Οι ιδεες της προοδου και της συντηρησης συζητηθηκαν στην Κομοτηνη

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλαμπανίδη στο καφέ μπαρ «Οχτώ»

Με τη συμμετοχή των κ.κ. Στέφανου Γραβάνη, Κωνσταντίνου Δικαίου και Γιώργου Πεταλωτή

Μία πολλαπλώς ωφέλιμη αλλά και αισιόδοξη συζήτηση έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Μαρτίου, στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» με «μπροστάρηδες» του νέους αυτής της πόλης, σε σχέση με τις ιδέες της προόδου και της συντήρησης, τον πολιτικό ορθολογισμό και τον λαϊκισμό.

Μία συζήτηση η οποία «πυροδοτήθηκε» από την παρουσίαση του βιβλίου του διδάσκωντα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγγραφέα κ.Γιάννη Μπαλαμπανίδη, με τίτλο «Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης: Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Σε μια διοργάνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής, της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη «Politics Society», τον Παρατηρητή της Θράκης και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και με την συμμετοχή των κ.κ.Στέφανου Γραβάνη, μέλους ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Κωνσταντίνου Δικαίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και του Δικηγόρου και πρώην Υπουργού κ.Γιώργου Πεταλωτή,  υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Νατάσσας Βαφειάδου.

Η πολυπληθής παρουσία των νέων σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική θεωρία αλλά και την πρακτική της εφαρμογή στα υφιστάμενα πολιτικά συστήματα και η συζήτηση επί της προόδου και της συντήρησης, δεν ήταν τυχαία δεδομένης της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης με τους προαναφερθέντες συλλόγους και συλλογικότητες. Την σημασία άλλωστε κατανόησης της πολιτικής πραγματικότητας αλλά και των πλαισίων που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο για τον πολίτη πολιτικό σύστημα που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα διακυβεύματα της εποχής, στα αιτούμενα των νέων, υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ.Γιάννης Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη «Politics Society».

Κωσταντίνος Δικαίος: «Ένα βιβλίο πολιτικής επιστήμης»

Από πλευράς των ομιλητών τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ.Κωσταντίνος Δικαίος ο οποίος περιέγραψε τα «δομικά» χαρακτηριστικά του βιβλίου, αλλά και τις πολλαπλές διαστάσεις της πολιτικής που αυτό «αγγίζει» κάνοντας λόγο για ένα βιβλίο πολιτικής επιστήμης «γιατί ακριβώς αναλύει τα γεγονότα μέσα από έναν συνεχή διάλογο με αυτήν και το πως αυτή εξελίσσεται μέσα στην ανάλυση πολιτικών γεγονότων».

Ένα βιβλίο με αναφορές στην πολιτική θεωρία, που συνδυάζει στην συγκριτική πολιτική, τις οριζόντιες αναλύσεις μεταξύ κρατών, πολιτικών και κομματικών συστημάτων, με κομματική ανάλυση και θεωρία, με κινήματα και με πολιτική κοινωνιολογία.

Ο ίδιος επέμεινε στην ουσία της πολιτικής και των διαιρετικών της τομών, για να τονίσει πως η δημοκρατία ορίζει την πολιτική σύγκρουση ως σύγκρουση με κανόνες, για να αναφερθεί εκτενώς και στις διάφορες σήμερα εκφάνσεις του λαϊκισμού που βρίσκει «έδαφος» σε κάθε τι «που δεν αρέσει σε μένα».

Στέφανος Γραβάνης: «Ένα βιβλίο για το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που δημιούργησε την αντίθεση στη σημερινή εποχή»

Το βιβλίο του κ.Μπαλαμπανίδη προσπαθεί να κάνει αναφορά στο ιστορικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο των συνθηκών που δημιούργησαν την αντίθεση στην σημερινή εποχή, επεσήμανε με την σειρά του ο κ.Στέφανος Γραβάνης, τονίζοντας πως ως πυρήνα του πλαισίου αυτού εστιάζει στην μεταμόρφωση και εξέλιξη, αλλά και την μυθολογία της μεσαίας τάξης.

Ο ίδιος μέσα από παραδείγματα του βιβλίου έκανε μια ιστορική αναφορά στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη του 20ου αιώνα ως προς τις αλλαγές που αυτή επέφερε στην μεσαία αλλά και στα μεσαία στρώματα ως προς το πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο που αναζητούσαν, φτάνοντας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και το «χάσμα» όπως το χαρακτήρισε των ανισοτήτων που αυτή διαμόρφωσε, με συνέπειες σε υλικούς αλλά και πολιτισμικούς όρους ζωής.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται πώς αρθρώνεται και πώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε η έννοια της πολιτικής ορθότητας, σκιαγραφώντας όπως επεσήμανε με παραδείγματα τόσο τους πολέμιους όσο και τους υπέρμαχους αυτής, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κυρίως των νέων υπερασπιστών της πολιτικής ορθότητας, που σύμφωνα με τον συγγραφέα είναι οι εκπρόσωποί της γενιάς Ζ και των millennials.

Ο ίδιος προσυπέγραψε τα γραφόμενα του συγγραφέα τονίζοντας πως «έχουμε την αλληλοδιαπλοκή των πολιτικών και κοινωνικών ταυτοτήτων» για να σταθεί επίσης στην άποψη του συγγραφέα σύμφωνα με την οποία «ο δικαιωματισμός με όλα αυτά τα στοιχεία είναι υπερασπίσιμος και συμβατός για την  υλική ισότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και  την βελτίωση της ζωής».

Γιώργος Πεταλωτής: «Ένα βιβλίο που μας αφορά όλους»

Στο γεγονός ότι ένα βιβλίο όπως αυτό του κ.Μπαλαμπανίδη αποτελεί ευκαιρία για την εκκίνηση συζητήσεων που δεν συνηθίζονται στον δημόσιο χώρο, πολύ δε περισσότερο παρουσία πολιτικών εκπροσώπων από πολλούς πολιτικούς χώρους, αλλά και από τους νέους, στάθηκε στην έναρξη της τοποθέτησής του  ο κ.Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος έχοντας διατελέσει και διατελώντας μέχρι και σήμερα μέρος αυτού, έσπευσε να κάνει την «αυτοκριτική» του όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς οι πολιτικοί δεν γνωρίζουμε από πολιτική θεωρία, δεν ασχολούμαστε με την πολιτική επιστήμη, δεν κάνουμε πολιτικές έρευνες και δεν κάνουμε πολιτικές αναλύσεις». Μια πραγματικότητα την οποία όπως τόνισε θα πρέπει οι ενασχολούμενοι με την πολιτική να αποδεχτούν, για την πλειοψηφία των οποίων το βιβλίο αυτό «θα φαντάζει ξένο και μακρινό, αλλά υπό την έννοια αυτή και πάρα πολύ χρήσιμο».

Ο κ.Πεταλωτής μίλησε για ένα βιβλίο «που μας αφορά όλους» γιατί όπως εξήγησε «μπορεί να μην αισθανόμαστε όλοι ενεργά κομμάτια της πολιτικής, αλλά η πολιτική είναι μέσα στην ζωή μας». «Ακόμα και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει πολύ μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις και άρα και συνέπειες» ανέφερε ο ίδιος και συνέχιζε κάνοντας αναφορά και στο κομμάτι του λαϊκισμού που σύμφωνα με τον ίδιο ο συγγραφέα ξεδιαλύνει.

«Η διάκριση λαϊκιστή και αντιλαϊκιστή είναι μια διάκριση που δεν μπορεί να είναι καθοριστική για το πολιτικό σύστημα εν αντιθέσει με την παλαιά κλίμακα αριστεράς και δεξιάς που με περισσή ευκολία αφορίσαμε τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε για να τονίσει επίσης πως «η πρόοδος και η συντήρηση είναι αναγκαία συστατικά για την ύπαρξη αλλά και το προχώρημα του πολιτικού συστήματος, γιατί ακριβώς αυτές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι αυτές που μας πάνε μπροστά και αυτό κατά την άποψή μου είναι πρόοδος».

Ο κ.Πεταλωτής εξήγησε πως μπορεί οι ιδεολογίες και τα κόμματα να έχουν μορφοποιημένες θεωρήσεις, όπως υποστήριξε όμως προοδευτικοί πολίτες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς χώρους όπως και συντηρητικοί πολίτες, τονίζοντας πως για κάθε έναν και κάθε μία εξ ημών σημαντικό είναι να αναλύσουμε ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε τι σημαίνει για εμάς πρόοδος και τη συντήρηση.

Οι παρουσίες

Των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνης, με την σύζυγό του, δικηγόρο κ.Νόπη Μαρουφίδου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ.Νότης Χαραλαμπίδης, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ.Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, η κ.Κρίνα Μενεσελίδου, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, η συμβολαιογράφος κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο κ.Γιάννης Βεζυργιαννίδης, μέλος της ΚΠΕ της ΝΔ, η κ.Έλπη Μπλεκάτση, ο κ.Δαμιανός Σταθάκης, ο κ.Ανέστης Σαμουρκασίδης, ο κ.Ιγνάτης Χουβαρδάς, ο κ.Πέτρος Μούχτσης, ο κ.Χρήστος Αμπατζιάνης κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.