Ο συγγραφεας Σπυρος Πετρουλακης μιλαει για το νεο του πονημα με τιτλο «Η Κληρονομια»

«Κάθε άνθρωπος λαμβάνει διαφορετικά αυτό που εμείς οι συγγραφείς δίνουμε ως λύση∙ αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία της ανάγνωσης»

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής η παρουσίαση του βιβλίου «Η Κληρονομιά», του Σπύρου Πετρουλάκη, συγγραφέα του διάσημου βιβλίου και πλέον τηλεοπτικής σειράς, του Σασμού. Ο ίδιος φιλοξενήθηκε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή και μας μίλησε για το νέο του συγγραφικό έργο, την πορεία του έως σήμερα και φυσικά την διάσημη τηλεοπτική σειρά «Σασμό».

Εισάγοντας μας στην πλοκή του νέου του βιβλίου, ο συγγραφέας δήλωσε πως πρόκειται για ένα συγγραφικό εγχείρημα που αυτή τη φορά περιέχει σπάνια ιστορικά γεγονότα, όπως αυτό της σταφιδικής εξέγερσης και διαδραματίζεται στην περιοχή της Πελοποννήσου. Ερωτηθείς ως προς την ιδιαιτερότητα αυτή του βιβλίου του, ο ίδιος αποκρίθηκε: «Όπως κάνω με πολλά βιβλία μου, το έχω κάνει και με τον «Σασμό», ψάχνω μικρές ιστορίες οι οποίες δεν έχουν «πολυδιαφημιστεί» και τις προσφέρω στους αναγνώστες μου. Το τι θα αποκομίσει ο κάθε αναγνώστης από αυτή την ιστορία, είναι δικό του θέμα», ενώ σχετικά με το έντονο στοιχείο της δικαιοσύνης, από το οποίο διακατέχεται το νέο του βιβλίο συνέχισε αναφέροντας: « Ήθελα να φανεί η ζωή του δικηγόρου, του δικαστή, πώς είναι πάνω στην έδρα, πώς είναι να δικάζει και να μην ξέρει αν αυτός ο άνθρωπος από κάτω είναι ένοχος ή αθώος, η ζωή του ενόρκου που δεν ξέρει αν καταδικάσει κάποιον άνθρωπο και μετά το κουβαλάει όλη του τη ζωή».

Όσον αφορά στην τηλεοπτική επιτυχία του, τον Σασμό, ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του έως σήμερα και ανακοίνωσε πως πρόκειται να προβληθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή η σεζόν θα είναι πιο κοντά στην πλοκή του βιβλίου και θα αποτελέσει τον επίλογο της ιστορίας που κέρδισε το κοινό, αποκτώντας εκατομμύρια τηλεθεατές. «Εγώ είμαι ικανοποιημένος. Αλλά και να μην ήμουν, όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ ένας πληθυσμός που πολλές φορές έχει αγγίξει και τα 3,5 εκατομμύρια , δεν μπορείς να πεις τίποτα πάνω σε αυτό» δήλωσε ο κ. Πετρουλάκης, ενώ αποκάλυψε πως σύντομα ένα νέο σίριαλ βασισμένο στο βιβλίο του με τίτλο «Ναυάγιο», πρόκειται να κάνει τη εμφάνιση του στο τηλεοπτικό κανάλι του mega, όπου θα εκτυλίσσεται η ιστορία του ναυαγίου της Φαλκονέρας.

Σπύρος Πετρουλάκης όμως αναλυτικότερα…

«Ψάχνω μικρές ιστορίες οι οποίες δεν έχουν “πολυδιαφημιστεί” και τις προσφέρω στους αναγνώστες μου»

ΠτΘ: Η Κληρονομιά διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο. Και ως βιβλίο έχει και πάρα πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε σχέση με τη δικαιοσύνη. Μου κέντρισε πάρα πολύ το ενδιαφέρον σε σχέση και με τα ιστορικά γεγονότα τα οποία καταγράφετε, όπως η σταφιδική εξέγερση, για την οποία ομολογώ πως δεν γνώριζα και έμαθα από το βιβλίο σας.

Σ.Π.: Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας το σταφιδικό ζήτημα, το οποίο όμως δυστυχώς δεν το έχουμε διδαχτεί ούτε στα βιβλία του σχολείου μας, ούτε στις ιστορίες μας. Η σταφιδική κρίση έριξε την τότε κυβέρνηση και έφερε τη χούντα στην Ελλάδα, έκανε τον πρωθυπουργό να πει τη χαρακτηριστική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» και προκάλεσε μια σειρά από γεγονότα τα οποία άλλαξαν το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Βγήκαν άνθρωποι στον δρόμο, πυροβολήθηκαν από τον στρατό και την αστυνομία και δολοφονήθηκαν. Όπως κάνω με πολλά βιβλία μου, το έχω κάνει και με τον «Σασμό», ψάχνω μικρές ιστορίες οι οποίες δεν έχουν «πολυδιαφημιστεί» και τις προσφέρω στους αναγνώστες μου. Το τι θα αποκομίσει ο κάθε αναγνώστης από αυτή την ιστορία, είναι δικό του θέμα.

ΠτΘ: Τη σταφιδική εξέγερση που διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο το ’35 και περιγράφεται ιστορικά, εσείς πώς τη συναντήσατε; Ήταν στο πλαίσιο των δικών σας αναγνωσμάτων, εξ ου και την επιλέξατε;

Σ.Π.: Τα παιδιά μου μένουν στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας με τη μητέρα τους, και είναι ένας τόπος που τον επισκέπτομαι πάρα πολύ συχνά, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Οπότε οι ιστορίες και η ιστορία ήταν πολύ εύκολο να φτάσουν στα αυτιά μου. Έτσι βρήκα πρόσφορο έδαφος στη σταφιδική εξέγερση και ανέπτυξα την ιστορία των δυο ηρώων μου του Γιωργή και της Βασιλίας, με τον τρόπο που την ανέπτυξα. Ωστόσο παρακολουθούμε την ιστορία μας στο σήμερα και μάλιστα στα δικαστήρια, γιατί εκεί βλέπουμε τον κατηγορούμενο, τους μάρτυρες, του δικαστές, όλους, να μας εξιστορούν όλο αυτό το αφήγημα, κάνοντας μας κοινωνούς πολλών προβληματισμών και κυρίαρχων ερωτημάτων, όπως παραδείγματος χάριν «μέχρι πού θα φτάνατε για να σώσετε το παιδί σας». Είναι μια εύκολη απάντηση για όλους εμάς τους γονείς. Πριν γράψω αυτό το βιβλίο έλεγα θα έκανα τα πάντα για τα παιδιά μου, ωστόσο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε τόσο εύκολα να φτάσουμε στο σημείο να υπερβούμε τις κόκκινες γραμμές.

«Στόχος μου να δημιουργήσω διλλήματα τα οποία ως απλοί άνθρωποι δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να απαντήσουμε»

ΠτΘ: Νομίζω ότι περιγράφετε αναλυτικά και από όλες τις πλευρές στο βιβλίο γιατί με αφορμή αυτή τη δικαστική διαμάχη επιλέγετε να «ακούγονται» το σύνολο των απόψεων που μπορούν να κατατεθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως επίσης μπαίνετε στη διαδικασία να αγγίξετε και την ψυχολογία των ατόμων που αποτελούν ένα δικαστήριο. Μας περνάτε και τη σκέψη και αυτό είναι κάτι που εγώ δεν έχω ξανασυναντήσει στην ελληνική λογοτεχνία μέχρι σήμερα.

Σ.Π.: Χαίρομαι πάρα πολύ και σας ευχαριστώ που το λέτε και το παρατηρείτε. Δεν είναι τυχαίο που στην παρουσίασή μας στον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το βιβλίο μίλησε η Σοφία Μιχαλιτσούδη, δικηγόρος και γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου. Επίσης είχαμε μαζί μας την Κυριακή Αμβροσιάδου που διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Για μένα ήταν σημαντικό να δείξω και την άλλη πλευρά μέσα από αυτό το βιβλίο, όχι μόνο τους ανθρώπους που αγωνίζονται για να αποδείξουν την αθωότητά τους ή τους άλλους που τους κατηγορήσουν. Ήθελα να φανεί η ζωή του δικηγόρου, του δικαστή, πώς είναι πάνω στην έδρα, πώς είναι να δικάζει και να μην ξέρει αν αυτός ο άνθρωπος από κάτω είναι ένοχος ή αθώος, η ζωή του ενόρκου που δεν ξέρει αν καταδικάσει κάποιον άνθρωπο και μετά να το κουβαλάει όλη του τη ζωή. Στόχος μου να δημιουργήσω διλλήματα τα οποία ως απλοί άνθρωποι δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να απαντήσουμε.

ΠτΘ: Το ερώτημα «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς για να προστατεύει το παιδί του», απαντάται κατά την άποψή σας; Θα θέλατε να απαντηθεί εντός των σελίδων του βιβλίου ή το αφήνετε προς προβληματισμό στον αναγνώστη;

Σ.Π.: Απαντάται με πάρα πολλούς τρόπους και κάθε άνθρωπος λαμβάνει διαφορετικά αυτό που εμείς οι συγγραφείς δίνουμε ως λύση. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία της ανάγνωσης. Γιατί μας αφήνει να πλάσουμε μόνοι μας τους ήρωες, τα πρόσωπα,  τις κινήσεις τους. Εδώ μας βοηθάει πάρα πολύ η λογοτεχνία, γιατί εξάπτει και τη φαντασία μας, σε αντίθεση με την τηλεόραση.  

ΠτΘ: Μετράτε ήδη μια τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου σας, του Σασμού. Πώς νοιώθετε γι’ αυτό κ. Πετρουλάκη; Είστε ικανοποιημένος; Έχει ξεπεράσει και την ιστορία του βιβλίου η συνέχεια σε επίπεδο τηλεοπτικό;

Σ.Π.: Έχει ξεπεράσει την ιστορία του βιβλίου, διότι είναι δεύτερη χρονιά και έχουν παιχτεί 340 επεισόδια. Θα πάμε για τρίτη χρονιά, ωστόσο σε αυτή θα γυρίσουμε πάλι προς το βιβλίο και θα κλείσουμε την ιστορία του Σασμού περίπου όπως κλείνει το βιβλίο. Λέω περίπου γιατί έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Εγώ είμαι ικανοποιημένος. Αλλά και να μην  ήμουνα όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ ένας πληθυσμός που πολλές φορές έχει αγγίξει και τα 3,5 εκατομμύρια , δεν μπορείς να πεις τίποτα πάνω σε αυτό. Έχω τη χαρά επίσης να γίνεται και ένα δεύτερο βιβλίο μου σίριαλ, το «Ναυάγιο», στο mega, όπου εκεί παρουσιάζω την ιστορία του ναυαγίου της Φαλκονέρας, μια ιστορία που εμάς του κρητικούς μας έχει σημαδέψει για τα καλά. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί έτσι δίνεται πάρα πολύ μεγάλη αξία στο έργο μου και ταυτόχρονα αποτυπώνεται και ένα κομμάτι της ιστορίας μας πάνω στο σίριαλ αυτό. Χαίρομαι γιατί θα δουλέψουν σπουδαίοι ηθοποιοί και όλος ο κόσμος γενικά που θα ασχοληθεί με το «Ναυάγιο» είναι ένας κι ένας.

«Οι ήρωες μου είναι κομμάτια της ζωής μου, είναι κομμάτια των βιωμάτων μου, είναι δικά μου πράγματα»

ΠτΘ: Υπάρχει κάποιος ήρωας σε κάποιο από τα βιβλία σας που θα μπορούσατε να πείτε ότι  είναι πολύ κοντά σε σας, είτε και βιωματικά είτε και όχι;

Σ.Π.: Σε όλους τους ήρωες μου, ακόμα και στις γυναίκες, στα παιδιά, τους σκύλους που υπάρχουν στα βιβλία μου, σε ένα λουλούδι που κάποιος θα το πατήσει περνώντας κατά λάθος και αυτό θα στείλει το τελευταίο του άρωμα στη μύτη του, ακόμα και σε αυτό είμαι μέσα. Οι ήρωες μου είναι κομμάτια της ζωής μου, είναι κομμάτια των βιωμάτων μου, είναι δικά μου πράγματα. Σε όλους τους ήρωες το έκανα, ακόμα και στους χειρότερους ήρωες, τους πιο κακούς, έχω βάλει κομμάτια του εαυτού μου.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδη, που κάθε χρόνο με προσκαλούν στην πόλη σας, είναι σημαντικό να στηρίζουμε τα βιβλιοπωλεία και οι  συγγραφείς και οι αναγνώστες και φυσικά τον Σύλλογο Κρητών ν. Ροδόπης, που είναι πάντα παρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.