Οι καλυτερες σειρες φαντασιας που μπορεις να δεις

tv’s... inspector

Είναι γνωστό πως το είδος της φαντασίας στην τηλεόραση αλλά και σε κάθε άλλη μορφή μυθοπλασίας δεν λάμβανε πάντα την προσοχή που άξιζε, και αυτό το λέμε μόνο με την αισιοδοξία πως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όχι βέβαια στον βαθμό που ελπίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. Χωρίς να μπορούμε να τις βάλουμε σε κάποια κατάταξη, πάμε να δούμε μερικές από τις σειρές που αποτέλεσαν σταθμό στο είδος, σε ό,τι αφορά την τηλεόραση πάντα.

ONCE UPON A TIME

Η σειρά των Edward Kitsis και Adam Horrowitz που έκανε πρεμιέρα το 2011 είχε ένα πολλά υποσχόμενο concept. Όλα τα κλασικά παραμύθια που όλοι ξέρουμε διασκευασμένα και με τους δρόμους των ηρώων να διασταυρώνονται σε τρομερές περιπέτειες και με ευρηματικούς τρόπους. Ιστορίες σαν της Χιονάτης και του Πίτερ Παν πήραν καινούργιες διαστάσεις και οδήγησαν σε μια μεγάλη, περίπλοκη ιστορία που κάπου στη διαδρομή της έχασε αυτό που λένε «συνοχή», κράτησε όμως ένα δυνατό καστ και την ικανότητα να σε εκπλήσσει σπάζοντας πολλά στερεότυπα, όπως αυτό της δεσποσύνης σε κίνδυνο, που αποτελούν οι πρωταγωνίστριες τις οποίες συναντάμε στα παραμύθια, και παρά το γεγονός πως από ένα σημείο και μετά ενέδωσε σε πιο «γλυκανάλατες» ιδέες χάνοντας την αρχική τόλμη, πρόκειται συνολικά για μια πολύ ενδιαφέρουσα και παιχνιδιάρικη ματιά στις ιστορίες με τις οποίες μεγαλώνουν γενιές και γενιές.

STRANGER THINGS

Η σειρά του Netflix που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πάρει ζωή, άξιζε όμως τον κόπο. Λίγο η ατμόσφαιρα των 80s, οι ατελείωτες αναφορές, λίγο η υπέρ-επιτυχημένη μίξη νέων ταλέντων –Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo– και «βετεράνων» σαν τη Winona Ryder και τον David Harbour, λίγο το γεμάτο φρεσκάδα σενάριο των Duffer Brothers, η συνταγή πέτυχε και το αποτέλεσμα ήταν μια από τις καλύτερες σειρές του Netflix και τις πιο επιτυχημένες. Μπορεί να μην έφερε κάτι καινούργιο στο είδος, ακολουθώντας όμως γνωστές συνταγές και ανακατεύοντας το παλιό με το καινούργιο αποτελεί κάτι ξεχωριστό που κατάφερε να συνδέσει το horror με την περιπέτεια, την κωμωδία και αυτόν τον τόνο νοσταλγίας ακόμη και σε άτομα που δεν έζησαν τα 80s.

AMERICAN HORROR STORY

Το πολυδιάστατο, σουρεαλιστικό σύμπαν του Ryan Murphy που συνεχίζει χρόνια τώρα να μας εκπλήσσει με όλο και πιο τρελές ιστορίες, γεμάτες ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και μπόλικο αίμα. Παρότι η καρδιά της σειράς, Jessica Lange, έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ο Murphy, η Paulson και το υπόλοιπο παρεάκι συνεχίζουν να κρατούν ψηλά το επίπεδο και παρά τα μικρά στραβοπατήματα
–“American Horror Story: Cult”–, όλα δείχνουν πως οι παλιές καλές εποχές του “Murder House”, του “Asylum” και του “Coven” επιστρέφουν. Ήδη η ένατη σεζόν με το “1984” ήταν μία καλή επιστροφή σε φόρμα. Η σειρά του FX που για πολλούς αποτελεί δικαίωση στο horror, και όχι άδικα, αναμένεται να επιστρέψει για τη δέκατη σεζόν της και όπως όλα δείχνουν πολλές ακόμη θα ακολουθήσουν.

WESTWORLD

Μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της HBO, το “Westworld”, θα ήταν το νέο “Game of Thrones”, αλλά δεν «έκατσε». Ίσως να φταίει το ότι δεν απευθύνεται σε τόσο μαζικό κοινό, ίσως να φταίει που η τρίτη σεζόν του ήταν μία μεγάλη απογοήτευση. Η επιτυχημένη σειρά φαντασίας επικεντρώνεται σε θεματικά πάρκα αναψυχής στο μέλλον, όπου μία ομάδα επιστημόνων κατασκευάζει τεχνητούς ανθρώπους που γίνονται έρμαια πλούσιων πελατών. Όλα αυτά ως την αναπόφευκτη στιγμή της επανάστασης. Γεμάτο σκοτάδι και δυστοπία, το “Westworld” κρύβει πολλά νοήματα και μεγάλο βάθος, και παρότι δύσκολο να παρακολουθηθεί λόγω του μπερδέματός του είναι απείρως διασκεδαστικό.

DARK

Η γερμανική σειρά του Netflix που άνοιξε την πόρτα και σε πολλές άλλες αποτελεί ίσως την πιο μπερδεμένη σειρά που υπάρχει εκεί έξω για να δεις. Γεμάτο ταξίδια στον χρόνο, οικογενειακό δράμα, στοιχεία μαύρου χιούμορ και τραγωδία, το “Dark” απαιτεί την προσοχή σου κάθε δευτερόλεπτο και, παρότι ξεκινά ως ένα μυστήριο για τις εξαφανίσεις παιδιών σε μία μικρή πόλη στη Γερμανία όπου μία ύποπτη εργοστασιακή μονάδα δείχνει να είναι η απάντηση σε όλα, σύντομα αποκαλύπτεται πως είναι κάτι σκοτεινότερο, αιχμηρότερο, βαθύτερο και πολύ πολύ έξυπνα γραμμένο, ξέροντας τι κάνει και γιατί το κάνει κάθε στιγμή.

GAME OF THRONES

Μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες ανά τον κόσμο, το «Game of Thrones» δεν χρειάζεται συστάσεις. Το απίστευτα λεπτομερώς σχεδιασμένο σύμπαν που έφτιαξε ο George RR Martin στα βιβλία του μεταφέρθηκε με την ίδια επιτυχία και στην τηλεόραση, χαρίζοντας στο HBO ένα ακόμη παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο γεμάτο πολύπλοκους χαρακτήρες, συγκλονιστικές μάχες, ίντριγκες, πολιτικά παιχνίδια και εξαίρετες ερμηνείες, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες σειρές φαντασίας που έλαβαν καιτην κριτική αποδοχή αλλά και την προσοχή από την τηλεοπτική ακαδημία των Emmy. Παρά τις πολλές κακοτοπιές που έγιναν όταν σταμάτησε να ακολουθεί τα βιβλία, η πλειοψηφία των σεζόν είναι κάτι παραπάνω από καλή τηλεόραση.

BUFFY THE VAMPIRE SLAYER

Ο τηλεοπτικός ογκόλιθος των 90s, με την πλούσια κληρονομιά στην ποπ κουλτούρα που έφερε τα πάνω κάτω στην τηλεόραση και όχι μόνο, ξεκίνησε ως ένα απλό εφηβικό δράμα με βρικόλακες και όλων των ειδών τα υπερφυσικά, φτάνοντας στο απόγειο της επιτυχίας του με την 5η και την 6η σεζόν του χρησιμοποιώντας το φανταστικό της πλοκής ως μεταφορά για να μιλήσει για θέματα όπως ο εθισμός, η εξουσία, ο θάνατος, το νόημα της ζωής κ.ά. Λίγο οι έφηβοι χαρακτήρες, λίγο η εποχή που βγήκε, λίγο το ότι ανήκε στο είδος του φανταστικού, η σειρά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή από την ακαδημία παρά μια υποψηφιότητα σεναρίου, ακόμη και σήμερα όμως παραμένει επίκαιρη, και η συμβολή της στην ποπ κουλτούρα και την τηλεόραση αδιαμφισβήτητη.

LOST

Η σειρά που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο για έξι ολόκληρα χρόνια και εξόργισε άλλους τόσους με το αμφιλεγόμενο φινάλε της αφορούσε τη συντριβή ενός αεροπλάνου που οδηγεί όλους τους επιβάτες του σε ένα έρημο νησί γεμάτο μυστήριο. Μέσω αναδρομών στο παρελθόν και μετέπειτα flashforwards γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται, καθώς στην πορεία του έργου θέτονται μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα, με κυριότερο αυτό της σύγκρουσης πίστης-επιστήμης.

DOCTOR WHO

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC ξεκίνησε το 1963, τελείωσε το 1989 και από την αναβίωσή της το 2005 έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη ευρηματικότητα και τόλμη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της μπλέκοντας πολλά είδη, φτιάχνοντας κάτι ξεχωριστό και μαγικό, μένοντας στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες βρετανικές σειρές, αθάνατη.

THE XFILES

Η σειρά που μας χάρισε τη χαρακτηριστική ατάκα “The truth is out there”, την καταπληκτική χημεία της Gillian Anderson και του David Duchovny και πολλές πολλές ιστορίες παραφυσικών δραστηριοτήτων, μυστηρίου και περιπετειών, θέτοντας ερωτήματα και προσφέροντας πολλά στο είδος με μεγάλη επίδραση και επιρροή στη μετέπειτα τηλεόραση είχε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο comeback, αλλά ακόμη και τα χειρότερά της επεισόδια δεν είναι αρκετά άσχημα για να σβήσουν όσα κατάφεραν τα καλύτερά της.

THE TWILIGHT ZONE

Είτε μιλάμε για τη σειρά του 1959, είτε για τη σειρά του 1985, είτε για τη σειρά του 2002, είτε ακόμη και για την πιο πρόσφατη αναβίωση, αυτή του 2019, μιλάμε για κάτι ξεχωριστό και μία από τις καλύτερες σειρές ανθολογίας που έχουν βγει. Άνοιξε την πόρτα για όλα τα παραπάνω, φέρνοντας χώρο για ιστορίες φαντασίας, ιστορίες τρόμου, όλων των ειδών τις παράξενες ιστορίες, αλλάζοντας πολλά στο τοπίο και μέχρι σήμερα επιβιώνει στον χρόνο και παραμένει ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν στην τηλεόραση.

Άξιες αναφορές επίσης: “Fringe”, “The OA”, “Firefly”, “Dollhouse”.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.