άλλωστε είναι απόφοιτοι της μεγάλης σχολής του νταή Γιώργη και του Τζέλα.
 
Δεν γνωρίζουμε όμως πότε έχουν τις καλύτερες προβλέψεις τους, πριν ή μετά τα βραδινά τσιπουράκια στο καφενείο.
Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης των κατοίκων για τον καιρό της Μεσσούνης. Δικαστική πηγή μας πληροφόρησε ότι οι δυο μετεωρολόγοι μας βρίσκονται στα μαχαίρια, για την αυθεντικότητα των προβλέψεων. Άσκησαν αγωγές καιασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα, προσωρινά να έχει επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης έκδοσης δελτίου καιρού της Μεσσούνης και από τους δύο ειδικούς.
 
Παιδιά δώστε τα χέρια, και αποσύρτε τις αγωγές, για το καλό του χωριού. Υποχρεωτικά και καθημερινά, μετά το βραδινό τσίπουρο, που θα το απολαμβάνετε στο ίδιο το τραπέζι, θα ανακοινώνετε στους θαμώνες του καφενείου κοινό, αλλά προ παντός έγκυρο δελτίο καιρού, ώστε, ενήμεροι οι Μεσσουνιώτες, να «τμάζουντι κι να κουσιάζν» για τις καλλιέργειες.
 
Και τώρα σοβαρά: Πότε δα βρέξ, ρε παιδιά, φέτους τα τιζέκια, είνι πουλί τρανά, κι θαμάζιτι τί να κάμ η Τζέλης, δα μπουρέσ’ να σβαρνίσ’ τα ουργώματα ιά να τα σπίρ, ή δ’ απομύν μπουζαλίκια τα χουράφια τ’.

Σημείωση:
1.Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον πάντα χαμογελαστό Τζέλα (Σιδέρης Δημ. Τσαρακτσίδης), στο πειραχτήρι, τον μάγκα εκείνης της εποχής, την ψυχή της ποδοσφαιρικής ομάδας, τον καλό φίλο και οικογενειάρχη, που πριν λίγο καιρό μας άφησε για τους κήπους του παραδείσου. Αιωνία η μνήμη του.
Στη φωτογραφία, σαν κόουτς της ΔΟΞΑΣ Μεσσούνης, το έτος 1960, ο δεύτερος καθιστός από αριστερά.
2. Τα γεγονότα αφηγήθηκε ο Γιώργος Χ. Τσαρακτσίδης. Εγώ απλώς κατέγραψα αυτή την όμορφη ιστορία, ώστε να γίνει γνωστή σε όλους.
 

Σεπτέμβριος 2019

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.